Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Gündemin tartışma konusu yüksek fruktozlu mısır şurubu yararlı mı zararlı mı? Dilara Koçak, yüksek fruktozlu mısır şurubunu nasıl tüketmemiz gerektiğini anlatıyor.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Yüksek fruktozlu mısır şurubu son günlerde en çok konuşulan konulardan biri. Gazetelerde televizyonda sıklıkla bu konunun tartışıldığına denk gelmişsinizdir. Peki nedir yüksek fruktozlu mısır şurubu ve gerçekten zararları var mıdır hep beraber bakalım;
Yüksek fruktozlu mısır şurubu mısırdan yapılan bir tatlandırıcıdır. Mısır nişastasından enzimatik hidroliz ile üretilir ve sakkaroza alternatif sıvı bir tatlandırıcıdır. Sakarozdan daha ucuz ve ekonomik oluşu ve besinlere tatlı tadı vermesi onun bir çok üründe kullanılmasına neden olmuştur. Gazlı ve şekerli içecekler, çikolata, kek, pasta, reçel, marmelat gibi birçok işlenmiş üründe yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Market raflarında ürünlerin etiketlerini inceleyerek rahatlıkla mısır şurubu içerip içermediğini anlayabilirsiniz.
Yüksek fruktozlu mısır şurubu ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen, fruktoz adı verilen basit bir şeker türü açısından zengindir. Özellikle, yüksek fruktozlu mısır şurubu kilo alımı ve diyabet ile olan ilişkisi dikkat çekmektedir. Yapılan bir çalışmada, 32 kişi 10 hafta boyunca glikoz veya fruktoz ile tatlandırılmış bir içecek tüketmiştir. Çalışmanın sonunda, fruktoz ile tatlandırılmış içecek tüketen bireylerin, karın yağları ve kan şekeri düzeylerinde önemli artış gözlenmiş, bunun yanı sıra insülin duyarlılıkları da azalmış. Yapılan diğer çalışmalarda da fruktozun hücrelerde inflamasyonu tetikleyebileceğini bulmuş. İnflamasyonun kalp hastalığı, kanser ve diyabet dahil olmak üzere birçok kronik durumda merkezi bir rol oynadığına bilinmektedir. Fruktoz şurubunun sebep olduğu yüksek insülin seviyeleri de tümör büyümesini hızlandırabilir ve uzun süreli birkaç çalışma yüksek fruktozlu mısır şurubu ve kanser riski arasında bir bağlantı bulmuştur.
İnflamasyona ek olarak, fazla fruktoz da hücrelere zarar verebilecek ve sizi hızlı yaşlanmaya sebep olabilecek ileri glikoz son ürünleri (AGE) adı verilen zararlı maddeleri artırabilir.
Yüksek fruktozlu mısır şurubu, fazla tüketildiğinde yağa dönüştürülür. Bunun nedeni, fruktozun karaciğerde metabolize olmasıdır. Karaciğer fruktozu glikojen yani depo karbonhidrata dönüştürebilir, ancak sınırlı depolama kapasitesine sahiptir. Bu nedenle alınan yüksek dozların fazlası yağa dönüşebilir. Uzun vadede, bu yağ birikimi yağlı karaciğer hastalığı ve tip 2 diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Yüksek fruktozlu mısır şrubunun bir çok kronik hastalıkla olan ilişkisi bilinmektedir ve bu konuda yapılacak çok daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır. Yüksek fruktozlu mısır şurubu tek başına elbette bütün bu hastalıklar için sorumlu tutulamaz. Onun yanı sıra sağlıklı beslenme alışkanlıklarının desteklenmesi ve şeker tüketiminin de minimuma indirilmesi önemlidir.
Früktoz denince akla ilk olarak meyvelerin geldiğini biliyorum. Bu sebeple buraya daha çok dikkat çekmek istedim. Meyveden gelen früktoz ile yüksek frutozlu mısır şurubundan gelen früktozun etkilerinin aynı olmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Meyveler aynı zamanda lif, su, vitamin, mineral ve antioksidan içerirler. İçerdikleri bu bileşenlerle yeterli ve dengeli beslenme içinde miktarlarına dikkat edilerek tüketildiklerinde sayısız sağlık faydalarına sahiplerdir.