Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak avokado seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve avokadonun nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Avokadonun dünya üzerinde 1000’den fazla çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? İnce kabuklu, kalın kabuklu, daha uzun, daha yuvarlak, yumuşak, sert... Fakat ülkemizde satın almak istediğinizde karşınıza iki çeşit çıkıyor. Yeşil kabuklu olana Florida avokadosu deniyor, su oranı daha yüksek ve yağ oranı daha düşük olduğu için iç kısmı diğerine göre daha sert. Koyu renkli, siyah, kabuğa sahip olana ise Hass avokado deniliyor, yağ oranı biraz daha yüksek olduğu için daha yumuşak.
Avokado sağlıklı yağ asitleri içeriğiyle daha çok kalp sağlığıyla gündeme gelen bir meyve. Amerikan Kalp Derneğinin yayınladığı bir çalışmaya göre; sağlıklı bir diyetin parçası olarak günde 1 avokado tüketmek, obez ve hafif kilolu bireylerde kötü kolesterol seviyelerinin kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor. Elbette tek faydası bu değil, içindeki tekli doymamış yağ asitlerine ek olarak, lif ve fitosteroller var. Yani aslında avokado yemek için birçok sebep var.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Avokado seçerken ve saklarken;
-Avokado seçerken, eğer kısa süre içinde tüketmeyi planlıyorsanız daha açık renkli olanları seçmeniz gerekir.
-Birkaç gün içinde tüketemeyecekseniz daha sert olanları seçmenizde fayda var.
-Satın alırken çok fazla yumuşamış veya üzerinde çok sayıda koyu renkli benek olan avokadoları tercih etmemeniz önemli.
-Avokadoyu aldığınızda eğer çok sertse bir elma veya muzla birlikte bir kağıdın içine sararak bir iki gün bekletebilirsiniz, birkaç gün içinde olgunlaşacaktır.
-Olgunlaşmış bir avokadoyu eğer kesmediyseniz, buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz. Eğer avokadoyu kestiyseniz, kararmaması için limon veya sirke serpip hava almayan bir kapta buzdolabında bekletebilirsiniz.
Peki nasıl tüketelim?
-Salatalarınızın üzerine dilim dilim ekleyebilirsiniz, bunun için hafif olgunlaşmış olması yeterlidir, çok yumuşak olan avokado kolayca dağılabilir.
-Avokadoyu püre haline getirdikten sonra, çırpılmış yumurta ve çok az sütle birleştirerek besleyici bir omlet hazırlayabilirsiniz.
-Avokado, labne peynir ve taze nane yapraklarını blenderdan geçirerek kahvaltılık sos yapabilirsiniz. Dilerseniz sarımsak da ekleyebilirsiniz.
-Dilimlediğiniz avokadoları, yumurta sarısı ve galeta unu karışımına batırdıktan sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin ve fırında ızgara yaptıktan sonra çırpılmış yoğurt sosunuza batırarak tüketebilirsiniz.
-Eğer "Avokadodan hiç tatlı olur mu?" diyorsanız, sizin için bir de avokadolu diyet puding tarifim var.
Avokado bir meyve gibi görünse de aslında yağ içeriği oldukça yüksektir. Bu sebeple avokado tükettiğinizde diyetinizdeki yağ miktarını da dengeli şekilde ayarlamanız gerekir. ¼ avokadoyu, 1 tatlı kaşığı yağ yerine düşünerek tüketebilirsiniz.