Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Kokusuyla nostalji çağrıştıran bir besin olan kestaneyi tüketirken miktarına dikkat etmek gerekli.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Bıçakla çizilen, sobaların üzerinde pişen kestanenin ayrı bir yeri vardır. Sobadan gelen çıtırtılar, kestaneden gelen cızırtılar… Yayılan o koku, hemen hepimizin çocukluğunun kokusudur. Büyüklerimiz her zaman olduğu gibi yine sağlık dolu bir besini sevdirmişler bize ama tabii ki miktarına dikkat etmek gerekiyor.
Benim de çocukluğumda ananemin sobanın üzerinde yaptığı kestanelerin tadı hâlâ damağımdadır. Ne zaman sokakta kestane kokusu alsam, beni anılara götürüyor. İster sobada, ister tavada veya haşlama, hatta çok kalorili olsa bile kestane şekeri tadına doyulmaz bir lezzet.
Kestane, başta nişasta olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli bir karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidrat kaynağı olduğu için ekmek yerine geçen besinler arasındadır. Yaklaşık 3-4 kestane 1 dilim ekmeğe eşittir. İçerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri sayesinde kalp ve beyin sağlığı için faydalıdır. B1, B2, B3, B6 gibi B grubu vitaminlerini, kalsiyum, demir, magnezyum ve bakır gibi mineralleri de içerir.
Ortalama bir kestane 20 kalori diyebiliriz. Ben öğleden sonra tok tutan ve spor öncesi ara öğün olarak haftada bir-kaç kez 1 bardak sütle 4-5 kestane yemeyi çok seviyorum. Ama kestaneli narlı muhallebi tarifimi de seveceğinize eminim.
İÇİNDEKİLER (6 porsiyon)
3 yemek kaşığı yulaf kepeği
2 su bardağı az yağlı süt
1 tatlı kaşığı vanilya
1 yemek kaşığı bal
10 adet haşlanmış kestane
1/ nar
NASIL YAPILIR?
Kestaneler üzeri çizilerek haşlanır ve kabukları soyulur. Kestaneler süt ile birlikte robottan geçirilir. Daha sonra kestane ve süt karışımı, yulaf ezmesi ve vanilya ocakta pişirilir. Muhallebi kıvamına gelince altı kapatılır ve bal ve nar taneleri eklenerek karıştırılır. Üzeri yine nar ile süslenerek 2-3 saat buzdolabında bekletilerek tüketilebilir.