11 Haziran 2016

#VogueGurme: Soğanlı, Ispanaklı ve Siyah Zeytinli Turta

YAZI: DİANA HENRY

vogue gurme

Fotoğraf: Tara Fisher

Başka neler hazırladığınıza bağlı olarak, bu turtayı pişirmeden önce üstüne ufalanmış beyaz peynir ya da keçi peyniri serpiştirebilirsiniz (Pişirmeden önce peyniri bir miktar sızma zeytinyağında çevirirseniz fırındayken güzelce kahverengileşmesini sağlarsınız).

İÇİNDEKİLER

700 gram ıspanak yaprağı
50 mililitreye ek olarak 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 kilo incecik doğranmış soğan
4 dal limon kekiğinin yaprakları İncecik rendelenmiş yarım limon kabuğu
3 diş dövülmüş sarımsak
1 çorba kaşığı esmer şeker
Yarım çorba kaşığı elma sirkesi Yarım çorba kaşığı balzamik sirke (beyaz da olabilir)
Çalışacağınız alana serpmek için un 500 gram hazır milföy hamuru
30 adet siyah zeytin

NASIL YAPILIR?

Ispanak yapraklarını yıkadıktan sonra geniş bir tavaya alın. Yeteri kadar su koyduktan sonra kapağını kapatarak orta ateşte pişirin. Ispanaklar gözünüze çok görünse de piştikçe sönecekler. Tavanın dibine değmeleri için yaprakları çevirin. Yaklaşık 7 dakika pişirdikten sonra süzgece alıp suyunu süzün. Geniş, kalın tabanlı bir sos tavasına 50 mililitre zeytinyağı döküp soğanları da ekledikten sonra orta ateşte, çiğlikleri kaybolup altın rengine dönene kadar yaklaşık 7 dakika pişirin. Tuz, taze çekilmiş karabiber ve su ekledikten sonra kapağını kapatarak altını kısın ve yaklaşık 1 saat bu şekilde pişirin. Bu süre içinde yeterince yumuşadıklarından emin olmak için ara sıra kontrol edin. Gerekirse su ekleyebilirsiniz. Limon kekiği yapraklarını, limon kabuğunu ve sarımsağı ekleyerek 15 dakika daha pişirin. Şekeri, elma ve balzamik sirkesini ekleyin, altını açın ve kabuklarını soyduğunuz soğanları koyu bir altın sarısına dönüp fazla su buharlaşana kadar pişirin. Karışımın tatlı- ekşi olması için dilerseniz biraz daha sirke ekleyebilirsiniz. Tuzu ve karabiberi de damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Fırını 190 dereceye, fırınınız turbo ise 170 dereceye getirin. Çalışma alanınızı hafifçe unlayın ve hamuru kare bir fırın tepsisini kaplayacak boyutta yayın (yaklaşık 40 x
30 cm). Şeklinin mükemmel olmasına gerek yok. Hatta kenarlarının biraz kaba olması hiç fena olmaz. 25 dakika pişirin. Hamurun ortası kabaracak ama endişelenmeyin. Fırından çıkarıp şişen kısma tahta kaşığın arkasıyla bastırın. Hamur pişerken ıspanağın suyunu ya elinizde ya da iki yemek tabağının arasında sıkın. İrice doğradıktan sonra 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla ısınıp tamamen yağa bulanana kadar soteleyin. Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Soğanları hamurun üstüne yayın ama kenarlarda 4 santimlik boşluk bırakmayı unutmayın.  Sonra ıspanağı ekleyip güzelce yayın. Tuzunu ve karabiberini ekleyerek fırına verin. 15 dakika daha pişireceksiniz ama fırından çıkarmanıza 7 dakika kala üstüne zeytinleri serpiştirin. Sıcak servis edebileceğiniz gibi 10 dakika soğumasını bekledikten sonra da servis edebilirsiniz.

YANINDA NE İÇİLİR?

Ispanak ve zeytinin yanında şarap kulağa tuhaf gelse de soğanın tatlılığıyla hamur birleştiğinde bu turtaya şaşırtıcı derecede yakışıyor. Sauvignon Blanc, meyveli ama sek roze ya da kırmızı Pinot Noir tercih edebilirsiniz.

vogue gurme

ETİKETLER: VOGUEGURME , ISPANAK , VOGUE LİVİNG