Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Kış aylarında bağışıklık sistemini destekleyen karnabaharı nasıl alırdınız? Karnabaharın yararlarını ve Dilara Koçak'ın karnabaharlı leziz yemek tariflerini keşfedin.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
İtiraf edeyim küçükken bu sebzeyle aram pek iyi değildi ve annem karnabahar pişirsin istemezdim. Ama çocukluk alışkanlığı ilerleyen yıllarda kendini karnabahar aşkına bıraktı ve şimdi bana kış aylarında en sevdiğim sebzeleri sorsanız, en başlarda karnabahar gelir.
Eğer sizde benimle çocukluk anılarımı paylaşıyor ve karnabaharla aranızın çok iyi olmadığını düşünüyorsanız mutlaka bir yerlerde eksik bir şey olmalı. Çünkü karnabahar, basit bir karnabahar yemeğinden çok daha fazlası. Ben de özellikle son yıllarda onunla birçok tarif geliştirdim ve denedim, karnabahar sevmediğini söyleyen birçok danışanıma da karnabaharı sevdirdim. Bugün sizle de bu tariflerimden bir kaçını paylaşıyor olacağım. Eğer şimdiye kadar karnabahara sıcak bakmadıysanız bu tariflerle fikrinizin değişeceğini düşünüyorum, eğer zaten karnabaharı seviyorsanız hiç zaman kaybetmeden bu tarifleri denemenizi tavsiye ederim.
Karnabahar, kış aylarında bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini içeriyor, sadece 100 gramı bile günlük C vitamini ihtiyacımızın %70’den fazlasını karşılıyor. Elbette C vitaminin ısı ile kaybolmaya elverişli bir vitamin olduğunu unutmayalım. Bunun yanı sıra karnabahar; folik asit, B5, B6 vitamini ve potasyum, manganez de içerir. Ayrıca yüksek lif içeriğiyle bağırsak sağlığını da destekleyicidir.
2 Porsiyon
250 g karnabahar
4 yk Yoğurt
100 g yağsız kıyma
1-2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı salça
Kırmızı biber
Nane
Karnabaharlar haşlanır ve üzerine kavrulmuş kıyma eklenir. Sarımsaklı yoğurt karışımı ilave edilir, üzerine salça ve baharatlarla kavrulmuş zeytinyağı eklendikten sonra tüketilir.
½ kilo karnabahar
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1-2 diş Sarımsak
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
Kuru nane ve diğer baharatlar
5-6 adet badem
Karnabahar blenderdan geçirilir. Soğan ve sarımsaklar ince ince kıyıldıktan sonra zeytinyağı ile sotelenir. Üzerine salça ve karnabaharlar eklendikten sonra su eklenerek pişirilir. Dilediğiniz baharatları ekleyebilir ve üzerini bademle süsleyerek servis edebilirsiniz.