Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Pancar suyunun içindeki nitrat sayesinde tansiyonun yanı sıra ve kalp hastalıklarıyla mücadelede de başarılı olduğunu biliyor muydunuz? Dilara Koçak'ın pancar hakkında söylediklerine kulak verin.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Kırmızı pancar hem tezgahlarda hem de sofralarımızda yerini almaya başladı. Kışın en renkli sebzelerinden biri olan pancar, ıspanakgiller familyasından otsu bir bitki. Kırmızı pancarın yaprakları kahverengimsi kızıl renkte, kökleri genellikle küre şeklinde, şeker pancarına göre küçük, dışı grimsi kırmızı içi ise kan kırmızısıdır.
Bütün bunların yanı sıra içerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlarla sağlık için de oldukça faydalı. Kalorisini soracak olursanız, 1 tanesi yaklaşık 35-40 kalori. Potasyum, magnezyum ve çinko minerallerinin yanı sıra A, B6 ve C vitaminlerini de içeriyor. 1 adet pancar günlük folik asit ihtiyacınızın yaklaşık %22’sini karşılamaya da yetiyor.
Pancarın özellikle nitrat içeriği sayesinde kan basıncının dengelenmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor. Diyetle aldığımız nitrat, vücutta kan damarlarını genişleten ve kan basıncının düşmesine neden olan bir molekül olan nitrik okside dönüştürülüyor. Yapılan bazı çalışmalar pancar kan basıncını sadece birkaç saat içinde etki edip düşürebileceğini gösteriyor. Üstelik bu etkinin çiğ pancarda, pişmişe oranla daha güçlü olabileceği de düşünülüyor.
Yapılan bazı çalışmalar da, pancar suyunun içindeki nitrat sayesinde tansiyonun yanı sıra ve kalp hastalıklarıyla mücadelede de başarılı olabileceğini gösteriyor. Pancar suyunun beyindeki kan akışında, dolayısıyla bunama tarzı rahatsızlıklarda etkili olduğunu gösteren araştırmalar var.
Pancar ayrıca betainler olarak bilinen bir grup pigmenti içerir. Bu içeriği sayesinde pancarın anti-enflamatuar özelliğe sahip olabileceği ve osteoartritli bireylerde inflamasyonun azalmasını destekleyebileceği düşünülmektedir. Fakat bu konuda insanlar üzerinde yapılan daha çok sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Pancarın suyunun sıkılması veya konsantre edilmesiyle elde edilen pancar suyunun, yüksek nitrat içeriği sebebiyle sprorcu performansına olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir. Pancarın içerdiği nitratın, daha çok oksijenlenen hücreler sayesinde kas gücü ve dayanıklılık süresini artırdığı düşünülmektedir. Avustralya Spor Enstitüsü (AIS) uygun atletik yarışmalarda spor performansını artırmak için pancar suyu kullanımını desteklemektedir. Pancar suyu tüketiminin sporcular üzerinde ciddi bir yan etkisi gözlenmemiş fakat bazı bireylerde sindirim sistemi problemlerine neden olabilmektedir. Bu sebeple kullanımı her sporcu için bireysel olarak değerlendirilmelidir. Kesin etkisi ve kullanım şekli için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu da unutulmamalıdır.