Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Yemekten bahsedip şaraba hiç değinmemek olmaz diye düşünüp bugün hem kışın içinizi ısıtacak bir sıcak şarap tarifi vereyim hem de şarap hakkında, kısaca da olsa, bilgi vereyim istedim.
'Vin Brulé' yani sıcak şarabın davetlerde güzel bir ikrâm olmasının yanı sıra gribe de iyi geldiği söylenir. Araba kullanmadığınız taktirde ilaç niyetine benim de denemişliğim vardır.
Yapılışı için 1 şişe kırmızı şarap, 1 avuç ya da 75 gr. şeker, 2 portakal kabuğu, 1 limon kabuğu, 1 çubuk tarçın, 2 adet karanfile ihtiyacınız olacak. Tüm malzemeleri uygun bir kapta kaynatıp, şarabınız sıcakken süzerek servis edebilirsiniz. İtalya'da sıcak şaraba servisten önce muskat da rendeleriz. Arzu ederseniz deneyebilirsiniz.
Şarapla ilgili kısa bilgiler
Bu tarif çok kolay ancak malum şarap çok derin bir mevzu. Ben sadece faydalı olacağını düşündüğüm genel ve kolay birkaç bilgi aktarmak istiyorum.
Hepimizin ortak sorusu, yiyeceğimiz yemeğe uygun şarabı nasıl seçeceğimiz... Ona da geleceğim ama kısa bir tarihçe verdikten hemen sonra.
Şarabın ana malzemesinin üzüm olduğunu biliyoruz. Ve uzun bir işlemden geçerek masalarımıza ulaşıyor. Latincesi üzümler anlamına gelen 'vitis vinifera'. Arkeologların ellerinde, 300 bin yıl öncesinde, Hazar Denizi ve Türkiye bölgesinde yabani üzümlerin yetiştirildiğine dair bilgiler olduğunu biliyoruz. Ancak ilk şarap üretiminin bundan 5 bin yıl kadar önce Mısır'da başladığı söylenir. Şarabın yolculuğu Mısır'da başlasa da oradan Romalılar'a, ertesinde de tüm dünyaya yayılır.
Tabii o zamanki şarap bugünkünden çok farklıymış. Kitaplarda, toprak küplerde fermante olan şarabı kaynattıklarından hem çok şekerli hem de daha alkollü olduğu belirtiliyor.
Zamanla şarap yapımı da gelişti ve bugüne geldi. Bu süreci uzun uzun anlatmayacağım. Ancak üzümler hakkında genel bir bilgi edinmek iyi bir başlangıç olabilir. Örneğin beyaz şarap için en çok chardonnay, riesling, sauvignon blanc, semillon, vermentino üzümleri kullanılır. Kırımız şarapta ise aglianico, barbera, merlot, cabarnet sauvignon, sangiovese, pinot noir kullanılır.
Bana en çok sorulan soruya bir kez de buradan cevap vermek istiyorum; bir şarabın fiyatı o şarabın iyi olduğunu göstermez. Ya da şöyle söyleyeyim; çok pahalı şaraplar genellikle iyidir, yine de ben uygun fiyata iyi bir şarap bulursam daha büyük keyif alırım.
Şişenin güzelliği bir pazarlama aracıdır, ancak bir şişenin etiketinde şarapla ilgili bir çok bilgiyi bulabilirsiniz. Üzümü örneğin, şişenin üzerinde belirtilir. Önemlidir de... Eğer tek çeşit üzümden değil de farklı çeşitte üzümlerden yapılmış bir şarapsa oranlarıyla belirtilir. Garanti ve lisansları da etikette görmelisiniz. Ayrıca şarabın servis edilmesi gereken derece bilgisi de yine etikette yer alır. Hemen aklıma gelen diğer öneriler ise şöyle:
* Şarabınızı sıcakta ve ışıkta saklamayın.
* Eğer özel saklama dolabınız yoksa ve kısa süre saklayacaksanız buzdolabı uygun olur.
* Kırmızı şarap genelde 18 derecede servis edilir. Şişenizi servisten yarım saat önce açmanızı tavsiye ederim. Ya da karafa koyabilirsiniz. Bu da şarabınızın havalanmasına yardımcı olur.
* Beyaz şarap 9-11 derece arasında servis edilir.
* Eğer bir yemek ya da gece boyunca iki ya da daha fazla, farklı şaraplar servis edecekseniz önce en yakın tarihli olandan başlayın. Yani gençten yaşlıya doğru servis edin.
* Kırmızı şarabı yaşlandırmak gibi bir niyetiniz var ve şarap konusunda az bilgiye sahipseniz 'rezerve' olanlardan tercih edin. Şişenin üzerinde rezerve olup olmadığı mutlaka yazar.
* Bu arada çok kısa bir bilgi de şampanyayla ilgili verelim. Eğer içeceğiniz bardağanıza konduktan bir süre sonra içindeki baloncuklar bitiyorsa o şampanya değildir.