Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Ramazan ayının en çok merak edilen konularından biri; Ramazan'da kilo verilir mi? Dilara Koçak, bu soruyu bizim için cevaplıyor.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Ramazan ayında en çok aldığım sorulardan biri; Ramazan'da kilo verilir mi? Aslında sorunun cevabı çok basit; bu dönemi de yılın diğer zamanları gibi düşünebilirsiniz, almanız gerekenden daha az kalori alırsanız kilo kaybedebilir, eğer daha fazla alırsanız da kilo alma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Burada tek farklılık öğün düzenleri ve öğün sayısı oluyor. Normalde gün içine yaydığınız öğünlerle aldığınız besinleri, ramazanda sahur, iftar ve ara öğün şeklinde planlayacağınız öğünlerde almanız gerekiyor.
Eğer Ramazan ayını aynı zamanda kilo vermek içinde bir fırsat olarak değerlendirmek istiyorsanız dikkatli olmanızda fayda var. Almanız gerekenden çok düşük enerji ve besin ögesiyle beslenirseniz uzun vadede metabolizmanız yavaşlayabilir ve ilk zamanlar kilo kaybediyor gibi görünseniz de sonrasında verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alabilirsiniz.
- Gün içinde almanız gereken bütün besinleri iftar, sahur ve bir ara öğün şeklinde planlayabilirsiniz.
- Gün içinde zaten acıkmıyorum, sahura kalkmama gerek yok düşüncesi, metabolizmanızın yavaşlamasına ve sonrasında kilo almanıza sebep olabilir. Bu sebeple o an aç hissetmeniz bile sahur öğününü atlamayın.
- Bütün gün aç kaldınız, sizi çok iyi anlıyorum ama iftarı bir şölene dönüştürürseniz ramazanda kilo kaybetme planınız sekteye uğrar. İftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğüne sığdırmak yerine, önce ılık bir çorba için ve biraz bekleyin.
- Ekmek, çorba, bulgur, makarna, patates, börek gibi karbonhidrat içeren besinleri iftar ve sahur öğününde dengeleyerek tüketmeye çalışın. 1 avuç büyüklüğünde pide 1 dilim ekmeğe eşittir. İftarda pide tüketseniz de daha uzun süre tokluk için sahurda tam tahıllı ekmekleri tercih edin.
- Gün içinde halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi sorunlar yaşamamak için iftar ve sahur arasında sıvı ihtiyacınızı karşılayın ve bol su için.
- Tatlı tercihlerinizi ağır şerbetli tatlılar yerine, meyveli tatlılar, dondurma veya sütlü tatlı olarak yapın ve haftada 1-2 ile sınırlayın. İftardan hemen sonra yemek yerine 1-2 saat ara vermeye çalışın
- İftardan sonra imkanınız varsa hafif yürüyüş yapmaya çalışın, sindirimi desteklerken kilo vermeye de yardımcı olur.
- İftariyelikler genelde yüksek yağ içerir bu sebeple peynir, zeytin, şarküteri ürünleri hurma gibi seçimlerde porsiyona dikkat edin.