Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Ünlü diyetisyen Dilara Koçak, yumurta, süt ve buğday unu alerjilerine iyi gelen besinleri kaleme alıyor.
Alerji özellikle son zamanlarda çok sık duyduğumuz kelimelerden biri. Bu konuda rakamlar da çok şaşırtıcı. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği; alerjik hastalıkların toplumun yüzde 25-40’ını etkilediğini söylüyor. Alerji 0-4 yaş arası çocukların da neredeyse yarısını etkiliyor.
Annenin gebelik dönemindeki beslenme düzeni bebeklerinde görülebilecek alerjik hastalıkları da çok yakından ilgilendirdiğini biliyoruz. Aslında bakıldığında sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada, alerjik hastalıklar önemli bir sağlık sorunudur. Alerjik hastalıklar içinde ise en sık rastladıklarım arasında besin alerjisi grubu oluyor ve bireyler genellikle alerjisi olduğu besin grubunu hangi besin grubuyla değiştirmesi gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Bu yüzden ben de bugün sizlere yumurta, süt ve buğday unu alerjisinde kullanabilecekleri alternatifleri söylemek istedim.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Yumurta alerjisi ömür boyu sürebildiği gibi birçok bireyde zamanla hafifleyebilen ve kaybolabilen bir besin alerjisidir. Eğer yumurta alerjiniz varsa, yumurta ve içinde yumurta bulunma ihtimali olan besinlerin tüketiminden kaçınılması son derece önemli. Tariflerinizde 1 yumurta yerine kullanabilecekleriniz arasında,
-½ olgun muz püresi,
-2 yemek kaşığı su karışımına 2 yemek kaşığı nohut unu ilavesi,
-1 yemek kaşığı kayısı püresi,
-Bir yumurta sarısı için 1 yemek kaşığı, 1 yumurta beyazı için ise 2 yemek kaşığı nohut suyu kullanabilirsiniz.
İnek sütü alerjisi en sık görülen alerjiler arasında. Eğer inek sütüne alerjiniz varsa aynı zamanda keçi, koyun gibi hayvan sütlerine de karşı alerji gelişebilir. Sütün direkt tüketimiyle alerji oluşabileceği gibi bazen de yoğurt ve peynir gibi fermente ürünlerin tüketimiyle de alerjik reaksiyonlar gelişebileceğini unutmayın. Bu noktada tüketebileceğiniz farklı sütler de var;
-Pirinç sütü
-Yulaf sütü
-Badem sütü
-Hindistan cevizi sütü
-Fındık sütü iyi alternatiflerdendir.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Glüten kelimesini de son zamanlarda çok sık duyduğunuzu biliyorum. Glüten buğday, çavdar ve arpada bulunan doğal bir proteindir. Büyük yapılı bir protein olduğu için hassasiyeti olan bazı bireyler tarafından veya çölyak hastaları tarafından sindirilemez ve birçok sağlık sorununa sebep olur. Glüten alerjisi de glütenle ilgili karşımıza çıkan sağlık sorunlarından biri. Glüten alerjiniz varsa arpa, yulaf, çavdar ve buğday gibi tahılları ve bu tahılları içeren bütün besinleri beslenmenizden çıkarmanız gerekiyor. Fakat herhangi bir sağlık sorununuz yoksa beslenmenizden glüteni çıkarmamanız gerektiğini de lütfen unutmayın. Glüten alerjiniz varsa aşağıdaki unları kullanabilirsiniz;
-Nohut unu
-Mercimek unu
-Badem unu
-Karabuğday unu
-Mısır unu
Ancak çölyak hastasıysanız bu ürünlerin de bulaşıcı riskini göz önünde bulundurarak izole ortamda üretildiğinden emin olunuz, üzerinde özellikle glütensiz ibaresi bulunanları tercih edebilirsiniz.