Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Kilo vermek isteyenlerin, diyet yapanların vazgeçtiği besinler arasında ilk sıralarda gelir makarna. Oysaki makarna fazla kilolarınızın tek suçlusu olamaz.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Kilo vermek isteyenlerin, diyet yapanların vazgeçtiği besinler arasında ilk sıralarda gelir makarna. Oysaki makarna fazla kilolarınızın tek suçlusu olamaz…
Her zaman söylerim; kilo verme konusunda hiçbir besinin tek başına mucizevi bir etkisi olmadığı gibi, fazla kiloların sebebini de tek bir besine veya besin grubuna bağlamak doğru değil. Ölçülü beslenme çerçevesinde sevdiğiniz besinlerden mahrum kalmadan kilo verebilir ve verdiğiniz kilolarınızı koruyabilirsiniz, yani diyette makarna yiyebilirsiniz…
Makarna un ve sudan oluşmuyor, protein içeriği yüksek olan durum buğdayından elde ediliyor ve kan şekerini hızlı yükseltmiyor, tok tutuyor ve B grubu vitaminleri için iyi bir kaynak. Durum buğdayının protein içeriği yüksektir. Çok az uygulanan işlemden sonra durum buğdayı irmiğe dönüşür ve makarna da elde edilen bu irmikten yapılır.
Makarna pişirirken en çok yapılan hatalar, pişirme suyuna yağ eklemek ve pişirme suyunu dökmektir. Eğer sizde makarnayı pişirirken birbirine yapışmasını engellemek için pişirme suyuna yağ ekliyorsanız, fazladan kalori aldığınızı söylemek zorundayım. Ayrıca suya eklediğiniz yağ, makarnanın kayganlaşmasına neden olduğu için sonradan yaptığınız sosun makarnayla tam anlamıyla birleşmesine de engel olur.
Pişirme suyunu döküldüğünde ise, makarnanın içindeki suya eriyen vitaminler de döktüğünüz suyla birlikte gidiyor. Pişirme suyunu dökme konusunda son yıllarda daha çok farkındalık olduğunu düşünüyorum ve artık neredeyse hepimiz daha az suda ve dökmeden pişiyoruz.
Makarnanın sizi daha uzun süre tok tutmasını istiyorsanız kepekli veya tam buğday olanlarını tercih edebilir ve besin değeri açısından yüksek besinlerle birleştirebilirsiniz.
Karbonhidrat kaynağı bir besin olduğu için, mümkün olduğunda sizi daha uzun süre tok tutmaya yardımcı olacak protein içeren besinlerle birleştirerek tüketmeye özen gösterin. Ekmek, makarna, çorba, patates gibi karbonhidrat kaynağı besinleri aynı öğünde tüketmeyin.
Gün içinde yeteri kadar süt grubu tüketemiyorsanız; peynirli veya yoğurtlu makarna, sebze tüketiminizi desteklemek istiyorsanız; sebzeli makarna, daha fazla protein almak istiyorsanız, kıymalı ve ton balıklı makarna tüketebilirsiniz.
Kuru makarnanın 500 gramlık bir paketi pişirildiğinde, süzüldükten sonra 1000 -1250 gram ağırlığına ulaşır. Bu miktardaki makarna, 250 -350 gram ağırlığında, 4 porsiyon olarak servis edilebilir ancak kilo kontrolü için 5 porsiyona bölünmesi de mümkündür. 1 porsiyon makarna bir öğün için doyurucudur ve tok tutar, önemli olan sos seçiminizdir.