Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Yeni bir kıyafet satın alırken, bu kıyafetin hangi materyalden yapıldığını öğrenmek için etiketini ne sıklıkla kontrol edersiniz? Yün karışımlı kazağın polamid (büyük olasılıkla naylon) içerebileceğini biliyor musunuz? Saten veya örgü elbisenin aslında farklı bir fosil yakıt sentetiği olan polyesterden yapıldığını mı düşünüyorsunuz?
Bu nedenle The Woolmark Company, Kumaşa Göre Filtreleme (Filter by Fabric) kampanyasını başlattı. Kampanya, perakendecileri giysiler için doğru malzeme açıklamaları yapmaya ve müşterilerin çevrimiçi aramalarını buna göre filtrelemelerine olanak sağlamaya teşvik ediyor. Girişim, polyester ürünlerde polar kullanılması gibi tüketicileri yanıltabilecek kafa karıştırıcı etiketlere değinerek bilinçli alışverişi teşvik etmeyi amaçlıyor. Woolmark, moda endüstrisinde sürdürülebilirlik çabalarını teşvik etmek için giysi kompozisyonunu anlamanın önemini vurguluyor.
Markanın araştırması, insanların yüzde 60’ının, ürünleri malzemeye göre filtreleyebilmeleri veya markaların ürün adlarında kumaş detaylarına yer vermesi durumunda sürdürülebilir satın alma yapmayı tercih edebileceğini ortaya koyuyor. Kampanya, alışveriş yapanların sentetikler yerine doğal elyafları seçmesine olanak tanıyor.
Kampanyanın savunduğu gibi modada doğal malzemelere yönelik bir filtre oluşturmak, sürdürülebilirliği basitleştirebilir. Sentetik malzemeleri azaltmak önemli olsa da uzmanlar, malzemeleri doğal olarak etiketlemenin onları otomatik olarak sürdürülebilir kılmayacağına dikkat çekiyor. Örneğin deri, yün ve ipek, polyesterden daha yüksek karbon ayak izine sahip olabilir. The Sustainable Angle’ın kurucusu Nina Marenzi gibi uzmanlara göre malzeme etiketleri hakkında daha net bilgi hayati önem taşıyor.
Markaların, kıyafetlerinin menşei ile daha derin bir bağ kurmak için şeffaflığa öncelik vermesinin ve tüketicileri organik, geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir şekilde yetiştirilen elyaflar dahil olmak üzere malzeme seçimleri konusunda eğitmeleri öneriliyor.