Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Keyifli ya da depresif olmanız sadece gün içinde yaşadıklarınızla değil beslenmenizle de ilgili olabilir.
Angelo Pennetta, Vogue, April 2013
Keyifli ya da depresif olmanız sadece gün içinde yaşadıklarınızla değil beslenmenizle de ilgili olabilir. Çünkü yediklerimiz de duygu durumunu etkileyebiliyor. Hatta bazı besinler duygulara etki ederek size daha mutlu ve enerjik ve hissettirebiliyor. İşte gün içinde daha mutlu olmak için 5 beslenme önerisi:
Çünkü meyve ve sebzeler antioksidanlarla doludur. Yapılan çalışmalara göre meyve ve sebzeleri sıklıkla tüketen kişiler zamanda kendilerini daha sağlıklı hissetmektedir bu da mutluluğa katkıda bulunur.
Yapılan bir çok çalışmada özellikle omega-3 zengini yağlı bir balık olan somon tüketiminin yüksek olmasının, depresyon riskini azalttığı gösteriyor. Somon, ton, sardalye ve uskumru Omega-3’ün iyi kaynaklarıdır. Haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen gösterin.
Selenyum minerali vücutta antioksidan olarak görev yapar. Antioksidanlar kendinizi iyi hissetmenizi sağlarlar. Araştırmacılar, orta yaş grubundaki bireylerde, beyinde oluşan oksidatif stresin depresyon kaynağı olabileceğini gösteriyor. Günde en azından 55 mcg selenyum almaya özen gösteriniz. Tam tahıllar, selenyumun mükemmel kaynaklarındandır. Baklagiller, balık, ay çekirdeği, soğan, turp, sarımsak, mantar, yumurta diğer kaynakları arasındadır.
Somon balığının yanında haşlanmış brokoli, ıspanaklı az yağlı omlet, etli kuru fasulye ve ızgara tavuklu salatanın ortak yanları hem folik asit (folat) hem de B12 vitaminini beraber içermeleridir. Bu iki vitamin santral sinir sistemi hastalıklarını, duygu durum bozukluklarını ve demansı önlemeye yardımcıdır. Folik asit; yeşil yapraklı sebzeleri ile kurubaklagillerde, B12 vitamini ise et, balık, tavuk ve süt ürünlerinde bulunur.
Düşük D vitamini seviyesinin depresyona yol açabileceği konusunda çalışmalar var. D vitaminin en iyi kaynağı güneştir çünkü D vitamini, güneş ışınları ile vücut tarafından yapılabilmektedir. Somon, ton balığı, peynir, yumurta D vitamini içerin besinler arasındadır ama yetersizlik söz konusuysa sadece beslenmeyle desteklemek yetmeyebilir hekim kontrolünde takviye kullanmayı ihmal etmeyin.
Bağırsağımızda yaşayan dost bakterilerin (probiyotik bakterilerin) bir çok faydası olduğunu biliyoruz. Yapılan çalışmalar bu bakterilerin duygu durumunu da etkilediğini söylüyor. Yani bağırsaklarınız mutluysa siz de mutlusunuz.
Yapılan bir çalışmada William and Mary Koleji psikoloji sınıfına kayıtlı çoğunluğu kız öğrencilerden oluşan 700’den fazla kişiyle incelenmiş. Katılımcılar yoğurt, lahana turşusu gibi fermente ürün tüketimlerinin sorulduğu bir anket formu doldurdular. Ayrıca sosyal anksiyete, kaygı, öfke, depresyon gibi kişilik özelliklerini sorgulayan ek bir anket de uygulandı. Araştırmanın sonunda prbiyotikten zengin fermente ürün tüketenlerin sosyal anksiyete ve diğer duygu durumu bozuklukluğu olasılıklarının daha düşük olduğu bulundu.
UCLA’da insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada probiyotikden zengin yoğurt tüketen kadınların korkmuş veya sinirli suratlara karşı duygusal tepkilerinin azaldığı görülmüş. Bilim adamları bu etkilerin “ bağırsak ve beyin arasında bir otoyol” sonucu oluştuğunu ve probiyotiklerin beyini etkileyen güçlü bakteriler olduğunu savunuyorlar.