Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Ramazanda nasıl beslenmeliyiz? Oruç tutarken bağışıklığımızı güçlendirmek mümkün mü?
Koronavirüs gündemini yaşarken odağımız birden Ramazana döndü. Ramazanda nasıl beslenmeliyiz, "hem oruç tutup hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün mü?" gibi soruları bugünlerde çok sık duyuyorum. Elbette mümkün, sağlıklı beslenmek kocaman bir bütün ve sağlıklı beslenmek için gün içinde 50’den fazla besin ögesine ihtiyacımız var. Bütün bu besin ögelerinden dengeli bir şekilde aldığımızda sağlıklı beslenmenin yanı sıra bağışıklığımızı da desteklemiş oluyoruz.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Ramazan ayında öğün sayıları ve saatleri değişebilir ama gün içinde almanız gereken besin ögeleri ve günlük ihtiyacınız değişmiyor. Öğün sayısının azalması gün içinde tükettiğiniz besinlerin hem miktarının hem de çeşidinin azalmasına neden olabilir ama bu konuda çok dikkatli davranmak gerekiyor. Eğer yeterli beslenmezseniz ve ihtཀྵyacınız olanları almazsanız bağışıklık sisteminiz etkilenebilir.
Ramazanda yeterli beslenebilmek için en önemli nokta düzenli öğün. Ramazanda öğünlerinizi sahur, iftar ve iftardan sonra bir ara öğün gibi planlayabilirsiniz. Özellikle sahur öğününün çok ihmal edildiğini biliyorum, ama bu ayı en sağlıklı şekilde atlatmak istiyorsanız, sahurun yıldız öğün olduğunu da unutmayın.
Sahurda sizi ertesi gün tok tutmaya yardımcı olacak ve susuzluk hissini tetiklemeyecek seçimler yapmak önemli. Protein açısından zengin olan yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinler, kan şekeri dengesini sağlayabilmek ve daha uzun süre tok kalabilmek için de muhakkak tam tahıllı ekmekler sahur sofranızda olmalı. Bol sebze ve mutlaka 1 porsiyon meyve de hem vitamin, mineral hem de lif desteği için önemli. Eğer sahurda yemek yemeyi seviyorsanız; çorba, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemekler yanında yoğurt, salata ve yine tahıllı ekmek tercih edebilirsiniz. Sahurda susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durmanız ve bol su içmeniz de önemli.
Bir diğer öğün ise iftar, biliyorum bütün gün çok acıktınız ama iftarda midenizi çok doldurup aniden yüklenmek, ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olabileceği için yavaş olmanızı tavsiye ediyorum. Bunun için orucunuzu önce birkaç hurma veya zeytin ve 1-2 bardak suyla açtıktan sonra 10-15 dakika bekleyin. Daha sonra ılık bir çorba ile devam edebilirsiniz.
Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.
Ramazanın klasiklerinden olan yemekten sonra tatlı tüketimini mutlaka iftardan en az 1 saat sonraya bırakmanızı tavsiye ediyorum. Sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü yapmak istiyorsanız, tatlı tüketiminizin de hem porsiyon hem de sıklık açısından sınırlamanız önemli. Sütlü veya meyveli tatlıları haftada 1 veya 2 kez tüketebilirsiniz ama genellikle bu öğünde taze meyve tüketmeye özen göstermeniz sindirim sisteminiz ve bağışıklık sisteminiz için oldukça önemli. Ayrıca iftardan sonra evde de olsa hafif bir egzersiz yapmaya çalışmak, sindirimi desteklerken kilo vermeye de yardımcı olur.