Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Sosyal medya uygulamaları artık daha etkileşimli olmanın ve performatifliğin peşinde. Son günlerde radarımıza giren "Geneva" adlı uygulama da bunlardan biri.
Fotoğraf: Sandra Semburg
Be Real adlı uygulamayı kullanmaya başladınız mı? Peki Somewhere Good ya da Newsness'i daha önce duydunuz mu? TikTok ve Instagram zaten ana akım platformlara döndüğü için sormayı bile düşünmedik. Evet, her güne yeni bir uygulama haberiyle uyanıyoruz. Hızdan başımız dönüyor ancak yenilikleri takip etme konusundaki hevesimizi de yitirmiş değiliz.
Dikkat ettiniz mi bilmiyoruz ancak sosyal medya uygulamaları artık daha etkileşimli olmanın ve performatifliğin peşinde. Son günlerde radarımıza giren Geneva adlı uygulama da bunlardan biri.
"Sevdiğiniz gruplarla bağlantıda kalmanıza ve henüz bulamadığınız gruplar aracılığıyla yeni arkadaşlar edinmenize yardımcı olmak için Geneva'yı başlattık" açıklamasıyla mottosunu açıklayan bir sosyal platform var karşımızda. Uygulamanın web sitesinde "Facebook'tan daha özel ve Slack'ten daha eğlenceli" ifadeleri çıkıyor karşımıza. Açıklamada ayrıca Clubhouse veya Twitter Spaces'dan farklı değil, ancak "düzenli devam eden sohbetler için tasarlanmış hepsi bir arada, bir iletişim uygulaması" ifadeleri yer alıyor.
Uygulamanın işleyişini de kısaca anlatalım. Geneva, kullanıcılardan bir "ev" kurmalarını istiyor. Böylece kullanıcılar farklı konular veya alt gruplar için "odalar" oluşturmaya hazır hale geliyor. Odalar açık veya gizli olabildiği gibi yanıtlar, emoji tepkileri, ekler, anketler ve pinlerle sesli, görüntülü, yayın konuşmaları veya sohbet için özel olarak ayarlanabiliyor. Uygulama ayrıca, daha fazla forum benzeri ve daha uzun biçimli tartışmalar için tasarlanmış, sohbet odalarından farklı şekilde düzenlenmiş ve olumlu oy ve yorum yapmaya izin veren mesaj odalarına da olanak veriyor.
Kişisel verilerin gizliliği ve güvenlik sorunlarının sosyal medya uygulamalarının en tehlikeli yönleri olduğu malum. Dezenformasyon, linç kültürü ve diğer güvenlik sorunlarını düşününce Geneva'nın nasıl bir strateji benimseyeceğini merak ediyoruz haliyle. Uygulama, kullanıcılar bir e-posta adresi yerine telefon numarasıyla kaydoldukları için engellemelerin ve yasakların uygulanmasının daha kolay olduğunu öne sürüyor. Şimdilik ismi yeni yeni duyulmaya başlayan Geneva'nın kitlesi küçük, kabul ediyoruz. Ancak 2022'nin başından bu yana kullanıcı tabanını üç katına çıkardığı verisi de bizi gelecek günler için heyecanlandırıyor.
Geneva hayatımıza adapte olabilecek mi yoksa bir dönemin parlayan yıldızı Clubhouse gibi sönümlenecek mi bekleyip göreceğiz.