Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Son zamanlarda bitkisel proteinlere olan yönelim beslenme şeklimizde de artık daha baskın bir rol oynuyor. Bitkisel proteinlerin önemini ve sağlığımıza etkisini Rays’up Nutrition’un kurucusu, Klinik ve Sporcu beslenmesi uzmanı Raysa Büyükbahar Uzunyol’a sorduk.
Fotoğraf: Christopher Coppola, Vogue USA, 2007 Mayıs
Doğa, içinde barındırdığı kaynaklarla sağlığımız üzerinde de büyük ve şifalı bir etkiye sahip. Hayvansal gıdalar yerine artık yeşile daha fazla yer açtığımız beslenme sistemleri ön plana çıkmaya başlıyor. Rays’up Nutrition’un kurucusu, Klinik ve Sporcu beslenmesi uzmanı Raysa Büyükbahar Uzunyol’a sorduğumuz 5 soruyla bitkisel proteinleri ve vücudumuza olan etkilerini daha yakından tanıyoruz.
Hayvansal proteinler dokuz elzem (vücudumuzun üretemediği) amino asitlerin tümünü içerdikleri için "tam" protein kaynakları olarak kabul edilir. Bitkisel proteinler ise elzem amino asitlerden bir veya iki tanesini içermedikleri için “eksik" protein kaynakları olarak kabul edilir. Buna rağmen, çeşitli bitkisel proteinleri düzenli olarak tüketen bir birey vücudunun ihtiyacı olan tüm amino asitlerin alımını sağlayabilir.
Doymuş yağ alımını artırarak kronik rahatsızlık riskini azaltmak için hayvansal protein kaynaklarını azaltıp bitkisel protein kaynaklarını artırmak hedeflenebilir; özellikler koroner kalp rahatsızlığı riskini azaltmak için.
Yemeyi tercih ettiğimiz besinlerin sağlığımıza olan etkisi gibi çevremize de etkileri vardır. Hayvansal gıdaların üretimi (özellikle süt ürünleri ve kırmızı et), bitkisel gıdaların üretimine göre çok daha fazla miktarda sera gazı emisyonuna sebep olur. Aynı zamanda, hayvansal gıdaların üretimi tarımın ormansızlaşmaya, türlerin yok olmasına, tatlı suların azalmasına ve kirlenmesine neden olur. Doğal kaynaklarımız üzerinde negatif etkiye sahiptir. Bu nedenle, israf yapmamak, bilinçli tüketici olmak önemlidir.
Bakgiller: kuru fasulye, mercimek, nohut, barbunya, maş fasulyesi, bezelye vb.
Kuruyemişler: Yer fıstığı, fındık, kaju, badem vb.
Tohumlar: Chia tohumu, kenevir tohumu, keten tohumu
Soya Ürünleri: Edamame, soya sütü, tofu, tempeh
Seitan
Tahıl Ürünleri: Kinoa, teff, amarant
Diğer: Besin mayası, spirulina
Herhangi bir sınırlama yok. Her zaman olduğu gibi çeşitliliği sağlamak ve porsiyon kontrollü tüketim önerilir.
Özellikle barbunya ve bezelye yaz ayları için tabağımızda bulunması gereken bitkisel proteinlerdendir.
Hayvansal gıdalara göre doymuş yağ oranı daha düşüktür veya doymuş yağ içermez.
Kandaki kolesterol değerlerini ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur, inme ve koroner kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
Hücrelerimizi korumaya yönelik antioksidan bakımından zengindir.
Lif açısından zengindir.
Sindirim sistemimizi düzenlemeye yardımcı olur.
Uzun süre tok tutmaya yardımcı olur.