Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Vitamin ve mineral deyince aklınıza ilk olarak sebze ve meyvelerin geldiğini biliyorum. Ben de her zamanki gibi sizlerle Kasım ayının sebze ve meyvelerini paylaşmak istedim.
Kasım ayında yine tezgahlar renklenmeye devam ediyor. Havaların iyice soğumaya başlamasıyla bağışıklık sistemini desteklemek için gün içinde sebze ve meyve tüketimi daha da önem kazanıyor. Her gün farklı sebze ve meyvelerden günde en az 5 porsiyon tüketmeye özen gösterin. Ben de her ay olduğu gibi bu ay için güvenle tüketebileceğiniz sebze ve meyveleri sizlerle paylaşmak istedim.
Karnabahar, kereviz, ıspanak, pırasa, havuç, şalgam, ıspanak, soğan, lahana, brüksel lahanası, pazı, marul, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, balkabağı
Mandalina, kivi, portakal, greyfurt, trabzon hurması, elma, armut, muz, kuşburnu, ayva, nar
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Zengin C vitamini içermesi nedeniyle hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirmeye yardımcı portakal, aynı zamanda B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içerir. Ayrıca içeriğindeki yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. İçerdiği vitamin ve antioksidanlar sayesinde, yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Portakalda bulunan en önemli flavon olan herperidin kandaki kolesterol seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Aynı zamanda günlük lif ihtiyacınızın karşılanmasına da yardımcı olur. Ama bunun için portakalın suyunu içmek yerine kendisini tüketmeye özen gösterin.
Az önce de söylediğim gibi daha fazla lif ve vitamin için portakalın suyu yerine kendisini tüketmeye özen gösterin. 1 orta boy portakalı ortalama 1 porsiyon meyve gibi düşünebilirsiniz. Ara öğünlerde yanında badem veya fındıkla tüketebilirsiniz. Ispanaklı salatanızın üzerine portakal dilimleri ekleyebilirsiniz. Böylece ıspanağın içindeki demirin emilimini, portakaldaki C vitamini ile artırmış olursunuz.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Kış aylarının en sevilen sebzelerinden biri, karnabahar C vitaminin içeriği yanı sıra folat, B5, B6 vitamini ve potasyum, manganez de içerir. Lif içeriği yüksek ve düşük kalorilidir. 100 gramında; 25 kalori içermektedir. 100 gram karnabahar günlük C vitamini ihtiyacının ortalama %77’sini, folatın %14’ünü ve diyet lifinin de % 10’unu karşılamaktadır.
İçeriğindeki indol, bioflavonaid ve diğer maddeleri ile anti-kansorejen etki göstermektedir. Uzun süre pişirilmesi, lapalaşmasına neden olur ayrıca kükürtlü bileşenlerini dışarıya bıraktığından dolayı istenmeyen koku ve acı bir tat oluşur.
Karnabaharı buharda pişirerek, üzerine zeytinyağı ve limon ile tüketebilirsiniz. Haşladıktan sonra üzerine yoğurt ve sos ile mantı gibi tüketebilirsiniz. Ayrıca karnabahar pilavı tarifimi de beğeneceğinize eminim.