Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Hızlı kilo veriyor ve tam bunun mutluluğunu yaşarken verdiğiniz kiloları aynı hızla geri mi alıyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz.
Fotoğraf: Instagram/@mirandamakaroff
Hızlı kilo veriyor ve tam bunun mutluluğunu yaşarken verdiğiniz kiloları aynı hızla geri mi alıyorsunuz? Acaba duyduğunuz veya gördüğünüz her diyeti size, metabolizmanıza ve yaşam tarzınıza uygun olsun olmasın uyguluyor olabilir misiniz? Diyette yo-yo etkisini daha önce de duyduğunuzu düşünüyorum.
Kilo döngüsü, vücudun belirli aralıklarla hızlı kilo verip almasıdır. Bu döngü diyet yapmanın sonucunda oluşuyorsa, buna yo-Yo Sendromu denir. Yo-yo, hepimizin bildiği bir oyuncak aslında, eminim içinizde anımsayanlar olacaktır. İpin bir ucundan tutularak, oyuncağın yukarı aşağı hareket edecek şekilde sallanmasıyla oynanıyor. Eğer siz her yaptığınız düşük kalorili veya şok diyetle kilo döngünüzü etkileyerek metabolizmanızı da etkilerseniz maalesef sonuçta tartıda gördüğünüz rakamlar da aynı bu oyuncak gibi bir ileri bir geri; yani yo-yo olur.
Fotoğraf: Instagram/@mirandamakaroff
Kilo vermek denilince çoğu birey düşük kalorili diyetlerle daha çok kilo verebileceğine inanır. Aslında farkında olmadan vücudunu strese sokarak metabolizma hızını yavaşlatır. Kalori alımınızı önemli ölçüde azalttığınızda, vücudunuz yemeğin yetersiz olduğunu algılar ve aslında çalışma hızını düşürür. Mucize vadeden diyetler, bakıldığında sürdürülebilir olmayan bir diyet listesinden oluşur. Ayrıca vücudunuzun ihtiyaç duyduğu birçok besinden yoksun kalmasına ve sağlığınız üzerinde ciddi hasarlara sebep olabilir.
Üstelik bazı çalışmalar yo-Yo Sendromu’nun yüksek tansiyon, kalp ve diyabet gibi hastalıkların risklerini artırabileceğini gösteriyor. Koroner hastalıklarda yo-yo sendromunun etkisine bakılan bir çalışmada, koroner arter hastalığı olan katılımcılar arasında, vücut ağırlığındaki dalgalanmalar, daha yüksek ölüm ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili sağlık sorunlarıyla bağlantılı bulunmuş.
Birtakım çalışmalar ise yo-yo etkisinin tip 2 diyabet üzerine olumsuz etkilerinin olabileceğini gösteriyor. Yapılan bir çalışmada, katılımcılar 28 günlük kilo kaybının ardından kilo aldıklarında, çoğunlukla karın bölgesinde yağlanma artışı olduğuna dikkat çekilmiş. Karın bölgesindeki yağlanmanın diğer bölgelere kıyasla diyabet riskini artırma oranı ise daha yüksektir. Bu yüzden herhangi bir metabolik rahatsızlığınız varsa her zaman için kontrollü diyet yapmaya özen göstermeniz sağlığınız ve sahip olduğunuz metabolik hastalığın seyri açısından oldukça önemli. Ayrıca hızlı verilip alınan kiloların vücudunuzdaki metabolik etkilerini göz ardı etmemekte fayda var.