Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Deniz yosununun bir süper gıda olduğu gerçeği yeni bir şey değil. Mineral ve lif açısından zengin, lezzetli ve düşük kalorili olan deniz yosunu, binlerce yıldır Asya mutfaklarının yanı sıra Kanada gibi kıyı bölgelerindeki yerel halkın diyetlerinde de öne çıkıyor.
Avukat, hayırsever ve iki çocuk annesi Amal Clooney, Vogue ile yaptığı bir röportajda bu süper gıdayı her sabah kahvaltısının bir parçası olarak tükettiğini paylaştı. Gerçekleri araştırıyor ve aşağıda sizlerle özel bir tarif paylaşıyoruz.
Diyetimize neden deniz yosunu dahil etmeliyiz?
Hem özel müşteriler hem de büyük şirketler için beslenme programları hazırlayan bütünleştirici sağlık ve beslenme koçu Karen Cummings-Palmer, "Deniz yosunu, beslenme terazisinde gerçek ağırlığından çok daha ağır: İyot, demir, kalsiyum, kolajen, amino asitler ve lif açısından en zengin besinlerden biridir" diyor.
Deniz yosunu çevre ve okyanus sağlığı için hayati önem taşır (suyun asitlenmesiyle savaşır, kıyı erozyonunu önler ve denizi temizler) ve birçok sebzeden çok daha fazla protein, mineral ve eser element içerir. Yenilebilir birçok deniz yosunu çeşidinden biri olan deniz yosunu, aynı zamanda Hailey Bieber'ın Erewhon güzellik smoothie'si Strawberry Skin Glaze'in bir bileşenidir. Not: Her deniz yosunu yenilebilir değildir ve bazıları vücut için toksik olabilir.
Deniz yosunu tüketmek için en uygun zaman ne zaman? Amal gibi sabahları mı?
Cummings-Palmer, "Düzenli olarak tüketebildiğiniz her zaman" diyor. "Bir smoothie'ye deniz yosunu gevreği eklemeyi deneyin ya da deniz yosunu yapraklarını biraz susam yağıyla ovup üzerine tuz serperek ve sıcak fırında birkaç dakika pişirerek sağlıklı bir atıştırmalık hazırlayın."
Deniz Yosunu Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 20 gram 2 çeşit deniz yosunu (wakame, nori, dulse, vb. arasından seçim yapın)
- 2 sap kereviz
Et suyu için:
- 2 adet salatalık
- 6 sap kereviz
- 1 adet sarı dolmalık biber
- 1 adet elma
- 1 kireç
- 2cm taze zencefil parçası
- 1 tutam kırmızı biber
- 1 çay kaşığı sarımsak tozu
Hazırlanışı:
Deniz yosununu bir kase suya koyarak yeniden kurutun. Kereviz, elma, salatalık ve dolmalık biberi bir meyve sıkacağının içine koyarak et suyunu hazırlayın, ardından diğer malzemeleri ekleyin. Deniz yosununu ve kereviz saplarını parçalara ayırın ve et suyuna ekleyin.
Düzenli olarak deniz yosunu tüketmenin faydaları nelerdir?
Cilt tonunu, dokusunu ve elastikiyetini iyileştirir. "Yoğun bir kolajen deposu olan deniz yosunu cilde dolgunluk kazandırırken içerisindeki C vitamini ise vücudun doğal kolajen üretimine destek oluyor. Ayrıca cildi nemlendiren ve nem tutma kabiliyetini artıran nemlendiriciler içerir, bu da deniz yosununu güçlü bir güzellik gıdası haline getiriyor” diyor beslenme uzmanı.
Saçın sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Cummings-Palmer, "Yosunun güzellik faydaları bütünseldir: Saç derisiyle saç sağlığını destekler ve saçın daha sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olabilir" diyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, düzenli olarak deniz yosunu tüketenlerin saç uzama oranlarının normalden daha yüksek olduğunu doğruladı.
Beyin fonksiyonlarını destekler. Cummings-Plamer, "Deniz yosunu, bilişsel işlevi desteklemek için kritik öneme sahip güçlü bir anti-enflamatuar olan omega-3 ve stres azaltmada önemli bir rol oynayan bir mineral olan magnezyum açısından zengindir" diyor.
Tiroidlerin düzgün çalışmasına yardımcı olur. "Tiroid bezi metabolizmayı güçlendirirken vücudun kendini onarmasına yardımcı olacak hormonların üretilmesini sağlar. Ayrıca birçok besinde iyot oranı giderek azalırken, deniz yosunu deniz suyundan iyotu biyolojik olarak biriktirme yeteneğine sahiptir ve bu da onu tiroid desteği için mükemmel bir seçenek haline getirir."
Bağırsak sağlığını destekler. Cummings-Palmer, "İyi bakterileri teşvik eden polisakkaritler açısından zengin olan deniz yosunu, bağırsak ve sindirim sağlığı için harikadır" diyor ve ekliyor: "İçerisindeki yüksek lif ve besin oranı sayesinde daha uzun süre tok hissetmemize yardımcı olur, bu da onu kilo yönetimi için faydalı bir araç haline getirir."
Mükemmel bir besin kaynağıdır. Beslenme uzmanı, "Mineral, vitamin ve antioksidanlar açısından zengin olan wakame deniz yosununu salatalık ve kumkuat ile bir araya getirerek ferahlatıcı bir narenciye salatası yaratabilir ya da kızartmalarınıza nori deniz yosunu ekleyebilirsiniz; bu tamamen sürdürülebilir ve nispeten ucuz bir süper gıdadır ve popülaritesi ve yaygınlığı giderek artmaktadır" diyor.
Deniz yosunu tüketmenin uygun olmadığı zamanlar
Yemek pişirmede en yaygın yenilebilir deniz yosunu çeşitleri
Nori: Suşide kullanılan bu yosun, en sağlıklı ve en iyi bilinen deniz yosunları arasındadır. Nori, vejetaryenlerin ve veganların sıklıkla eksikliğini hissettiği B12 vitamininin yanı sıra yüksek oranda demir, fosfor ve A vitamini içermektedir.
Wakame: Kalsiyum, demir, manganez, potasyum, sodyum ve B12 vitamini açısından zengin olan bu etli dokulu deniz yosunu, besin açısından zengin ve düşük kalorili olup miso gibi çorbaları ve güveçleri tatlandırmak için mükemmeldir. Ancak salatalarda, kızarmış susam ve susam yağı ile de çok lezzetlidir.
Kelp: Etli ve gevrek olan bu iyot bakımından zengin deniz yosunu Japon mutfağında Dashi suyu için kullanılır. Akdeniz yemeklerinde, çorbalarda ve salatalarda havuç ve salatalıkla birlikte deneyin.
Hijiki: Japonya'da oldukça popüler olan ancak Avrupa'da daha az bilinen bu vitamin ve mineral açısından yoğun yabani deniz yosunu lezzetli bir tuzludur. Tipik bir Japon tarifinde edamame, sotelenmiş havuç ve tofu ile birlikte soya sosu ile servis edilir. Yine de dikkatli olun; hijiki inorganik arsenik içerir, bu nedenle küçük dozlarda yenmelidir.
Deniz yosununu menülerimize nasıl dahil edebiliriz?
Sadece suşi değil: Deniz yosunu, tipik Japon pirinç ve balık rulolarını sarmaktan daha fazlası için mutfaklarımızda yer bulabilir. Klasik miso çorbası gibi çorbalarda veya nohut ve zencefil gibi baklagil çorbalarında deneyin. Salatalara, makarna, pilav, kılçıksız buğday ve kinoa yemeklerine parmesan serper gibi bir kaşık dolusu deniz yosunu serpin ve enerji artışı için sabah smoothie'lerine bir kaşık ekleyin. Ben çilekli muzlu smoothie'me bir çay kaşığı spirulina tozu karıştırıyorum: Ortaya çıkan yeşil renk rahatsız edici olabilir, ancak besin değeri buna değer.
Besin takviyesi olarak algler
Mutfağa girmek istemiyor ancak diyetinize dahil etmek istiyorsanız, toz, kapsül veya tablet halindeki deniz yosunlarını tercih edin. En yaygın olanları? Protein, temel amino asitler, vitaminler ve minerallerle dolu mavi bir alg olan Spirulina, anti-enflamatuar, antioksidan ve onarıcı etkilere sahiptir. Ya da diğer şeylerin yanı sıra bağışıklık ve sinir sistemlerine fayda sağlayabilen enerji verici ve antioksidan bir yeşil alg olan klorella. Ayrıca, göz sağlığı ve cildin UV ışınlarından korunması için faydalı olan, beta-karoten bakımından zengin en ilginç gıdalar arasında yer alan (Hawaii ve Azor Adaları'ndan mükemmel) antioksidan kırmızı bir mikroalg olan astaksantin de vardır.