Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Son zamanlarda baklagilleri çimlendirmek ve filizlerini tüketmek de oldukça popüler oldu. Peki ne fayda sağlıyor bu çimlendirme işi?
Baklagillerin sağlığa olan faydalarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Son zamanlarda baklagilleri çimlendirmek ve filizlerini tüketmek de oldukça popüler oldu. Peki ne fayda sağlıyor bu çimlendirme işi ?
Fotoğraf: Getty Images/Sandy AKNINE
Baklagiller ve tahıllar tohumken “fitik asit” içeriyorlar. Fitik asidin görevi, tohumu zararlılara, böceklere karşı korumak ama bu arada tohumlardaki protein, vitamin ve mineral gibi besin içeriklerini bağlayıp vücudumuzun yararlanmasına engel oluyor. Kuru bakliyat ve tahılları filizlendirince fitik asidin bu zararlı etkisini minimuma indirebiliyoruz. Böylece protein, vitamin ve minerallerin vücutta biyoyararlılığı artıyor. Ancak tohum ve filizi çiğ olarak bir arada yediğiniz için kullanılan tanenin organik olması en önemli nokta mutlaka emin olun
Baklagiller filizlendirildiğinde, protein oranı artıyor, kalorileri de azalıyor. Kalorilerinin düşmesinin sebebi yağ ve şeker oranlarındaki düşüş. Aslında bu durum hem daha uzun süre tok tutmasına hem de kilo kaybına yardımcı olmasına olanak sağlıyor. Ayrıca filizlendirme işlemi sindirimin daha da kolaylaşmasına yardımcı oluyor ve baklagillerin antioksidan kapasitelerini artıyor.
Fotoğraf: Getty Images/Westend61
Son zamanlarda birçok restoranda ve sosyal medya hesaplarında salataların üzerine çiğ halde eklenmiş baklagil filizleriyle karşılaşmış olabilirsiniz. Ama tek tüketim şekli bu değil.
Salataları çok keyifli hale getirdikleri, protein oranını ve tokluk hissini artırdıkları bir gerçek ama ben ara öğünde atıştırmalık olarak tüketmeyi de çok seviyorum. Üstelik sadece çiğ olarak değil, pişirerek de tüketebilirsiniz. Normal kuru baklagillere göre çok daha kısa sürede pişmeleri kullanım avantajları arasında.
Filizlenmiş bakliyatları, sarımsağı, bezelyeyi güvenle tüketebilirsiniz ama filizlenmiş patates ve soğan tüketimi tehlikelidir. Patates çimlenince yeşilimsi bir tabaka oluşturur ve ortaya "solanin" adı verilen toksin bir madde çıkar. Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur. Filizlenmiş soğanlar da aynı şekilde, sanılanın aksine artık çürümüştür ve zararlı hale gelmiştir.
3 YK filizlenmiş mercimek
3 tam ceviz
2 YK nar
1 tatlı kaşığı tarçın
Bütün malzemeleri karıştırarak tüketebilirsiniz, ana öğün olarak tüketecekseniz içine 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz.