Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Yeşil çay denince ilk olarak kilo vermek veya ödem atmak akla gelse de, aslında yeşil çayın sağlığımız üzerinde birçok farklı olumlu etkisi var. Peki nedir bunlar merak ediyor musunuz?
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Dünyada üretilen ve tüketilen toplam çay miktarının %78’inin siyah, %20’sinin yeşil ve %2’sinin Oolong çayı olduğunu biliyor muydunuz? Siyah çay tüketimi hem dünya da hem de ülkemizde ilk sırada geliyor gibi görünse de, yeşil çay da gittikçe yerini sağlamlaştırıyor.
Yeşil çayın sağlık üzerine yararlı etkilerini gösteren bilimsel çalışmaların artması da dünya çapında da popülaritesinin artırmasına yardımcı oluyor. Yeşil çay denince ilk olarak kilo vermek veya ödem atmak akla gelse de, aslında yeşil çayın sağlığımız üzerinde birçok farklı olumlu etkisi var. Peki nedir bunlar merak ediyor musunuz?
Araştırmalar yeşil çayın sağlık üzerine yararlı etkilerinin, özellikle bileşiminde bulunan kateşinlerden kaynaklandığını söylüyor. Yeşil çay, söylemesi zor ama faydası çok olan epigallokateşin gallat olarak adlandırılan çok miktarda kateşin içerir. Kateşinler, hücre hasarını önlemeye yardımcı olan doğal antioksidanlardır ve vücutta serbest radikal oluşumunu azaltarak hücreleri korurular.
29 çalışmanın sonucu olarak yeşil çay içen bireylerde kolorektal kanser görülme oranı daha az bulunmuş. Bir başka çalışmada ise artan yeşil çay tüketimi (günde üç bardaktan fazla) ile meme kanseri nüksü arasında ters bir ilişki görülmüş. Bu konuda daha çok çalışmaya ihtiyacımız olsa da yapılan birçok çalışma, yeşil çay içen bireylerin çeşitli kanser türlerinde daha düşük bir risk taşıdığını ortaya koyuyor.
Yeşil çayın faydalarından biri de çeşitli hastalıklar üzerinde koruyucu etki göstererek yaşam kalitesini artırması. Sağlıklı bir yaşam sürmenin yanında yaşam süresini uzattığına dair çalışmalar da var. Yaklaşık 40 bin Japon bireyin dahil edildiği bir çalışmada, günde 5 veya daha fazla yeşil çay içen bireyler 11 yıl boyunca incelenmiş. Çalışma sonunda yeşil çay tüketen bireylerin ölüm oranları daha az bulunmuş. Ayrıca yeşil çay tüketimi arttıkça tüm nedenlere ve kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerin azaldığı da gözlemlenmiş.
Yeşil çay antibakteriyal etkisiyle, dişlerde tartar ve çürük oluşumuna neden olan bakterilerin etkinliğini baskılayarak bakterilerin diş minesine yapışmasını engeller. Böylelikle yeşil çay tüketimi artan bireylerde diş sağlığının daha iyi ve çürük riskinin daha az olduğunu gösteren çalışmalar da var. Ayrıca yapılan bazı çalışmalar yeşil çayın ağız kokusunu engelleyebileceğini de gösteriyor.