Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, vücudumuz için elzem olan potasyum içeren besinleri yazdı.
Potasyum, vücudumuz için elzem olan bir elektrolit ve mineraldir. Sodyum mineraliyle birlikte asit baz dengesinin sağlanmasında ve kan basıncının dengelenmesinde görevlidir. Besinlerin hücre içene taşınmasını ve sinir ve kas fonksiyonlarının sağlıklı olmasını sağlar. Terleme ve idrar yoluyla minerallerin gün içinde kaybı yaşanır.
Normalde günlük beslenmemiz bize ortalama 2-4 gram arasında potasyum sağlar. Fakat potasyum kaybının çok olduğu durumlarda veya vücutta sodyum biriktiğinde ihtiyaç artar. Potasyum denince aklınıza ilk gelen besinin muz olduğunu biliyorum. Bende bugün sizlere özellikle yaz aylarında fazlasıyla sıvı ve mineral kaybı yaşayabildiğimiz bu günlerde potasyum içeren 5 besinden bahsetmek istedim.
Karpuz, su içeriği fazla olan en sevilen yaz meyvelerinden biridir. 100 gramında 112 mg potasyum içerir ve günde 2 porsiyon karpuz tükettiğinizde bu günlük potasyum ihtiyacınızın %12’sini karşılar. Karpuz bunun yanı sıra A ve C vitaminleri için de iyi bir kaynaktır.
Avokado, sağlıklı yağlar içerir, K vitamini ve folattan zengindir. 1 avokado günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık %28’ini karşılayabilir. Avokado yüksek potasyum içeriğiyle kan basınıncı dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Potasyumun faydalarını doğrulamıştır.
Ispanak en sevdiğim sebzelerden biri. Hem çiğ olarak salatasını hem de pişmiş halde yemeğini çok sevdiğimi itiraf edebilirim. Ispanak da potasyum içeren sebzelerden biri, 100 gramı günlük potasyum ihtiyacının %16’sını karşılar. Bunun yanı sıra A vitamini, K vitamini ve folar da içerir.
Kuru kayısı, taze kayısının kurutulması sonucu yapılır. Uzun bir raf ömrüne sahiptir ve genellikle bozulma olasılığı düşüktür. 1 porsiyon 2-3 adet kuru kayısı günlük potasyum ihtiyacının %10’unu karşılayabilir. Aynı zamanda iyi bir lif, A ve E vitamini kaynağı olduğunu da unutmayalım. Ara öğünde cevizle birlikte kahvenin yanına, sabah kahvaltılarında yulafla birlikte sütün içine çok yakışır.
Pancar, en renkli sebzelerden biridir. Çiğ halde salataya rendelenebilir. Kaynatılıp dilimlenebilir, turşusu yapılabilir. Pancar; demir, magnezyum, fosfor ve bakır gibi bazı mineralleri, B1, B2, B3, B6 ve folik asit gibi bazı B grubu vitaminleri de içerir. 1 adet pancar günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık %8’ini karşılayabilir. Pancar ayrıca nitrat içerir ki, nitrat nitrik okside dönüşerek kan damarı fonksiyonunu ve genel kalp sağlığını destekler.