Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Birçoğumuz günümüzün büyük bir kısmını eşofman ve kapüşonlu sweatshirt ile geçirirken Haute Couture dünyası Fendi, Givenchy ve Jean Paul Gaultier’nin yeni kreatif direktörleri önderliğinde heyecan veren bir değişim sürecine giriyor.
Chanel Haute Couture 2020 İlkbahar/Yaz
Her bir Haute Couture parçanın arkasında çok büyük bir emek, zanaatkarların el emeği bulunuyor. Paris’te her mevsim yetenekli terziler dünyaca ünlü kreatif direktörlerin hayallerini ve vizyonlarını hayata geçirmek adına atölyelerinde saatlerini geçirerek tek tek düğmeleri kalıplıyor, eşsiz tüyleri dikiyor ya da eldivenlerin dikişlerini kesiyorlar. Fakat 2021-21 Sonbahar/Kış Haute Couture sezonu yakınlaşırken herkesin aklında tek bir soru var: Parizyen modasının bu emektarlarını nasıl bir gelecek bekliyor?
Belki şaşırtıcı gelecek ancak tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını moda sektörünün birçok alanını olumsuz yönde etkilerken (Moda haftaları programından üretime hatta sokak modasına) küçük ölçekli Haute Couture atölyeleri daha da güçlenerek varlıklarını korumaya devam ediyorlar. Her ne kadar her sene ocak ayında gerçekleşen erkek moda haftasının bu yılki programı beklenenden kısa olsa da Haute Couture moda haftasında tüm markaların çevrimiçi bile olsa katılması bekleniyor.
Jean Paul Gaultier Haute Couture 2020 İlkbahar/Yaz
2021-22 Sonbahar/Kış sezonunda Haute Couture nasıl olacak?
Yüksek bir katılım bekleniyor olsa da tabii ki programda bazı önemli eksiklikler olacak. Bunlardan biri Demna Gvsalaia’nın Balenciaga’sı. Geçtiğimiz temmuz ayında moda evi kapsamında ilk Couture koleksiyonunu lanse etmeye hazırlanan tasarımcının bu sezon lansmanı gerçekleştirmesi bekleniyordu. Ancak heyecanla beklenen defile yeniden ertelendi. Bir diğer erteleme haberi de Sacai’nin kreatif direktörü Chitose Abe’den geldi. 2020 İlkbahar/Yaz sezonunda kısa bir mola vererek yepyeni bir konseptle dönüş yapacağını açıklayan Jean Paul Gaultier ile özel bir Haute Couture koleksiyonu hazırlıkları içinde olan Japon tasarımcı tüm dünyanın kendini daha mutlu hissettiği bir dönemde bu defileyi gerçekleştirmeye karar verdiğini belirtti. Oysaki tüm moda dünyası mininalist bir duruşa sahip Abe’nin JPG’nin sihirli ve görkemli dünyasına nasıl bir dokunuş katacağını merakla bekliyordu. Ancak merak etmeyin bu sezonun sizlere başka sürprizleri bulunuyor. Lanvin’in eski kreatif direktörü Alber Elbaz yeni markası AZ Factory’nun tanıtımını 26 Ocak günü özel bir film yayınıyla gerçekleştirecek: “Artık dijital çağdayız. Covid-19 salgını öncesi de bu lansmanı çevrimiçi gerçekleştirmeyi planlıyordum, planımda bir değişiklik olmadı.”
@Fendi
2021-21 Sonbahar/Kış sezonunu asıl ilginç yapan ise Haute Couture anlayışını günümüze uyarlayacak tasarımcıların bu sezon programda karşımıza çıkıyor olması. Bunların ilki ise Fendi’nin yeni kreatif direktörü Kim Jones. 1965 yılından beri Fendi’nın kadın hazır giyim ve Haute Couture koleksiyonlarını hazırlayan Karl Lagerfeld’in koltuğuna oturan tasarımcının moda evine nasıl bir dokunuş katacağı şu sıralar moda dünyasının en çok konuşulan konularından biri. Geçtiğimiz günlerde Instagram’dan paylaşılan Paolo Roversi imzalı Fendi’nin klasik İtalyan şıklığına Fellini dönemini anımsatan bir dokunuş katacağının ipucunu veren fotoğraf kareleri ise hiç şüphesiz içimizdeki heyecanı körükledi. Bu hiç beklenmedik referans Kim Jones’un tutkunu olan yeni nesil tüketicilere farklı bir dünyanın kapılarını açarken Fendi’nin geleneksel tüketicilerinin de kalbini çalacağı düşünülüyor.
Programda yer alan bir diğer heyecan veren isim ise Givenchy için ilk Couture koleksiyonunu tanıtacak olan Matthew M Williams. Hazır giyim koleksiyonlarının üstündeki ticari kaygıdan dolayı oldukça masraflı olan Haute Couture koleksiyonlarında biraz daha tutucu davranan selefi Clare Waight Keller’ın aksine bu alanda da adından söz ettirmeye hazırlanan genç tasarımcının yönetim kurulundan istediği harcamayı yapabilmesi adına açık kart aldığı kulislerde konuşulan dedikodular arasında. Haute Couture koleksiyonlarını andıran ilk hazır giyim koleksiyonunda keskin hatlara sahip formlara, eşsiz bir terziliğe ve aksesuarlarda kullanışlı detaylara yer veren Williams hiç şüphesiz bizleri yeniden şaşırtacak.
@Givenchy
Bu değişimler günümüzün Haute Couture dünyası hakkında neler söylüyor?
Aslında bu sezonki Haute Couture moda haftasını asıl özel yapan Paris’in önde gelen otellerinin giriş katlarında volta atacak kıyafetlerdeki göz alıcı detaylardan çok moda dünyasının önde gelen tasarımcılarının içinde bulunduğumuz dönemin koşullarını nasıl sektörün en ezoterik alanına yansıtacakları. Hem Jones hem de Williams kendi markalarını ve şöhretlerini yeni nesil tüketicilerin kalbini kazanarak inşa ettiler. Haute Couture ise daha geleneksel tüketicileri hedef alan bir alan. Ve bu tüketiciler hala güçlü bir şekilde varlığını koruyor. Peki sizce bu salonlarda yeni ürünleri hızlı bir şekilde günlük hayatlarına uyarlayan ve drop koleksiyonları için mağazalarının önünde sıraya giren yeni nesil tüketiciler için yer var mı?
Ya da doğru olan bu iki dünyayı harmanlayacak yeni bir Haute Couture dünyası yaratmak mı? Neredeyse hemen herkesin (Haute Couture tüketicilerinin bile…) salgından dolayı evlerinde ya da sokaklarda korkarak eşofmanlar ve kapüşonlu sweatshirtlerle dolaştığı bu garip dönem belki de Couture müşterisinin gerçekte ne istediğini anlamak ve bu yönde hareket etmek için en ideal zamandır. Özellikle de sektörün birçok alanında son yıllarda büyük değişimler yaşandığını düşünürsek. Örneğin, Craig Green, Wales Bonner, Martine Rose ve Jones gibi yeni nesil yetenekli tasarımcılar sayesinde erkek giyimde daha yenilikçi bir dönem başlarken Covid-19’un da etkisiyle birlikte uzun zamandır eleştiri olan geleneksel defile formatları hızla yok olarak yerini daha yaratıcı çözümlere bırakıyor. Dolayısıyla geleneksel Couture müşterisi için oldukça önemli olan defilelerin bir süreliğine zorunlu olarak rafa kalkması, Jones ve Williams gibi isimlerle gerçekleşecek olan değişimin dikkat çekerek hızlı bir şekilde benimsenmesini sağlayabilir.
Bakalım bu yetenekler tanıtacakları koleksiyonlar ile Haute Couture deneyimini geleceğe taşıyacak güveni ve sadakati kazanabilecekler mi? Ya da tüketicilerde kısa süreliğine farklı sularda yüzme isteği uyandıracak bir deneyim yaşatarak markaların sadece bu dönemi hasarsız geçirmelerini mi sağlayacaklar?
Hiç şüphesiz tüm bu soruları ancak 2021-22 Sonbahar/Kış Haute Couture moda haftasının bitiminde net bir şekilde cevaplayabileceğiz. Ancak öyle ya da böyle sektörün bu yeni bekçileri Haute Couture dünyasında kalıcı ya da geçici bir değişime neden olacak. En azından deneyecekler. Kim Jones gibi bir ismin ise bu değişime önderlik yaptığını göz önünde bulundurarak biz oyumuzu kalıcı olacağından yana kullanıyoruz.