Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Bağırsaklarlarda yaşayan trilyonlarca bakteri olduğunu biliyoruz, kimisi dost kimisi ise düşman. Peki bu düşman bakterilerin kilo almanızın sebebi olduğunu biliyor muydunuz?
Fotoğraf: @camillecharriere
Bağırsaklar son zamanların en çok konuşulan konularından. Burada yaşayan trilyonlarca bakteri olduğunu biliyoruz, kimisi dost kimisi ise düşman. Araştırmalar bağırsaklardaki bakterilerin faydalarının sadece sindirim sistemiyle sınırlı kalmadığını söylüyor. Hatta şaşırtıcı gelebilir ama bağırsaktaki bakteriler obeziteyle bile ilişkilendiriliyor.
Tükettiğimiz besinler bağırsaklarımızda burada yaşayan bakterilerle temasa geçiyor. Dolayısıyla hangi tür besinleri daha çok tüketiyorsanız bağırsaklarınızda onların sindirimine yardımcı olan bakteri sayısı daha fazla oluyor. Örneğin Prevotella isminde bir bakteri türü lif ve karbonhidratların sindirilmesine yardımcı olurken Bacteriodetes türü hayvansal protein ve yağların sindirimine katkıda bulunuyor. Eğer hayvansal kaynaklı protein ve yağdan zengin besleniyorsanız bağırsaklarınızda bacteriodetesler daha baskın olabilir.
Yapılan çalışmalar, bu iki farklı bakteri türünün, diyet yaparken ne kadar kilo verebileceğimizi etkileyebileceğini söylüyor. Bir çalışmada 62 kişiye 26 hafta boyunca yüksek lifli, tam tahıl diyeti verilmiş ve bağırsaklarında daha çok Prevotella bulunanların, bağırsaklarında daha fazla Bacteroidetes bulunanlara göre 2.3 kg daha fazla vücut yağı kaybettiği bulunmuş.
Yapılan farklı çalışmalarda, obez bireylerin bağırsaklarındaki bakteri çeşitliliğinin, normal bireylere oranla daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. İlginç bir şekilde obez insanlardan alınan bakteri bakterilerinin farelere eklenmesinin, farelere kilo aldırdığını bulunuyor.
Bağırsak mikrobiyotamızın bir diğer görevi de besinlerden enerji sağlanmasıdır. Bağırsak bakterilerinde, Firmicutes oranın ( kötü bakteriler olarak bilinirler) %20 artması besinlerden aldığımız enerji hasatında 150 kalorilik artışa sebep olmaktadır. Yani aynı besinleri tüketen ama bağırsak kompozisyonu farklı olan bireyler tükettikleri besinlerden daha farklı enerji elde edebilirler.
Obez bireylerde firmicutes oranının daha yüksek olduğu bilinmektedir, dolayısıyla bu durum obez bireylerin daha fazla kilo almasına katkıda bulunabilir. 150 kalori ilk bakışta az gibi görünse de her gün 150 kalorilik bir artış yılda 7-8 kiloya denk gelir.