04 Ocak 2021

#VOGUESosyalEtki: Maksut Aşkar’ın %96 Sürdürülebilir, ‘Sıfır Atık’ Menüsü

YAZI: CAN REMZİ ERGEN

‘Ne yazık ki bu menüyü tadabilmen için sana hemen yarın gönderemiyoruz çünkü en az %96 sürdürülebilirliğe ulaşabilmemiz için bu menünün dört kişi için hazırlanması gerekiyor.’ Maksut Aşkar’ın Neolokal için hazırladığı Original by Nature Menüsü’nü deneyebilmem için bir plan yapmaya çalışırken Yeşim Aksoy’un telefondaki ilk cümlesi böyle oldu. Bense resmen menüyü hemen deneyemeyeceğime sevinmiş, içime su serpilmişti. İçim gizliden şöyle diyordu: ‘Sanırım bu sefer bir şeyleri hep beraber yapacağız, belki de bu sefer başarırız’. Maksut Aşkar yaptığımız görüşmede bu inisiyatifi anlatırken ekliyor: ‘Restoranlarda insanlara yok dememek için her gün çarşaf çarşaf menülerle bir sürü ürünün hazırlığını yapabiliyoruz, büyük porsiyonlar hazırlıyoruz, ama bu alışkanlığımızı değiştirmemiz gerekiyor. Sınırlı menülerle bir üründen sadece 10 porsiyon hazırlamak da bir seçenek. İnsan bedeninin ihtiyacı kadarını tabağa koymak ve bu sorumluluğu karşılıklı paylaşmak’. ‘Sıfır Atık’ hareketinden ilhamla yaratılan menü hazırlanırken %5’i geçmeyen miktardaki kalan atıklar da çöpe atılmak yerine kompost yapımı için Neolokal’in soğuk atık deposunda saklanıyor.

vogue

Koronavirüs’ün hayatlarımızı farklı çerçevelerden etkilediği bugün yemeğe dair konuşmamız gereken birçok konu var. Yeme-psikoloji ilişkisinden tutun, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm veya sorumlu tüketim üzerine uzun uzun konuşabileceğimiz başlıklar. Ama bir tanesi sanırım bugünlerde en üstlere yerleşiyor, eve servis ve plastik tüketimi. Eve siparişten başka bir seçeneğin dışarıdan yemek için mümkün olmadığı bugün Maksut Aşkar çözümü, üretmek için üzerine 6 ay çalıştığı, plastik olmayan ama plastiğin yaptığı yiyeceği taşıma görevini üstlenen materyallerde bulmuş. Zira Neolokal Original by Nature menüsünün bütün ürünleri bu geri dönüştürülebilir veya sonradan kullanılabilir paketlerde geliyor.

vogue

Maksut söze şöyle devam ediyor: ‘Doğayı ve sürdürülebilirliği düşünen bir sisteme dikkat çekmek için, restoranlarda atıkların çok fazla olduğunu göstermek ve mininum seviyede atık üretmek için, bu menü ile şu an burada konuştuğumuz bu konunun gerçekleştirilebilir olduğunu göstermek istedik. Normal düzene geçtiğimizde mutfağa dair içinde olacağımız  dönüşümün de sinyallerini veriyoruz. İnsanoğlu olarak önce atığı yaratıp sonra onunla ne yapacağımızı düşünüyoruz, bunun tam tersi olmalı, o atık yaratılmadan önce o atığı nasıl yaratmayacağımız hakkında düşünmemiz gerekiyor.  Bu sadece restorancıların işi değil. Bunu ancak hep beraber yapabiliriz. Evde yemek yerken bu yemeklerin artıklarının nereye gideceğini, açlıktan ölen insanları, nasıl daha az atık yaratabileceğimizi düşünmemiz gerek. Bu bir ülke politikası olmalı, atıkların ayrıştırılarak insanların bu konuda bir farkındalık içinde olması gerekiyor. Bu konu kamu yönetimiyle de alakalı, bu her şeyden önce insani bir ahlak meselesi’.

vogue

Maksut Askar ve Neolokal hayranları bütün bu yazıda eve teslim edilen ve Maksut Aşkar’ın liderliğinde hazırlanan bu yemeklerin tadlarından nasıl bahsetmediğimi görünce bozulabilirler. Ama sanırım Maksut da benimle hemfikirdir, güzel tatlar zaten orada, şimdi biraz tadının ve sonuçlarının çok da parlak ve ‘lezzetli’ olmadığı konulardan konuşup onları biraz ağzımızda dolandıralım. Çünkü Maksut’un dediği gibi: ‘Biz sahip çıkmazsak, gelecek neslin sahip olacağı bir şey kalmayacak ellerinde.’

vogue

Son sözü de menünün üzerindeki bu not söylesin, ve unutmadan söyleyelim, bu menü Neolokal aracılığıyla 15 Ocak’a kadar deneyimlenebilir: 

Evde kalmamız gereken bu dönemde; sizlerle bu deneyimi paylaşabilmek için doğa dostu özel paketlemeler yaratık. %95 geri dönüştürülmüş pamuk ve %5 geri dönüştürülmüş polyesterden üretilmiş çanta, %100 geri dönüştürülülebilir kraft kutu & vakumlu paketler ve tekrar kullanabileceğiniz cam kavanozlar ile… Elinizde tuttuğunuz menü, yine %100 geri dönüştürülebilir kağıttan üretilmiştir. #originalbynature



ETİKETLER: #VOGUESOSYALETKİ