Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, zayıflamak için gluteni hayatından tamamen çıkarması gerektiğini düşünenler için glüten hakkında bilinmesi gerekenleri yazdı.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Gluten son zamanlarda hepimizin çok sık duyduğu ve konuştuğu bir konu. Bende hem sosyal çevremden hem de danışanlarımdan bu konuda çokça soru alıyorum. Özellikle zayıflamak için glüteni hayatından tamamen çıkarması gerektiğini düşünenlerin sayısı arttıkça bu konuda doğru bilinen yanlışların altını bir kez daha çizmek istedim. Sizlere gluten hakkında en çok aldığım soruları ve doğrularını yazdım.
Hayır, glutendeki protein bileşikleri doğal yapıdadır. Başlıca buğday, çavdar ve arpada bulunduğu gibi bazı yulaf türlerinde de bulunur.
Glütenle ilgili en çok merak edilen sorulardan birisi bu, ama cevabı hayır… Glutensiz yiyeceklere çiğnenebilirliğini ve lezzetini korumak için yağ ve şeker eklemesi yapılabiliyor. Ayrıca bazı glutensiz ürünler rafine glutensiz tahıllardan üretiliyor, bu da beyaz pirinçte olduğu gibi ürünlerin lif ve besleyicilik özelliklerini azaltıyor. İşin aslı, yalnızca glutensiz bir diyete başlamak zayıflamak ve incelmek anlamına gelmiyor. Ne yediğinizin de farkına varmak ve her zaman olduğu gibi dengeli beslenmek gerekiyor çünkü vücudumuzda her şeyin fazlası yağa dönüşüyor.
Glutensiz beslenmek zayıflamanıza yardımcı olabilir ama bu genel olarak simit, makarna, kraker ve hamur işleri gibi rafine karbonhidratlarla dolu besinlerden uzak durma sonucu gerçekleşir. Tüm bu besinlerden tamamen kaçınmak ve onların yerine sebzeleri, kinoa ve karabuğday gibi sağlıklı ve glutensiz tam tahılları koymak karbonhidrat fazlasını kesecek, lif ve besleyici gıdaların alımı ile enerji alımını sağlayacaktır. Ancak, glutensiz beslenmek bilinçle yapılmadığında kilo alınmasına da sebep olabilir.
Glütenin tek kaynağı buğday değildir. Buğday içermeyen ürünler çavdar, arpa ve diğer tahıl çeşitlerini içerebilir ki bu da gluten demektir. Ayrıca yulaf içermeyen ürünler işlem sırasında glutenle temasta bulunabilir. Eğer glutene karşı ciddi bir hassasiyetiniz varsa veya çölyak hastasıysanız gluten içeren şehriye tanelerinin temas ettiği pirinç pilavını yediğinizde bile vücudunuz tepki gösterebilir.
Hayır, Mısır, pirinç, kinoa, karabuğday ve bazı yulaf çeşitleri gluten içermez.