Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Her gün yeni bir akımın eklendiği beslenme dünyasının son trendi olan Clean Eating nedir? Dilara Koçak bu akımı mercek altına aldı.
Fotoğraf: @sannevloet
Her gün yeni bir beslenme akımı ortaya çıkıyor değil mi? Bu konuda kafanızın karıştığını biliyorum. Peki Clean Eatingkavramını daha önce duydunuz mu?
“Clean Eating” kelime anlamı aslında temiz beslenme. Genel olarak paketlenmiş yiyecek ürünlerini ve işlenmiş yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketip, besinleri doğal haline en yakın şekilde tüketme anlamında kullanılıyor. Ama bu tüm yiyeceklerin çiğ halde yenmesi anlamına da gelmiyor. Clean eating yiyeceklerinin özellikleri, evde pişirilmiş, en yalın halinde, koruyucu, renklendirici ve katkı maddesi içermeyen ve en az şekilde işlenmiş olmalarıdır.
‘Clean Eating’ temelinde birkaç prensip bulunuyor. Bunlardan ilki doğal beslenmek ve doğala yönelmek, koruyucu, renklendirici, yapay tatlandırıcı içeren ürünleri tüketmemek.
Bir diğeri ise eklenmiş seker tüketiminden kaçınmak. Kurabiye, kek, hazır soslar, bal, agave şurubu, paketli besinler tüketiminden kaçınılması gerekenler arasındadır. Ama taze meyveler, doğal karbonhidrat içerirler ve Clean Eating’de tüketimini destekler. Üçüncü prensip tam tahıl tüketmek ve son prensip ise yağsız protein tercih etmek. Yani Clean Eating’e göre eğer et tüketmeyi tercih ederseniz hindi, balık veya tavuk gibi yağsız seçenekleri tercih etmeniz gerekir. Et dışında az yağlı protein için tercihlerinizi ise yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar gibi besinlerden yana yapabilirsiniz.
American Journal of Clinical Nutrition tarafından yayınlanmış bir araştırmaya göre satın alınan gıdalardaki kalorilerin %75’inden fazlası işlenmiş besinlerden geliyor. İşlenmiş besinler ev yapımı veya doğal olanlarla karşılaştırıldıklarında daha yüksek oranda seker, tuz ve yağ içerir. Yüksek oranda şeker, tuz ve yağ içeren besinler ise sağlık için çok fazla açıdan riskler oluşturuyor. Bunun yanı sıra işlenmiş besinlerdeki bazı katkı maddelerinin mikrobiyotamızdaki çeşitli bakterileri etkileyerek sağlığımızı tehdit edebileceğini gösteren çalışmalar da var.
Ayrıca yapılan çalışmalar daha doğal ve işlenmiş besinlerden uzak beslenmenin vücutta iltihap ve inflamasyon oluşumunu azalttığını gösteriyor. Sebze, meyve ve tam tahıllar üzerine kurulu diyetler depresyon, obezite ve kronik hastalıkların görülme seviyelerinde azalma ile ilişkilendiriliyor.
Clean Eating’de kendinize çok keskin kurallar koymadığınız ve her besini dengeli bir şekilde tükettiğiniz sürece sağlıklı beslenebilirsiniz. Ama unutmayın ki ilaç ile zehir arasındaki fark dozdur. Yani sağlıklı da olsa her besini miktarına dikkat ederek tüketmek gerekir.