Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Sağlıklı bir yaşam tarzı içinde dengeli beslenme, verimli bir uyku düzeni ve elbette düzenli bir antrenman rutini belirlemek önemli; fakat alışkanlıklarınız sağlığınıza yarardan çok zarar veriyor olabilir mi?
Çok uzun zamandır düzenli egzersiz yapmanın sağlığımıza olumlu etkileri üzerine konuşuyor, günlük rutinimize antrenmanlar eklemeye çalışıyoruz. Sağlıklı bir yaşam tarzı içinde dengeli beslenme, verimli bir uyku düzeni ve elbette düzenli bir antrenman rutini belirlemek önemli; fakat alışkanlıklarınız sağlığınıza yarardan çok zarar veriyor olabilir mi?
Büyük bir motivasyonla antrenman yapmak, her geçen gün bedenimizin sınırlarını biraz daha aştığını fark etmek elbette büyük bir mutluluk. Kilometrelerce yol kat etmek, spor salonunda saatler geçirmek ve günden güne sıkı çalışmak kesinlikle atletik hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Ancak yeterli toparlanma olmadan çok fazla antrenman ilerlemenizi engelleyebilir ve hatta performansınızda düşüşe neden olabilir. Kısacası bu mutluluk, bazen vücudumuzu fazla yormamıza neden olabiliyor. Overtraining olarak karşımıza çıkan terim, Türkçe'de sürantrenman olarak da kullanılabiliyor. Biz kısaca aşırı antrenman yapmak olarak bahsedeceğiz.
Vücudunuzu zorlayacak kadar aşırı antrenman yapmanın birçok sebebi olabiliyor. Bedenimizinden ve kendimizden büyük gelişimler beklemek ve yeterince sabırlı olmamak en büyük nedenlerden biri. Buna ek olarak doğru beslenmemek ve bilinçsiz bir şekilde antrenman yapmak da overtraining nedenleri olarak karşımıza çıkıyor.
Fotoğraf: @joja
Aşırı antrenman yapmanın etkilerini fark etmek çok kolay olmasa da dikkat edebileceğiniz bazı işaretler var. Genellikle kalıcı kas ağrısıyla öne çıkan bu semptomlar, düşük motivasyon, uykusuzluk, performans kaybı, kilo kaybı ve iştahsızlık veya aşırı beslenme şeklinde de kendini gösterebiliyor. Sağlıklı uyku, beslenme ve zihinsel sağlığın aşırı antrenmanı önlemede kritik bir öneme sahip olduğunu da anlıyoruz böylece.
Eğer aşırı antrenman belirtileri yaşıyorsanız, antrenörünüz veya doktorunuzla konuşabilirsiniz. Bu uzmanlar, iyileşmeniz için kişiselleştirilmiş yönergeler oluşturmak üzere sizinle birlikte çalışabilir. Bizim de size yardımcı olabilecek bazı önerilerimiz var:
Dinlenme
Evet, en basit ve temel kural bu. Antrenmanlarınızı geçici olarak durdurmanız veya azaltmanız size de vücudunuza da iyi gelebilir.
Beslenme
Yeme alışkanlıklarınızı inceleyin. Vücudunuzu yüksek kaliteli, yüksek yoğunluklu antrenman için ihtiyaç duyduğu kalori, protein, vitamin ve minerallerden mahrum mu bırakıyorsunuz? Vücudunuza iyileşmek için ihtiyaç duyduğu enerji ve besinleri sağlayabilecek bir beslenme planı için bir beslenme uzmanıyla birlikte çalışabilirsiniz.
Zihinsel sağlık
Antrenmanlara zaman ayırmak duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Kim bilir belki zorlayıcı bir antrenman sizi aklınızdaki düşüncelerden uzaklaştırıyor ya da kendinizi iyi hissetmenize yardımcı oluyordur. Ancak bunun da bedeninizin sınırlarını zorlayabileceğini unutmayın.
Bedeninizi dinleyin
Vücudunuzu dinleyin. Antrenörünüz veya doktorunuzla yakın çalışın ve nasıl hissettiğinizi onlara anlatın. Böylece bedeninizin size verdiği sinyalleri önceden fark edebilirsiniz.