17 Temmuz 2013

Raw Food Lazanya

YAZI: ÇİSEM ÇAKIR

Bu yemeğe lazanya demek bana haksızlık gibi geliyor. Ne var ki, bu yemeğin ilham kaynağı bildiğimiz klasik lazanya. Ama bunda un yok, peynir yok, et yok. Pişirme de yok. E nasıl lazanya bu derseniz, dediğim gibi sadece yapılış şeklinden esinlenilmiş, veganların baştacı olmuş bir yemek, çok lezzetli ve doyurucu. Aileme test ettirdim, tam puan onay aldı. İftar için harika bir yemek, hem çok azıyla doyuyorsunuz, hem de sizi gerçekten uzun süre tok tutuyor. Sebebi ise kullandığım herşey çiğ ve besin değeri yüksek yiyecekler. Özellikle bu tarifte kullandığım caju fıstığı ve antep fıstığı, tekli doymamış yağ asitlerinden çok zengin olduğu için tokluk yaratırlar. Diyeceğim şu ki kuruyemişlerden, zeytinyağından kısacası doğal yağlardan asla korkmayın! Zeytini bol tüketin, zeytinyağı, diğer soğuk sıkım iyi kalite bitkisel yağları hayatınıza mutlaka sokun. Unutmayın ki vücudun iyi yağlara çok ihtiyacı var. Önemli olan kalori değil, kaliteli besin değeridir…

Lazanyamıza gelirsek, bu tarif iyi oranda vitamin, mineral, antioksidan, bitkisel kimyasallar (resveratrol gibi) içeriyor.

 

Raw Food Lazanya

 

Antep Fıstıklı Pesto Sosu;

 

-1/2 bardak taze fesleğen

-1/2 bardak taze nane

-1/4 bardak antep fıstığı

-2 çorba kaşığı zeytinyağı

-1/2 çay kaşığı Himalaya tuzu

-karabiber

 

Bütün malzemeleri robottan geçirin.

 

 

Raw Kaju Peyniri;

 

-1 bardak caju fıstığı, 2-4 saat suda bekletilmiş

-1 çorba kaşığı limon suyu

-2 çorba kaşığı su

-2 çorba zeytinyağı

-1/2 çay kaşığı Himalaya tuzu

-1 yeşil soğan, doğranmış

 

Bütün malzemeleri Blenderdan geçirin.

 

Domates Sosu;

 

-1/2 bardak kuru domates, 1 saat suda bekletilmiş

-1/2 domates, doğranmış

-1/4 kırmızı soğan, doğranmış

-1 çorba kaşığı limon suyu

-2 çorba kaşığı zeytinyağı

-1/2 çay kaşığı agave/bal

-1/2 çay kaşığı tuz

 

Bütün malzemeleri Blenderdan geçirin.

 

Diğer Malzemeler; 1 domates, 1 yeşil kabak

 

Domatesi enlemesine ince dilimler halinde kesin. Yeşil kabağı da Mandolin kullanarak rendeleyin, eğer yoksa çok ince dilimler haline kesin.

Tabağa ilk olarak kabakları kare olacak şekilde yerleştirin. Sırasıyla üzerine raw ricotta peyniri, pesto sosu, ardından da domates sosunu ince katmanlar halinde yayın. Bir dilim domatesi karışımın üstüne koyup, tekrar kabakları ve ardından aynı sırayla sosları koyun. 3 katman olacak şekilde yerleştirin. Domates ve fesleğenle süsleyin.

ETİKETLER: RAW FOOD LAZANYA , VOGUEGURME