Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Tarçın, sadece mutfakta değil, sağlığınızı ve ruh halinizi iyileştirmede de güçlü bir doğal destekçidir.
Tarçın kokusu her zaman davetkar ve sıcak hissettiren bir koku olmuştur. Tarçının faydaları da kokusu kadar etkilidir. Tarçın, Cinnamomum cinsine ait ağaçlardan elde edilen bir baharattır. Kabuğunda potasyum, manganez ve kalsiyum ile birlikte koruyucu özelliklere sahip polifenoller bulunur; bu da onu güçlü bir antioksidan kaynağı yapar.
The Juhi Ash Center'ın CEO'su ve kurucusu Juhi Singh “Tarçın, yüzyıllardır farklı sağlık faydaları ve aromatik özellikleri için kullanılmıştır” diyor. Eski tıbbi geleneklerden ayurveda, geleneksel Çin tıbbı ve diğer birçok alanda tarçın önemli bir yer tutmaktadır. Bilimsel bir incelemeye göre, tarçın, Mısırlılar ve Çinliler tarafından antik çağlardan beri gıda hazırlıklarında ve geleneksel tıpta kullanılmıştır. Öte yandan tarçın kabuğu soğuk algınlıkları, kardiyovasküler hastalıklar, kronik sindirim problemleri ve jinekolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir bitkisel çare olarak tercih ediliyor. Bunlara ek olarak, boğaz ağrıları, öksürük, hazımsızlık, karın krampları, bağırsak spazmları, mide bulantısı, gaz ve ishal tedavisinde de etkili olmuştur.
Böylesine etkileyici bir tedavi geçmişine sahip olan tarçının, günümüzdeki en önemli sağlık sorunlarına karşı nasıl kullanılabileceğine dair yapılan modern bilimsel çalışmalar da oldukça umut vericidir. Tarçının bazı kanıtlanmış sağlık faydalarını öğrenmek ve bu baharatı tatlılardan öte daha geniş bir yelpazede nasıl kullanabileceğinizi keşfetmek için okumaya devam edin.
Birçok tarçın türü olsa da en yaygın olarak karşılaşılan türler arasındaCassiatarçını ve Ceylontarçını bulunuyor. Pharmakon Supernatural'ın kurucusu Rachelle Robinett “Cassia, en yaygın ve genellikle daha uygun fiyatlı çeşit olup, Çin, Endonezya ve Saigon tarçınlarını içerir” diyor. “Verum veya Ceylon tarçını ise farklı bir işlemden geçer ve daha tatlı, daha ayrıntılı bir aroma sunar; bu aroma, çiçeksi, tatlı ve ince baharatlıdır.”
Robinett, tüm çeşitlerin fitokimyasallar içerdiğini ve bu bitkilerin nasıl yetiştirildiği, toplandığı ve işlendiğine bağlı olarak tatlarının ve faydalarının güçlendiğini ya da kaybolduğunu belirtiyor. Yine de bu aromatik kabuğun popüler olmasının bir nedeni var. Robinett, “Tarçın erişilebilir, son derece basit kullanımı olan faydalı bir yiyecektir” diyor.
Tarçının geleneksel tıpta uzun süredir kullanılmasının bir nedeni vardır. Antioksidanlar açısından zengin olmasının yanı sıra, kan şekerini düşürmeye yardımcı olan, insülin direncini tedavi edebilen ve hatta yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyabilecek tedavi edici bileşenler içerir.
Los Angeles ve Londra merkezli naturopatik Dr. Nigma Talib, "Son yıllarda, bilimsel araştırmalar tarçının potansiyel sağlık yararlarını giderek daha fazla araştırıyor ve biyoaktif bileşenleri ve fizyolojik etkileri hakkında ışık tutuyor" diyor. "Naturopatik doktorlar veya ND'ler, diyabet, sindirim rahatsızlığı, iltihaplanma ve daha fazlası gibi durumlar için potansiyel faydalarını kabul ederek, hasta bakımına yönelik bütünsel yaklaşımlarında tarçın kullanma geleneğini sürdürüyorlar."
Tarçın, dışarıdan bakıldığında sivilcelere ve diğer cilt rahatsızlıklarına yardımcı olabilen bir antimikrobiyal olarak çalışır. Bir çalışma, Ceylon tarçını özütünün topikal olarak uygulandığında kolajen sentezini destekleyebileceğini bulurken, bir diğeri ise cilt elastikiyetini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini buldu.
Dahili olarak, kan glikozunu düzenlerken gaz ve şişkinliği gideren bir sindirim yardımcısı görevi görür. Los Angeles merkezli naturopatik Dr. Brendan Courneene, "Çalışmalar, tarçının yemekten önce veya yemekle birlikte alındığında karbonhidratların sindirilmesine yardımcı olan sindirim enzimlerini engelleyebileceğini ve bunu yaparak yemekten sonra kan şekerinin yükselmesini yavaşlatabileceğini gösteriyor" diyor. "Bu, insülin duyarlılığını ve glikoz alımını iyileştirmenin yanı sıra, diyabet ilaçlarına benzer şekilde kan şekerini düşürücü bir etkiye sahiptir."
Yukarıda bahsedildiği gibi, tarçın, oksidatif stresi engellemeye ve kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Talib, “Bu antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı vücudu koruyabilir ve genel sağlık ve canlılığı destekleyebilir” diyor. Tarçın ayrıca dolaşımı artırabilir, kolesterolü ve kan basıncını düşürebilir, böylece hipertansiyonun ve kalp hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı olabilir. Son olarak, kabuk, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Courneene, "Bu özellikler mikrobiyomu değiştirebilir ve bazı harici anti-inflamatuar faydalar gösterebilir" diyor.
Cassia tarçını, kanserojen olarak kabul edilen ve karaciğere zarar verebilen bir fitokimyasal olan kumarin içerir. Robinett, "Çin, Saigon ve Endonezya tarçını, orta düzeyde hepatotoksik (karaciğer toksisitesi) potansiyeli olduğuna inanılan önemli miktarda kumarin içerebilir" diyor. Ancak, yüksek seviyelerde Cinnamomum cassia içeren geleneksel bir bitkisel formül olan Kampo'yu düzenli olarak alan kişiler üzerinde yapılan bir Japon araştırmasının "kumarin kaynaklı karaciğer hasarına dair hiçbir belirti göstermediğini" ekliyor.
Her zaman olduğu gibi, özellikle terapötik veya yüksek dozları (yani büyük miktarları) tüketmeden önce, tıbbi özellikleri için yeni bir bileşene yaklaşırken sağlık uzmanınızla görüşün. Ve tarçını topikal olarak uygulamayı seçerseniz, bunu dikkatli yapın. Courneene, "Tarçın, içerdiği kannamalderhidrler nedeniyle çok tahriş edici olabilir" diyor. "Bileşimi nedeniyle, konsantre tarçın yağının doğrudan cilde uygulanması asla önerilmez ve güneş ışığına maruz kaldığında ışığa duyarlılığı artırabilir ve sınırlı güneş ışığına maruz kalsa bile güneş yanığına neden olabilir."
Tarçın kelimesi geçtiğinde aklınıza ilk gelen şey fırınlanmış ürünler olabilir. Birkaçını saymak gerekirse bunlar tarçınlı rulolar, balkabağı ekmeği, elmalı turta ve havuçlu kek olabilir. Tarçın, doğal olarak sıcak aroması sayesinde, hemen hemen her yiyeceğin doğal tatlılığını kolayca ortaya çıkarır. Örneğin, aromayı yoğunlaştırmak için kahvenizi bir tarçın çubuğuyla karıştırmayı deneyin veya tahılların çiçeksi notalarını artırmak için chia pudingi veya yulaf ezmesinin üzerine öğütülmüş tarçın serpin.
Tuzlu yiyeceklere tarçın ekleyin. Elbette tarçınınızı yemenin başka yolları da var. Aslında tarçın, tatlı olmayan yemeklerde de inanılmaz bir "gizli" bileşendir. Elbette bu baharat, Fas, Hint, Meksika ve Çin kültürlerinin sevilen tuzlu yemeklerinde sıklıkla kullanılır; hoş kokulu bir tajin, köri, köstebek veya beş baharatlı soteyi düşünün.
Robinett, fırında pişmiş kabak, et ve kızarmış sebzelere ısıtıcı baharat eklemeyi önererek, "Tarçın tuzlu yemeklerde harikadır" diyor. Veya domates bazlı soslara, yemeklere veya çorbalara bir tutam tarçın eklemeyi deneyin. Yemeğin tadını bozmadan veya hatta açıkça fark edilmeden nasıl sıcaklık ve derinlik kattığına şaşıracaksınız.
Tarçın çayı veya tarçın takviyeleri alma seçeneğini de gözden geçirebilirsiniz. Singh, alternatif olarak, "tarçın, uygun şekilde seyreltildiğinde akne ve mantar enfeksiyonları gibi sorunlara yardımcı olabilecek antimikrobiyal özelliklere sahip bir uçucu yağ olarak kullanılabilir" diyor. Unutmayın, tahrişi önlemek için seyreltme ve nokta testi önemlidir.
Tarçın kokusu ruh halinizi iyileştirmek için de kullanılabilir . Aromaterapi için kullanıldığında -tütsü formunda veya yayılmış bir esansiyel yağ olarak- ısıtıcı, baharatlı kokunun ruh halini iyileştirdiği ve kaygıyı hafiflettiği düşünülmektedir.
Bazı yeni araştırmalar, tarçın solumanın depresyonu hafifletmeye yardımcı olabileceğini bile öne sürüyor: "Tarçın esansiyel yağı, büyük ölçüde sinnamaldehit ve türevleri gibi uçucu bileşikler içerir. Bunlar, kan-beyin bariyerini geçerek beyne kolayca nüfuz eden ve nöroendokrin sistem ve nörotransmitterlerin düzenlenmesinde rol oynayabilen ve böylece davranışsal sonuçları etkileyebilen küçük moleküllerdir" diye belirtilirken, bir başka araştırmada "tarçın esansiyel yağının depresif ve anksiyete bozukluklarını iyileştirmede yararlı etkileri olabileceği ve geleneksel ilaçlara ek tedavi olarak kullanılabileceği" belirtiliyor.