Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, Haziran ayına özel sağlıklı yemek tariflerini paylaştı. Sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı vişneli sorbe mi yoksa ferah ve taze semizotlu cacık mı, sizin favoriniz hangisi?
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Yaz mevsimin en güzel ayları kapıda. Sıcak ama bir o kadar da enerji veren, tatili çağrıştıran aylar. Her ay olduğu gibi bu ayda haziran ayının sebze ve meyveleriyle size özel bir tarifimi paylaşacağım.
Yaz aylarında giydiklerimiz gibi yediklerimiz de hafifliyor. Ağır yemekler sindirim sistemi sorunlarına yol açabiliyor ve çoğu birey de sıcak havalarda canının bir şey yemek istemediğini söylüyor. Ben de bugün sizlere öğün olarak tüketebileceğiniz hem hafif hem lezzetli hem de besleyici bir tarif vermek istedim. Semizotlu cacık tarifimin yanı sıra, sıcak havalarda sizi serinletecek hem de çok keyifli bir ara öğün yerine geçebilecek sorbe tarifim var. İçine koyduğunuz taze meyvenin çeşidini değiştirerek kendi damak tadınıza en uygun sorbeyi yaratabilirsiniz, ama vişneli olanı da çok seveceğinize eminim.
1 Kase Semizotu
1 kase yoğurt
5-6 parça Ceviz
2 yemek kaşığı haşlanmış bulgur veya karabuğday
Tuz
Pulbiber
Nane
Hazırlanışı: Semizotu iyice yıkanır, yoğurt ile karıştırılır. Bulgur, taze nane yaprakları veya kuru nane eklenir. Daha sonra üzerine baharatlar ilave edilir ve 5-6 parça ceviz eklenerek servis edilir.
20-25 adet vişne
Taze nane yaprakları
½ limon suyu
Hazırlanışı: Vişne taneleri çekirdekleri ayrıldıktan sonra buzdolabında 30-40 dk dondurulur. Daha sonra limon suyu ve tane naneler ile blenderdan geçirilir. Buz dolabında yarım saat aralıklarla karıştırılarak 2 saat kadar dondurulduktan sonra servis edebilirsiniz. Eğer daha tatlı bir tat istiyorsanız içine az miktarda bal ilave edebilirsiniz.
Vişneler antioksidan bakımından zengindir ve antioksidanlar, hücrelerimizi, serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korurlar. Vişne aynı zamanda anti-inflamatuar etkilere sahip olabilen antosiyaninler ve siyanidin olarak bilinen antioksidanlar içerir ve araştırmalar, bu antioksidanların, artrit gibi enflamatuar durumlarda yararlı olabileceğini göstermiştir. Yapılan bazı çalışmalara göre de vişne ve kiraz doğal olarak melatonin içerirler ve vücudumuzdaki melatonin seviyelerinin artmasına yardımcı olurlar. Melatonin uyku döngülerini düzenleyen doğal bir maddedir ve kiraz ve vişne bu sebeple uykuya geçişi kolaylaştıran meyveler arasında sayılabilir.