Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, antioksidan kaynağı olan 5 yaz meyvesini seçti. Sihirli kızılcıktan yazın favorisi karpuza, bu meyvelerin birbirinden faydalı özelliklerini keşfedin.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Dilara Koçak, antioksidan kaynağı olan 5 yaz meyvesini seçti. Sihirli kızılcıktan yazın favorisi karpuza, bu meyvelerin birbirinden faydalı özelliklerini keşfedin.
Yaban mersini düşük kalorili olmasına rağmen, vitamin, mineral ve antioksidanlarla doludur. Çalışmalar, yaban mersininin, diyetteki en iyi antioksidan kaynaklarından biri olduğunu söylüyor. Yaban mersini, kalp hastalığı riskini azaltmaya ve yaşla birlikte oluşan beyin fonksiyonlarındaki azalmayı geciktirmeye yardımcı olabilecek antosiyaninler ve diğer antioksidanlar açısından zengindirler. Bu etkilerini serbest radikalleri nötralize ederek, inflamasyonu azaltarak ve bazı genlerin ekspresyonunu değiştirerek yaptığı öne sürülüyor. Ayrıca, yaban mersindeki antioksidanların, özellikle bir tür antosiyaninlerin, kalp hastalığı için risk faktörlerini azalttığı, LDL kolesterol seviyelerini ve kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir.
Çilek yazın en gözde meyvelerindendir. C vitamini, manganez, folat, potasyum ve antioksidan kaynağıdır. Çilekler antosiyaninler olarak adlandırılan ve onlara kırmızı renk veren bir tür antioksidan içerir. Daha koyu renkli ve daha parlak çilekler, daha yüksek antosiyanin içeriğine sahiptir. Araştırmalar antosiyaninlerin kötü kolesterol, LDL, seviyelerini azaltarak ve iyi kolesterolü ,HDL’yi’’ yükselterek kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ayrıca diğer meyvelerle karşılaştırıldığında, çileklerin nispeten düşük bir glisemik indeksi vardır bu sebeple porsiyon kontrolü sağlanarak tüketildiğinde kan şekerinde hızlı yükselmelere sebep olmaz.
Ahududu, tatlılarda sıklıkla kullanılan yumuşak meyveleridir. Antioksidan içeriklerinin yanı sıra, lifi C vitamini, manganez gibi besin ögelerini de içerirler. Bazı çalışmalar, ahudududa bulunan bazı diyet bileşenlerinin ve özellikle antioksidanların kanser ve kalp hastalıkları risklerini azaltabileceğini göstermektedir. Birkaç çalışmanın ortak sonucu; siyah yani koyu rennkli ahududuların antiinflamatuvar ve antioksidan özelliklerinin çeşitli kanserlerin etkilerini yavaşlatıp baskılayabildiğini göstermiştir. Ayrıca, ahudududaki antioksidanlar, özellikle antosiyaninler, inflamasyonu ve oksidatif stresi azaltabilir. Bu durum da kalp hastalığı riskinin azalmasına yardımcı olur.
Kızılcık denince ilk önce yüzümüş buruşsa da sağlık faydalarının yüz güldüreceğine emin olabilirsiniz. Kızılcık C vitamini, manganez, E vitamini ve bakır açısından oldukça zengin besin içeriğine sahiptir. Ayrıca, sağlığı geliştirebilen flavanol polifenoller olarak adlandırılan antioksidanlardan da önemli miktarda içerirler. Kızılcıkları diğer meyvelerden ayıran şey, meyve suları ve ekstrelerinin idrar yolu enfeksiyonlarını önlemede yardımcı olmasıdır. A-Tipi proantosiyanidinler, bakterinin mesane ve idrar yoluna tutunmasını önleyebildikleri için bu etkiden sorumlu olduğu düşünülen bileşiklerdir.
Karpuz yaz meyveleri arasında su oranı en yüksek olanlardan biridir, yaklaşık %90-92’si sudur. Bunun yanı sıra A ve C vitaminlerin, likopen, karotenoidler ve cucurbitacin E gibi önemli antioksidanları içerir. Karpuzun içerdiği anitokisdanların bazılarıyla ilgili yapılan çalışmalarda kansere karşı koruyucu etkileri gözlenmiştir. Çalışmalara göre; likopen alımı sindirim sistemi kanserleri riskini azaltırken, cucurbitacin E tümör büyümesini inhibe edebilir Likopenden zengin gıdaların tüketilmesi, kolesterol ve kan basıncını düşürme yeteneklerinden dolayı kalp sağlığını da destekleyebilir. Karpuz su oranı yüksek bir meyve olduğu için tüketilirken porsiyon kontrolü sağlamak zor olabiliyor. Yaklaşık 200 gram karpuzun 1 porsiyon olduğunu unutmayın…