Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, yaptığımız yemek kaçamaklarının kilo verme üzerindeki etkilerini yazdı.
Diyet denince ilk akla gelen kelimeler genellikle ‘mahrumiyet’, ‘kısıtlama’, ‘yasaklar’ oluyor. Bana gelen bazı danışanlarım da daha diyet programını yazmaya başlamadan önce "Aman Dilara benden çikolatamı alma", "Ne istersen ver ama beni makarnasız bırakma" diye pazarlığa başlıyorlar.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Peki gerçekte diyet nedir ve gerçekten bu diyet serüveninde yasak besinler var mıdır?
Soruya net bir cevap vermek gerekirse, elbette hayır. Diyet demek, yaşam tarzı demektir, sağlıklı beslenmek demektir. Korkmayın sağlıklı beslenmenin içinde çikolata da var, makarna da var. Her zaman söylerim bütün gün brokoli yiyorsanız, fiziksel olarak sağlıklı olabilirsiniz, ama bu durumdan mutsuzsanız ve kendinizi iyi hissetmiyorsanız yani psikolojik sağlığınız iyi değilse gerçekte sağlıklı değilsiniz demektir.
En çok karşılaştığım sahnelerden biri şöyle; kişi diyete başlayıyor ve sevdiği besinleri tamamen hayatından çıkarıyor. Daha sonra ideal kilosuna ulaşıyor ve "Artık diyet yapmama gerek yok" diye düşünerek sevdiği besinleri tekrar tüketmeye başlıyor. Bu durum da verdiği kiloları tamamiyle hatta bazen fazlasıyla geri almasıyla sonuçlanıyor. Bazen senaryo bu kadar bile ilerlemiyor çünkü yasaklı olan besinler her zaman çok daha cazip geliyor, yasaklar vazgeçmeyi tetikliyor ve kişi kendini bir anda kendini onları yerken buluyor.
Oysaki ben her zaman diyette yasakların olmaması gerektiğini savunuyorum. Sevdiğiniz besinleri hayatınızdan çıkarmadan kilo vermelisiniz ki o besinleri tüketmeye başladığınızda döngü başa dönmesin.
Bunun yanı sıra kilo verme sürecinde de her zaman herşey yolunda gitmeyebilir. Bazı sebeplerle bir süre sonra kilo kaybınız yavaşlayabilir ve hatta durabilir. Araştırmalar bu noktada da ufak bir kaçamağın faydalı olabileceğini söylüyor. Yani diyeti bırakıp bir süre sadece kiloyu korumayı hedeflemek ve daha esnek beslenmek, kilo kaybını kolaylaştırabiliyor.
Uluslararası Obezite Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmaya göre, diyet sırasında iki haftalık bir ara vermek kilo kaybını iyileştirebilir. Yapılan bu çalışma sırasında, iki grup katılımcı, kalori alımını üçte bir oranında kesen 16 haftalık bir diyet uyguluyor. Bir grup diyetini 16 hafta süreyle devam ettirirken, diğeri iki hafta diyet yapıp, 2 hafta diyeti bırakıyor ve koruma programı uyguluyor. Bu döngüyü yaklaşık 30 hafta boyunca devam ettiriyor. Ve çalışmanın sonuçlara göre aralıklı diyet yapan grup, diğer guruba göre daha fazla kilo veriyor ve verdikleri kiloyu daha iyi koruyor.