Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Çok İyi İşler yayınının kurucusu Rumeysa Kiger’in seçkisiyle bu ay İstanbul’un sanat dünyasının zenginliğini ve çeşitliliğini keşfetmenizi sağlayacak bir liste.
1. Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celal
Gördüklerimiz: Geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminin öncü kadın sanatçılarından Melek Celâl üzerine odaklanan sergide sanatçının resimleri, heykelleri ve eskizlerinin yanı sıra Anadolu motiflerinden esinlenerek çizdiği desenler, şehir planlama ve Türk işlemeleri üzerine yazdığı makaleler, eleştiriler, kitaplar ile kişisel fotoğraflar, kartpostallar, hatıra yazıları ve mektuplar yer alıyor. Ayrıca, Melek Celâl’in eserlerinin restorasyon süreçleri ve kullanılan malzemelerin yapı ve dokusuna odaklanan “Görünenin Ötesinde Melek Celâl” isimli bilimsel bir analiz çalışması da sergiye dahil edilmiş.
Serginin Özü: Sergi, Melek Celâl’in sanatının, modernleşme sürecindeki Türkiye'nin kültürel ve toplumsal evrimini anlamak için kritik bir kaynak olduğunu gösteriyor. İstanbul’da varlıklı bir Osmanlı ailesinin kültür birikimiyle yetişen sanatçının yaşam öyküsü ve sanatı, dönemin kentsel ve kültürel dönüşümlerini de gözler önüne seriyor.
İlginç Detaylar: Melek Celâl'in uluslararası kartpostallar ve mektuplar aracılığıyla sürdürdüğü yazışmaları görebileceğiniz kısım, dönemin sanat dünyası ve sosyal ağları hakkında önemli bilgiler veriyor.
Düzenleyen: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi
Ne kadar sürer? Sergiyi hakkıyla gezmek en az 1,5 saati alacaktır.
Tarih: 28 Nisan 2024 tariine kadar, pazartesi hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
2. Aritmi, Mat Collishaw
Gördüklerimiz: Yaşayan en heyecan verici sanatçılardan biri olan Mat Collishaw’un sergisinde, sanatçının yeni medya teknolojileri aracılığıyla oluşturduğu işleri ön planda. Sergide, Collishaw’un karakalem çizimler, zoetroplar, videolar ve Yapay Zeka kullanarak oluşturduğu dijital resimler gibi çok çeşitli medyumları kullanarak yaptığı işlerini görüyoruz.
Serginin Özü: Collishaw’un sergisi sanat ve bilim arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlayarak bu iki dünyanın birbirine nasıl dokunabileceğini sorguluyor. Albrecht Dürer ve Ernst Haeckel gibi tarihsel figürlerin çalışmalarından yola çıkan sanatçı, Rönesans felsefesi ve on dokuzuncu yüzyıl bilim fikirlerini bugünün yapay zeka ve yeni medya teknolojileriyle birleştiriyor. Bu birleşim, doğal dünyaya yönelik algımızı ve tepkilerimizi sorgulayarak, serginin başlığı olarak da seçilen “aritmi” kavramına gönderme yapıyor. Sanatçının eserleri, teknolojinin insanın doğaya ve çevresel afetlere yönelik bakış açılarını nasıl dönüştürebileceğini ve doğayla gerçek bir iletişim kurmak için hem kuramsal bilgilere hem de hayal gücümüze ve duyularımıza nasıl ihtiyaç duyduğumuzu öne sürüyor.
İlginç Detaylar: Sergideki “Çınlayan Sirenler” adlı zoetrop çalışmasında, deniz yaşamı üzerindeki iklim değişikliğinin etkilerini görüyoruz. Işıldayan denizanaları ve hareket eden bir ahtapotun görsel bir şölenini sunan iş, aynı zamanda Türkiye kıyılarındaki denizanalarının artışına dikkat çekiyor.
Düzenleyen: Borusan Contemporary
Ne kadar sürer? Sergiyi hakkıyla gezmek en az 1,5 saati alacaktır.
Tarih: 18 Ağustos 2024 tarihine kadar, hafta sonları 10.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
3. Farz Et ki Sen Yoksun
Gördüklerimiz: Ömer Koç Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerle oluşturulan sergide 400’e yakın sanatçının yapıtlarının yanı sıra, anonim eserler, seri üretimler ve beklenmedik objeler yer alıyor. Normal şartlarda koleksiyonerin evinde bulunan bu sanat eserleri ve nesneler, küratör Selen Ansen’in düzenlemesiyle, bir evi andıracak şekilde sergilenmiş.
Serginin Özü: Sanatın ve günlük hayatın birbirine karışımını gördüğümüz sergide, kamuya açılan kişisel bir koleksiyonun müzelerde görmeye alışık olduğumuz sıralama ve kategorize etme alışkanlıklarına meydan okuyan alışılmadık bir düzeni var.
İlginç Detaylar: Ömer Hayyam’ın sözlerinden ilham alarak oluşturulan sergi, gizemli kişiliği ve basına neredeyse hiç röportaj vermemesiyle son derece büyük bir merak uyandıran koleksiyoner Ömer Koç’un zihin dünyasına ve evine açılan bir pencere de olduğu için baştan sonra çok ilginç.
Düzenleyen: Arter
Ne kadar sürer? Sergiyi hakkıyla gezmek en az 1,5 saati alacaktır.
Tarih ve Ziyaret Bilgileri: 29 Aralık 2024 tarihine kadar gezilebilen sergi Pazartesi hariç her gün açık. Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için giriş ücretsiz.
4. İçli Dışlı, Merve Ünsal
Gördüklerimiz: Sergide Ünsal’ın üç tane yerleştirmesi var. İlki sergi mekanının açıldığı apartman boşluğuna yerleşen heykelsi bir enstrüman. Bulunduğu konumdan dışarı amatör telsiz dalgaları yayacak şekilde günde 1 defa yayına giriyor. İkincisi sanatçının Konya Obruk Yaylası’ndaki bir obrukta yaşadığı deneyimden yola çıkan ses kaydı. Üçüncüsü ise mekânın bulunduğu Kazancı Yokuşu’nun anlık görüntüsünü bir düzenek ile içeri alan ve yokuşa ait ses kesitlerinin dinlebileceği bir yerleştirme.
Serginin Özü: Ses odaklı bu üç yerleştirme ile sanatçı mekân, hafıza, tarih ve kişisel deneyim arasındaki ilişkileri keşfederken, izleyiciyi katmanlı ve çok boyutlu bir dünyaya aktif bir katılımcı olarak dahil ediyor. İlk yerleştirmede tarihsel ve kişisel hikayeler üzerinden iç ve dış dünyalar arasındaki sınır bulanıklaşarak, mekânın fiziksel sınırlarını aşan bir iletişim kanalı kuruluyor. İkinci işte, kişisel ve kolektif hafıza ile doğal ve kültürel tarih kesişiyor; bu şekilde doğanın ve insanın birbirine olan bağı ve bu bağın evrimi sorgulanıyor. Kamusal ve özel alanın kesişiminde bulunan üçüncü işte ise, zamanın ve mekânın geçici doğası vurgulanıyor.
İlginç Detaylar: “Ters Görüntü Düz Ses” isimli üçüncü yerleştirme, sanatçıda derin izler bırakan Türk Çağdaş sanatının öncülerinden Cengiz Çekil’in geçtiğimiz sene Arter’de de gösterilen 1980 tarihli “Ters Görüntü” yapıtına selam veriyor. Bu yerleştirmede ayrıca, bir hayalete ait olduğu düşünülen bir ses kaydı da yer alıyor.
Mekânın Özellikleri: Sergi, Beyoğlu’ndaki Kazancı Yokuşunda bulunan AVTO sanat inisiyatifinin mekânında gerçekleşiyor. Adını Ordinaryüs Profesör Tevfik Remzi Kazancıgil’den alan bu yokuş, 1977’de yaşanan ve “Kanlı 1 Mayıs” olarak anılan olaylarda 28 kişinin öldüğü sokak. İşçi bayramını kutlamak üzere Taksim Meydanı’nda toplanan kalabalık, Sular İdaresi binası ve bugünkü The Marmara Oteli’nden açılan ateşle civar sokaklara dağılmış, Kazancı Yokuşu’na yönelenler yolu tıkayan bir kamyon sebebiyle ezilerek ve boğularak can vermiştir.
Düzenleyen: AVTO
Ne kadar sürer? Sergiyi hakkıyla gezmek 30 dakikayı alacaktır.
Tarih ve Ziyaret Bilgileri: 5 Ocak – 22 Mart tarihleri arasında açık ve ücretsiz. Çarşamba, Perşembe, Cumartesi günü 14:00 – 18:00 arası veya randevu ile. Adres - Gümüşsuyu Mah. Kazancı Yokuşu Sok. No: 39 Emek Apt. Beyoğlu – İstanbul.