Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Tüm merak ettiklerimiz parmaklarımızın ucunda ve ulaşılabilir; peki sağlığımızı olumsuz etkilediği noktalar neler?
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Tüm merak ettiklerimizin, parmaklarımızın ucunda ve ulaşılabilir olması, hayatımızı kolaylaştırıyor ama bunların yanında sağlığımızı olumsuz etkilediği noktaları da es geçmemek gerek. Evet, dijital cihazlar yaşamın doğal bir parçası. İtiraf edin, sabah uyanır uyanmaz ilk kontrol ettiğiniz, yemek yemeden önce hemen kamerasını açtığınız, güzel anlarınızı çevrenizle paylaştığınız ve yatmadan son kontrol ettiğiniz şey belki de o değil mi? Daha önce bu konuda sizlere pek çok kez yazmıştım, bugün de dijital cihazların kullanımının sağlığımıza olumsuz etkileri konusunda okuduğum yeni çalışmaları paylaşmak istiyorum.
Amerikan Kardiyoloji Koleji’nde yapılan çalışmaya yaklaşık 1060 kişi dahil edilmiş. Akıllı telefonlarını günde beş veya daha fazla saat kullanan üniversite öğrencilerinin daha şekerli içecekler, fast-food, tatlı tüketimi ve fiziksel aktivitelerinin azalması ihtimali iki kat daha fazla bulunmuş. Bu sebeple obezite riski %43 oranında artmış. Akıllı telefonları daha fazla kullananların kalp hastalığı riskini artıran başka yaşam tarzı alışkanlıklarına sahip olma olasılıkları da daha yüksek bulunmuş. Yapılan bir başka çalışma, bireylerin, iştah açıcı ve fast food besinleri içeren görselleri gördüğünde, beyinde ödül merkezinin uyarıldığını gösteriyor. Bu durum, daha yüksek beden kütle indeksi (BKİ) ve daha yüksek vücut yağ yüzdesiyle de ilişkili.
Dijital cihazlardan yayılan mavi ışığın da sağlığınızı etkilediğini biliyor muydunuz? Yapılan bazı çalışmalar özellikle geceleri dijital cihazlardan yayılan mavi ışığın sağlığı etkileyebileceğini söylüyor. Bu etki için bir saat bile yeterli ve doğrudan beynin iştah bölgesini etkileyerek şeker tüketimini artırdığı ve kan şekeri seviyesini yükselttiği belirtiliyor.Yani mavi ışığa maruz kalmak uyku kalitenizi etkilemekle kalmıyor fazladan kalori almanıza da sebep olabiliyor. Genel olarak, mavi ışık melatonin üretimini engellemede etkili olup uyku sürenizin ve kalitesinin azalmasına sebep olabiliyor.
1. Telefonunuza ekran sınırlandırması koyabilirsiniz.
2. Gün içinde dikkatinizi dağıtmaması için bildirimleri sessize alabilirsiniz.
3. Yatmadan 1 saat önce dijital cihazlarla ilişkinizi kesmeyi deneyin.
4. Uyumadan önce melisa çayı için. Yapılan bir araştırma melisa çayının maruz kalınan radyasyonu azalttığını söylüyor.
5. Uyuduğunuz ortamda herhangi bir dijital cihaz bulundurmayın. Yapılan araştırmalar uyuduğunuz ortamın karanlık olmasının uyku kalitesini olumlu etkilediğini gösteriyor.