Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Akdeniz diyetinin ana gıdası olan zeytinyağı, tüketebileceğimiz en değerli vitamin ve antioksidan kaynakları arasında yer alıyor. Sadece yemek yaparken kullanılmıyor, yağ her gün aç karnına da alınabiliyor.
Birçok faydasından dolayı her gün sabahları aç karnına bir çorba kaşığı zeytinyağı içiyorum. İşte bu yüzden size de denemenizi öneriyorum.
Sızma zeytinyağının sayısız özelliği ve kalitesi evrensel olarak biliniyor. Uzun yaşam iksiri olarak kabul ediliyor; antioksidanlar ve vitaminler açısından çok zengin; sağlıklı bir beslenme için birçok yemek çeşidine dahil edilmesi önerilen bir yağ. Daha az bilinen kullanımları arasında, sabahları aç karnına zeytinyağı alımı var. Ben de bunu yapmaya başladım ve her gün uyanır uyanmaz aç karnına bir kaşık sızma zeytinyağı içtim; vücuduma olan faydalı etkilerinden dolayı hemen devam etmeye karar verdiğim bir alışkanlık haline geldi. Aslında özellikleri çok ancak dikkatli olun çünkü bazı kontrendikasyonları da var.
Zeytinyağının Özellikleri
Zeytinyağı trigliseritlerden oluşan tekli doymamış bir yağ ve oleik asit kaynağı. Ayrıca provitamin A ile birlikte antioksidanlar ve polifenoller, E vitamini, fitosteroller ve skualen açısından da zengin.
Özellikleri onu çocukluktan itibaren insan sağlığı için temel bir besin haline getiriyor; bu aşamada kemik oluşumuna ve beynin miyelinizasyonuna katkıda bulunuyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemini destekliyor, kolesterol üzerinde etkili oluyor, kalp-damar hastalıkları riskini azaltıyor ve serbest radikallere etki eden güçlü bir yaşlanma karşıtı aktif madde. Sızma zeytinyağı aynı zamanda anti-tümöral özelliklere sahip olan hidroksitirosol ve tirozol açısından da zengin. Eklem ağrılarına, artrite ve romatizmalara karşı anti-enflamatuar özelliklere sahip.
Journal of the American College of Cardiology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, günlük 2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketimi kardiyovasküler, pulmoner ve nörodejeneratif hastalıkları hatta ölüm riskini azalttığı ifade ediliyor.
“Gerçekten de zeytinyağı, yemeklere tat katarak içerdikleri besinlerin liposolubil vitaminlerinin emilimini artırarak eşsiz bir lezzet sunar” diye açıklıyor Palazzo di Varignana’nın bilimsel direktörü Dr. Annamaria Acquaviva.
Zeytinyağının Faydaları:
-Diyabetle savaşır
-Kalp sağlığına iyi gelir
-Yüksek tansiyonu düşürür
-Kolesterolü kontrol altında tutar
-Bağışıklık sistemini güçlendirir
-Kemikleri güçlendirir
-Nörodejeneratif hastalıkları önler
-Artrite karşı mücadele eder
-Serbest radikalleri ve hücre yaşlanmasını engeller
-Yaşlanma karşıtı etkileri vardır, cildi ve saçları besler
-Sindirimi destekler
-Beyinde serotonin seviyesini artırarak depresyonla savaşır
-Uygun miktarda ve daha sağlıksız garnitürlerin yerine kullanıldığında kilo kontrolüne yardımcı olur
-Vitamin (A, E, D, K) ve mineral (kalsiyum ve magnezyum) emilimini artırır
Neden Sabahları Aç Karnına Zeytinyağı İçelim?
Sabahları aç karnına zeytinyağı içmek, denemeye değer iyi bir alışkanlık. Ayrıca elma sirkesi veya limonlu su içmek gibi. Sadece öğünlerde tüketilen zeytinyağının genel sağlık üzerindeki tüm avantajlarına ek olarak, sabahları aç karnına bir ya da iki yemek kaşığı içmek özel faydalara sahip.
Ben de her sabah bir yemek kaşığı zeytinyağı içmeye başladım, özellikle sindirim sorunlarıma çare olarak; yüksek stres ve düzensiz beslenmeden kaynaklanan sürekli mide asiditesinde etkili oldu. Birkaç gün içinde, yağın mide içinde koruyucu bir tabaka oluşturduğu hissine sahip oldum.
Zeytinyağı Sabahları Nasıl Alınmalıdır?
Zeytinyağının sabahları içilmesinden en fazla faydayı elde etmek için sabah uyanır uyanmaz aç karnına alınmalı ve kahvaltıdan önce en az yarım saat beklenmeli. Bu durumda düzenlilik ödüllendiriliyor ve sağlık üzerindeki faydalı ve cilde görünür etkiler zaman içinde ortaya çıkıyor.
Kontrendikasyonlar
Sızma zeytinyağı almanın tek kontrendikasyonu miktar ve kalori ile ilgili. Bu nedenle fazla kilonuz varsa veya düşük kalorili diyetler uyguluyorsanız içtiğiniz miktara dikkat etmelisiniz.
Sabahları aç karnına yağ almak istiyorsanız, fiziksel şeklinize ve yemek sırasında yiyecekleri tatlandırmak için daha fazla kullanmak isteyip istemediğinize bağlı olarak kendinizi 1 veya maksimum 2 yemek kaşığı ile sınırlamanız önerilir.
Zeytinyağı ve Limon İçmek: Size İyi Gelen Kombinasyon
Saf sızma zeytinyağı almanın bir alternatifi de onu limon ile birleştirmek. Bir kaşık dolusu yağa birkaç damla sıkılmış limon eklemeniz yeterli. Limon sindirimi artırmaya yardımcı oluyor, mide sularının üretimini uyarıyor, bağırsak geçişini ve hidrasyonu iyileştiriyor. Lezzet açısından ise, zeytinyağının zenginliğine bir ferahlık katıyor.