Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Yanlış salata ve malzeme seçimiyle, sağlıklı sandığınız salatalarınız tam bir diyet sabotörüne dönüşebilir. İşte sık sık yapılan 5 salata hatası.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Özellikle zayıflama diyetlerinin gözdesi, kurtarıcı öğünü; salata. Evet itiraf edelim, gittiğimiz yerde sevdiğimiz ya da beğendiğimiz bir şey bulamayınca hemen salataya yöneliyoruz. Salata kötü bir tercih mi? Tabii ki değil, ama bazı salatalar var ki neredeyse bir hamburgerden alacağınız kalori kadar kalori içeriyor. Yanlış salata ve malzeme seçimiyle, sağlıklı sandığınız salatalarınız tam bir diyet sabotörüne dönüşebilir. İşte sık sık yapılan 5 salata hatası.
Evet haklısınız, salata sossuz olmuyor; ama her sosun bir kalorisi var ve bazıları çok acımasız. Salatanıza eklediğiniz 1 yemek kaşığı sezar sosun ortalama 80 kalori kalori, 2 yemek kaşığı mayonezin ise 120 kalori olduğunu unutmayın. Yağda eriyen vitaminlerin emilimi için salatanıza 1-2 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı koyabilirsiniz. Fazladan koyduğunuz her 1 tatlı kaşığı zeytinyağı da 45 kalori. En masum soslar olarak hardal, limon ve sirke sayılabilir. Süzme yoğurt, hardal ve sirkeden oluşturduğunuz bir sos salatanıza lezzet katabilir.
Ana öğünde salata tüketmek istemeyenler genellikle doyurucu olmadığını söylerler. Oysa ki salatanızın doyuruculuğunu salatanıza eklediğiniz besinler belirler. Protein, salataya ekleyebileceğiniz en doyurucu besinlerdendir. Izgara tavuk, ton balığı, ızgara etler, peynirler iyi seçeneklerdir ve yüksek kaliteli proteinlerdir ama protein alabilmek için illa hayvansal kaynaklı besinler tüketmeniz gerekmez. Kinoa, tofu, fasülye ve mercimek gibi bitkisel kaynaklı proteinlerle de salatanızı zenginleştirebilir ve daha doyurucu hale getirebilirsiniz.
Özellikle de dışarıda yediğiniz salatalarda taze ve kuru meyvelerin salataları renklendirmek için koyulduğunu görürsünüz. Ben de kışın en çok narı, yazın da çilek ve şeftaliyi salataya yakıştırıyorum. Ama meyveler sağlıklı da olsa kalori içerdiğini unutmayın ve diyet yapıyorsanız salatanızda 1 porisyondan daha fazla meyve olmadığından emin olun.
Özellikle dışarıda yediğiniz salatalarda salatayı daha lezzetli hale getirmek için bolca yağ ve yağ grubu besinleri eklendiğine tanık olmuşsunuzdur. Eğer salatanızda, avokado, ceviz, fındık, badem, keten tohumu gibi besinler varsa bunların da yağ grubu olduğunu unutmayın. Salatanızı sossuz ve yağsız isteyin, üzerindeki yağ grubu besinlerin varlığına göre ekleme yapabilirsiniz.
Çiğ sebzeler kalori içermez, bir salatayı kalorili hale getiren içine eklediğimiz besinlerdir. Tahıl grubu da bunlardan biri. 3 yemek kaşığı mercimek veya 3 yemek kaşığı kinoanın 1 dilim ekmek yerine geçtiğini unutmayın. Salatanın üzerine eklenen diğer kruton, galeta gibi karbonhidratlara dikkat edin. Hiçbir salatacıda bir porsiyon salataya sadece 3 kaşık tahıl konulmaz, mutlaka garson ile konuşun ve ‘tahılı az olsun’ diye vurgulayın.