Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Ocak ayında İstanbul'da yer alan sanat sergilerini Vogue Türkiye ile keşfedin.
Şu sıralar birden fazla çağdaş sanatçının eserlerini bir arada sunan karma sergiler küratöryel özenleriyle dikkat çekerken, 2025 yılı sergi takvimlerini ardı ardına açıklayan sanat kurumları heyecan yaratıyor. Ocak ayı sergi rehberimizdeki sergilerle ısınma turlarına başlayabilirsiniz.
Gördüklerimiz: Ara Güler’in Beyoğlu Güler Apartmanı’ndaki karanlık odasında ürettiği baskılar, kendisine ait fotoğraf makineleri, agrandizör ve diğer karanlık oda ekipmanlarıyla birlikte arşivden efemeranın sergilendiği “İstanbul Uyanıyor” sergi seçkisi Sultanahmet, Eminönü, Haliç, Galata, Taksim, Polonezköy, Paşabahçe, Ayvansaray ve Arnavutköy’e kadar uzanan İstanbul’a geniş bir bakış sunuyor.
Serginin Özü: Ara Güler’in objektifinden çıkan fotoğraflar, İstanbul’un yalnızca tanıdık silüetlerine değil, aynı zamanda gecenin sabaha bağlandığı saatlerdeki sessizliğine de bir pencere açıyor. İstanbul’un uyanışını ele alan bu kareler, şehrin ilk saatlerinde atılan adımların izini sürerken, aynı zamanda İstanbul sakinlerinin içsel yolculuğuna da işaret ediyor. İstanbulUyanıyor, Ara Güler’in şehrin ışığını takip ederek insanı ve gündelik yaşamı şiirsel bir görsellikle anlattığı, zamansız bir koleksiyonu sanatseverlerle buluşturuyor.
İlginç Detaylar: Sergideki fotoğrafların yarısı Ara Güler arşivinden ilk kez izleyici karşısına çıkıyor.
Düzenleyen: Ara Güler Müzesi
Tarih: Sergiyi 4 Mayıs 2025 tarihine kadar Pazartesi günleri hariç Salı-Cumartesi 10.00-18.00, Pazar günleri ise 12.00-18.00 saatlerinde Yapı Kredi bomontiada’da ziyaret edebilirsiniz.
La Trompette d`Eté, 2024, tuval üzerine yağlıboya, 170 x 160 cm
Gördüklerimiz: Sanatçı Gabriela Těthalová’nın galerideki ilk kişisel sergisi Hiperbol Yükseliş; Těthalová’nın sanatçı, Fransız şair ve eleştirmen Mallarmé’nin Düzyazı (Des Esseintes için) eserinden ilhamla oluşturduğu en yeni çalışmalarını içeriyor. Dolayısıyla sergideki eserler, İstanbul’da da ilk kez izleyici karşısına çıkıyor. 1988 Çekya doğumlu olan Těthalová, Hiperbol Yükseliş’te bilgi teorisi, internet ağları ve kriptografi üzerine inşa edilen çağdaş toplum estetiğine katkı sağlamanın yollarını araştırıyor. Bu noktada izleyiciler, genellikle denklemler ve formüller aracılığıyla ifade edilen matematiksel mekanizmaların, nasıl titizlikle detaylandırılmış görsel kompozisyonlara dönüştüğünü deneyimliyor. Sergide resimlere eşlik eden yerleştirmeler ise malzeme, resim, performans ve dil arasındaki ilişkiler üzerine daha fazla düşünmeyi sağlayarak sergiyi zenginleştiriyor.
Serginin Özü: Sergi, Uzay Ağları, Çoğul Kökler, Büyü Aygıtları ve Çiçek Anatomileri gibi soyut evrenler yaratırken ortak köklerimizi vurguluyor; bu kökler, bilinmeyene olan merakımızı teşvik ederken sezgisel anlayışımızı geliştiriyor.
İlginç Detaylar: Těthalová’nın eserleri, matematiksel yapılar ile çiçeksi ve somut unsurları bir araya getirirken, çoğunlukla kelimelerle ifade edilemeyen soyut bir güzellik yaratıyor. Onun bu yaklaşımı, modern güzelliğin karmaşıklığını gizemli kılmayı değil, soyutlama konusunun disiplinler ve kuşaklararası bir perspektifle yeniden değerlendirilmesini amaçlıyor.
Düzenleyen: Dirimart Pera
Tarih: 8 Ocak'ta açılan sergiyi 16 Şubat'a kadar Pazartesi günleri hariç Salı - Cumartesi 10:00 - 19:00 ve Pazar 12:00 - 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Fotoğraf: Barış Özçetin
Gördüklerimiz: Versus Art Project’in yeni mekanına geçmeden evvel mevcut galerideki son sergisi olan Arşiv, 15 çağdaş sanatçının farklı dönemlerde ürettikleri çalışmalarını bir araya getiriyor. On seneyi aşkın bir sergi külliyatına referans veren sergide resim, heykel, fotoğraf, video gibi farklı medyumlar bir araya geliyor.
Serginin Özü: Sergide yer alan çalışmalar, insanın doğa ve mekanla kurduğu ilişki üzerinden tarih, hafıza, bellek ve geçmişle bağlar kuruyor. Gündelik hayatın sorunlarına, geçmiş anılara ve gelecekteki olası karşılaşmalara insan-mekan-zaman ilişkisi içinden geniş bir perspektif sunuyor.
İlginç Detaylar: On yılı aşkın bir süredir Hanif Han’da sürdürdüğü sanatsal pratiklerin ve hafızaların buluştuğu bu sergi, galerinin on yıllık belleğini yeniden keşfetmeye olanak sunarken, geleceğe dair yeni bir kapı aralıyor.
Düzenleyen: Versus Art Project
Tarih: Sergiyi 25 Ocak'a kadar Pazar ve Pazartesi günleri hariç Salı - Cumartesi 10:00 - 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Judy Chicago, Bahçe Dumanı Serisi (2020), Kağıt üzeri arşivsel pigment baskı
Gördüklerimiz:Yeryüzü Halleri, ekolojiye dayanan eserler üreten on bir güncel sanatçıyı bir araya getiriyor. Araştırma ve süreç temelli eserlerle birlikte biçimsel estetiği de önceleyen çalışmalardan oluşan sergi, resim, performans, fotoğraf, video, vitray, heykel ve yerleştirme gibi çeşitli mecraları içeriyor.
Serginin Özü: Sanatçıların yaklaşımları, malzeme seçimleri ve araştırma konuları canlılarla eşitlikçi bir tahayyül üzerinden kurulan ilişkilere dayanıyor. Küratörlüğünü Burcu Çimen ve Didem Yazıcı'nın yaptığı sergi, izleyiciyi ekoloji temelli dünya görüşünden hareketle, doğanın ve insanların sömürüden uzak olduğu, ihtiyaç olandan fazlasının tüketilmediği bir dünya hayaline davet ediyor.
İlginç Detaylar: Sergi ismini, Birhan Keskin’in insan dışı canlıları merkeze alarak yazdığı şiir kitabı Yeryüzü Halleri’nden alıyor.
Düzenleyen: Yapı Kredi Kültür Sanat
Tarih: Sergiyi İstiklal Caddesi'nde yer alan Yapı Kredi Galeri'de 30 Mart'a kadar hafta içi 10:00-19:00, Cumartesi 11:00-19:00, Pazar 12:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.