Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, bu aralar revaçta olan sebzeli makarnaların 2 sağlıklı tarifini yazdı.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Özellikle bu aylarda, yaza hazırlık için kilo vermek isteyenlerin sayısı artıyor. İlk görüşmeye gelen danışanlarımın bir çoğu "Ben zaten dikkat ediyorum, makarna pilav asla yemiyorum" diyor. "Peki sever misiniz?" soruma da genellikle verilen cevap aynı oluyor; "Hiç sevilmez mi? Ama kilo verebilmek için yemiyorum."
"Diyette makarna yenir mi?" konusunu daha önce sizlere yazmıştım. Elbette fazla kilolarınızın tek suçlusu makarna değil ve makarna yerken de, porsiyonuna ve sıklığına dikkat ettiğiniz sürece kolaylıkla kilo verebilirsiniz.
Makarnayı pişirirken, fazladan kalori alımını önlemek için pişirme suyuna yağ eklememek, vitamin ve mineral kayıplarını önlemek için pişirme suyunu dökmemek pişirme sırasında yapılacak doğru hamleler arasında. Pişirme sonrası da daha uzun süre tokluk hissi sağlaması için proteinle birleştirmek, lif içeriğini desteklemek ve tüketilen miktarı da azaltabilmek için sebzelerle desteklemek önemli.
Son yıllarda sebzelerden yapılan makarnaları eminim bir çoğunuz görmüşsünüzdür. Sebzelerden oluşan makarnaların kalorisi çok daha düşük olduğu için tüketirken porsiyon açısından daha rahat davranabiliyorsunuz. Ben bir kaç yıldır kabak ile spagetti yapıyorum.
Eğer denemediyseniz denemenizi tavsiye ederim. Kabak su ve lif oranı yüksek, kalorisi düşük sebzelerden biri. Kıyma veya yoğurt gibi protein kaynağı bir besinle birleştiğinde de daha uzun süre tok tutmaya yardımcı oluyor.
2 orta boy kabak
1 yemek kaşığı hardal
1 kase yoğurt
Karabiber
3 tam ceviz
2 orta boy kabak, spiral spagetti rendesiyle rendelenir. 1 kase yoğurt, 1 yemek kaşığı hardal ve karabiberle karıştırılır. Üzerine ceviz ilave edilerek servis edilir.
Makarna yaparken kabak dışında sebzeler de kullanabilirsiniz. Eğer sebzeden makarna fikrine sıcak baktıysanız hazır tezgahlarda hala görüyorken, sevgili Refika Birgül’den esinlenerek geliştirdiğim lahana spagetti tarifimi de denemenizi öneririm. Lahana antioksidan içeriğiyle bir çok fayda sağlayan sebzelerden biridir. Lif içeriği yüksektir, manganez, folat, B grubu vitaminleri, potasyum, kalsiyum, A vitamini gibi vitamin ve mineralleri de içerir.
¼ orta boy lahana
1 küçük boy soğan
1 kapya biber
1 orta boy domates
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, kimyon
Lahananın yaprakları tek tek açılarak ince uzun şeritler halinde kesilir. Lahananın üst kısımlarını, sert ve beyaz olan yerlerini ayırabilirsiniz. Lahanalar 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve kimyonla tavada 4-5 dakika çevirilir. Başka bir tavada ise soğanlar zeytinyağı ile kavrulur, üzerine ince ince doğranmış kapya biber ve rendelenmiş domates eklenir. Tabağa alınan lahananın üzerine hazırlanan sos eklenerek servis edilir. Afiyet ve sevgiyle...