Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Protein açısından zengin, düşük kalorili ve lezzetli süzme peyniri diyetinize eklemeyi deneyin.
Sadece ben miyim, yoksa herkes şu anda süzme peynire takmış durumda mı? Sosyal medyada simitlerin üzerine sürülerek, kreplerin temel malzemesi olarak kullanılarak veya çırpılmış yumurtalarla karıştırılarak her yerde görülen, topaklı peynirin şüphesiz bir an yaşadığı görülüyor. Peki gerçekten sağlığınız için faydalı mı? Vogue sağlık üzerindeki faydalarını araştırmak üzere iki uzmanla görüştü.
Diyetisyen, beslenme uzmanı ve aynı zamanda bağırsak sağlığı doktoru olarak da bilinen Dr. Megan Rossi, kesilmiş süt ürünlerinden biri olan (beyaz peynir, mozzarella ve ricotta) süzme peynirin yüksek proteinli, düşük kalorili ve işlem görmemiş bir gıda olduğunu açıklıyor ve bu sayede çok yönlü olduğunu da ekliyor. “Bence şu anda bu kadar popüler olmasının nedeni de bu. İnsanlar düşük kalorili ve yüksek proteinli şeyleri seviyor ve çoğumuz işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki zararlarını fark ettiğimizden süzme peynirin bu konuda sağlıklı olması harika.” Zoe'de baş beslenme uzmanı olan Dr. Federica Amati, süzme peynirin hafif ve lezzetli bir tada sahip olduğunu söylüyor. “Daha fazla yumurta, tofu, et veya balık kullanmak istemediğinizde protein bileşeni olarak iş görüyor.” İyi, yüksek proteinli bir kahvaltı arayanlar için, ekşi mayalı ekmekte veya sabah yumurtalarınızda da harika bir şekilde işe yarıyor.
Dr. Rossi, “Bu topaklar aslında proteindir ve sizin için gerçekten iyidir” diyor. Dr. Rossi “Süzme peynir sütle yapılır ve sütte iki tür protein vardır. Bunlar kazein (yüzde 80) ve peynir altı suyudur (yüzde 20). Süte bir asit eklediğinizde, kazein proteinini pıhtılaştırır, bu da topaklar oluşturur, ancak peynir altı suyu tepki vermez. Kazein proteinleri daha yavaş sindirilir ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlarken, peynir altı suyu proteinleri daha hızlı sindirilir. Dr. Rossi, “Bu yüzden peynir altı suyun proteinini genellikle egzersiz yaptıktan sonra kaslarınızın gelişimini desteklemek için tüketebilirsiniz” diyor.
Evet öyle, her iki uzman da aynı fikirde. Dr. Amati, “Bir fincan porsiyonda 25 gr protein, 11 gr karbonhidrat, makul miktarda potasyum ve kalsiyum” içerdiğini belirtiyor. “İlginç bir şekilde, tiroid sağlığınız için gerekli olan selenyum açısından iyi bir kaynaktır ve ayrıca diğer peynirlerden daha düşük miktarda yağ içerir.”
“Diğer sağlık yararları arasında kan basıncını düzenleme ve az miktarda kalsiyum içermesi de bulunuyor." Doğru türünü alırsanız -bir çiftlikten veya peynir dükkanından- aynı zamanda fermente bir yiyecek olacaktır, bu da bağırsak sağlığı için iyidir. Fermente bir süzme peynir formu isteyenler için, etikette "canlı" terimini aradığınızdan emin olun, çünkü bu, kullandıkları şeyin gerçek bakteri olduğunu gösterir. Ayrıca, koyulaştırıcılar veya ilave şekerler gibi ekstra katkı maddeleri olmadığından emin olmak için etiketteki diğer bileşenlere de bakmalısınız.
Süzme peynirin en güzel yanı, birçok farklı şekilde yenebilmesidir. Dr. Amati, lezzetli ve protein açısından zengin olan süzme peynirle yapılan krepleri öneriyor. “Balzamik sirke ile karıştırıldığında salatalarda mükemmel bir sos görevi görüyor, ayrıca ton balığı ve domatesle ekşi maya üzerinde yemeyi de seviyorum” diyor. “Harika bir temel gıda.” Eğer hayranı değilseniz, korkmayın. Protein ihtiyacınızı gidermenin başka birçok yolu var. Dr. Amati mükemmel bir alternatif olarak yoğurdu öneriyor. “Lezzetli, daha fazla kalsiyum, daha düşük sodyum ve canlı probiyotik bakteri içeriyor, bu yüzden onu buzdolabımda saklıyorum” diyor.
Protein söz konusu olduğunda, bitkisel proteinin uzun vadeli sağlık ve uzun ömür için daha iyi olduğunu açıkça belirtiyor. Bu nedenle diyetinize baklagiller, tam tahıllar, kuruyemişler, tohumlar ve tofu eklemenizi öneriyor. “Tofu, tariflere, viral süzme peynir tariflerine çok benzer şekilde protein eklemek için kullanılabilir ve bitki izoflavonları açısından yüksek olma gibi ek bir faydaya sahiptir” diyor. Yoğurt ve kefir, yağ asidi profilleri ve canlı mikropları açısından daha iyidir. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar veya mikro besinler açısından zengin yumurtaları da diyetinizde tercih edebilirsiniz.