Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Bodrum, uluslararası sanat rotasında kalıcı bir destinasyon olabilecek mi? Bunu yıllar gösterecek olsa da yarımadada konumlanan sergiler, hâlihazırda isim yapmış sanatçılardan keşfedilmeyi bekleyen genç sanatçılara kadar pek çok yaratıcı isme kucak açıyor.
Bu ay, şehre kesin dönüş yapmadan önce Bodrum'da mutlaka görmeniz gereken sergileri ve ay bitmeden İstanbul'da yakalamanız gereken bir grup sergisini listeledik.
Gördüklerimiz: Sevil Dolmacı Gallery ve Ruins Bodrum işbirliği ile hayata geçen Golden Hour sergisinde Meksikalı sanatçı Bosco Sodi’nin sergiye adını veren Kırmızı Gün Batımı adlı eseri ile Ozan Oganer’in Vespa isimli işi ve Rafael Gomez Barros’un karıncalardan oluşan enstalasyonu serginin dikkat çekici eserleri arasında. Ahmet Oran’ın sergiye özel ürettiği yeni eserleri, Ekrem Yalçındağ’ın İzlenimler işi, Tony Cragg’ın Spring heykeli, Jiri Georg Dokoupil’in tuval üstüne sabun çözeltisi ve pigment uygulayarak ürettiği resmi, Robert Indiana’nın Hope serisinin yanı sıra başarılı genç Türk sanatçılardan Cem Gönül, Gençay Aytekin ve Yasin Uysallar’ın eserleri serginin öne çıkanları arasında yer alıyor.
Serginin Özü: Gün doğumu ve gün batımı renklerini refere eden resim, heykel, enstalasyon eserlerden oluşan sergide uluslararası alanda ün elde etmiş isimlerle genç sanatçıların yeni eserleri birlikte ilginç bir sentez oluşturuyor.
İlginç Detaylar: Ruins Bodrum'a yayılan sanat eserleri mekanla müthiş bir uyum sergilerken sergiye de ismini veren güneş batmadan hemen önceki o değerli saatlerde eserlerin renkleri ve güneş ışınları ilginç bir kontrast oluşturuyor. Rafael Gomez Barros’un Ruins Bodrum'un duvarlarında yürüyen karıncaları, Ozan Oganer'in Türk el sanatları içinde önemli bir konumu olan danteli kullanarak ürettiği heykelleri ve Ekim 2023'te kaybettiğimiz çağdaş sanatçı Haluk Akakçe'nin asistanlığını yapmış Cem Gönül ile Ekrem Yalçındağ'ın asistanlığını yapmış Gençay Aytekin gibi genç sanatçıların işleri kendi başlarına özgün okumalar sunarken, bir karma sergiden beklediğiniz bütüncül bakış açısına da kesinlikle uyuyorlar.
Düzenleyen: Sevil Dolmacı Istanbul
Tarih: Sergi, Yalıkavak Tilkicik Koyu'nda konumlanan Ruins Bodrum'da 15 Eylül tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
Gördüklerimiz: Anna Laudel Bodrum, Lal Batman'ın kapsamlı kişisel sergisi Cherry on Top'a ev sahipliği yapıyor. Lal Batman'ın sergi için özel olarak ürettiği daha önce sergilenmemiş eserleri, yasaklanmış tutkuları, gizli arzuları ve suçluluk veren haz ögelerini keşfetmeye odaklanıyor. Sanatçı, bu altıncı solo sergisinde kil ve yağlı boya medyumları üzerinden iç dünyasını ziyaretçilere aktarıyor. Daha önce çocukluk, kabuslar ve rüya manzaraları gibi temalarda üretimlerini gerçekleştiren Batman, şimdi hayaller, arzular ve umut dolu düşünceleri keşfediyor.
Serginin Özü: Sürekli bir tatmin arayışının ve asla tamamlanamayacak bir arzunun peşinde olan Lal Batman, Cherry on Top aracılığıyla, izleyicileri içsel arzularını ortaya çıkarmaya ve derin özlemlerini gölgelendiren modern hayatı kucaklamaya davet ediyor.
İlginç Detaylar: Tayland başta olmak üzere, Güneydoğu Asya kültürlerinin dini motiflerinden etkilenen Batman'ın renk paleti ve sembolizmi, doğa ve kültürel unsurların sentezinden oluşuyor. Kullanılan çıplak beden imgeleri toplumsal normlardan uzaklaşmayı ve tutku dolu eylemleri temsil ediyor. Sergide ziyaretçileri aşina oldukları temaların daha önce görmedikleri farklı bir versiyonu karşılıyor. Seçkideki tüm eserler, Batman'ın hızlı ve tutkulu yaratım sürecini yansıtıyor.
Düzenleyen: Anna Laudel Bodrum
Tarih: Sergi, 18 Ağustos tarihine kadar Anna Laudel Bodrum, ZAİ Yaşam'da Pazartesi hariç her gün 12.00 – 19.00 arası ziyaret edilebilir.
Gördüklerimiz: Scorpios Bodrum, HOFA Gallery küratörlüğündeki dijital sanat programıyla bir dizi sanat eseri ve canlı performans aracılığıyla çağdaş sanatçıları ve müzisyenleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Ağustos ayında ise büyük ölçekli sürükleyici enstalasyonlarıyla tanınan postdijital sanat grubu Random International, Scorpios Bodrum'un Ritual Space'inde interaktif üretken bir enstalasyon olan Yarın Geldiğinde'yi sunuyor. 2005 yılında kurulan Random International, teknolojik gelişmenin insan durumu üzerindeki etkisini inceliyor ve büyük ölçekli etkileşimli enstalasyonlarıyla tanınıyor. Grup, heykel, ışık, kinetik, video, baskı ve ses gibi çeşitli medyalarla çalışıyor.
Serginin Özü: Scorpios markasının her yıl gerçekleştirdiği Karşılaşmalar projesinin bu seneki teması Gelişen Perspektifler kapsamındaki eser, insan-makine işbirliklerinin araştırıldığı ve teknoloji ile doğal dünyanın yakınlaşmasına bakarak yeni bir inovasyon ve sürdürülebilirlik çağını başlatılmasını konu alan proje, şu soruyu akla getiriyor; AI bize doğa ile bütün yaşamayı öğretebilir mi?
İlginç Detaylar: 150 adet sınırlı imzalı baskıdan oluşan Yarın Geldiğinde, Motherflock adı verilen, dijital bir organizma yardımı ile ve bir sürü algoritmadan oluşuyor. Bu organizma, üretken bir algoritmadan türetilen, yalnızca hareket yoluyla farklı özellikler ve nitelikler sergiliyor ve izleyicilere gerçek zamanlı olarak yanıt veriyor. Enstalasyon, izleyicileri, basit hareket eden formlara karakter ve niyet atfetmeye yönelik insan eğilimlerini keşfederek, dijital sürüyle fiziksel olarak etkileşime girmeye davet ediyor.
Düzenleyen: Scorpios Bodrum ve HOFA Gallery
Tarih: Enstalasyon, 22 - 25 Ağustos 2024 tarihleri arasında Scorpios Bodrum'da görülebilir.
Ahmet Kıran, 'Appetiserz I', Arşivsel Fine Art Baskı, 50 x 50 cm, 2024
Gördüklerimiz: Zilberman, Genç Yeni Farklı sergisinin bu sene 13. edisyonunu sunuyor. Sergideki eserler, genç sanatçılara yönelik olarak düzenlenen açık çağrı yoluyla belirleniyor. Bu seneki edisyonda Nazif Can Akçalı, Ece Bal, Zeynep Baloğlu, Fatmanur Bostancı, Ekin Kemal Düz, Sude Erkoyuncu, Ramazan Ertuğrul, Yekateryna Grygorenko, Abdullah Güler, Ece Haskan, Emre Keskin, Ahmet Kıran, İmelda Kuyumcu ve Lale Yılmaz’ın çalışmaları yer alıyor.
Serginin Özü: Zilberman, Genç Yeni Farklı seçkisiyle yıllardır genç sanatçılara alan ve görünürlük yaratıyor. Bu sebeple önem teşkil eden sergiyi ilham almak ve genç sanatçıları keşfetmek için ziyaret edebilirsiniz.
İlginç Detaylar: Her yıl farklı ve bağımsız bir jüri tarafından değerlendirilen Genç Yeni Farklı başvurularının bu yılki seçimleri, Kulturakademie Tarabya sanat direktörü Lena Alpozan, küratör Melike Bayık, koleksiyoner Latife Bayraktar, sanatçı Neriman Polat ve galeriyi temsilen Gizem Demirçelik’ten oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi.
Düzenleyen: Zilberman Gallery
Tarih: Sergi, 30 Ağustos tarihine kadar Zilberman Selected’da salıdan cumartesiye 11.00-19.00 arası görülebilir.