Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Tasarımcı, terzi, devrimci, hazır giyimin yaratıcısı ve elbette Christian Dior'un kendisini tanıttığı gibi "Haute couture'un geleceği." Golden Age'ten kalan son modacılardan biri olan Pierre Cardin'i, onu daha yakından tanıyarak anıyoruz.
Geçtiğimiz gün aramızdan ayrılan Pierre Cardin, 98 yıllık serüveninde birçok sıfat biriktirdi: tasarımcı, terzi, devrimci, hazır giyimin yaratıcısı ve elbette Christian Dior'un kendisini tanıttığı gibi "Haute couture'un geleceği."
Henüz 17 yaşındayken bir terzinin çırağı olarak çalışmaya başlayan Cardin'i 97 yaşında dahi ofise rapor vermeye devam ettiren, 80 yıllık uzun yolculuğunda birçok ilke öncülük etmesini sağlayanla aynıydı: moda tutkusu. Hırsı, cesareti ve merakı, akıllarımıza kazınan tasarımlarının yanında, moda sektöründe devrim yaratacak gelişmelere de önayak oldu. Bu yenilikler kimi zaman Chambre Syndicale de la Haute Couture'dan ihraç edilmesi gibi olumsuz sonuçlara sebep olsa da Cardin, her zaman yeniliğin arkasındaydı.
Her elbiseyi fikirler arasında bir yolculuk olarak gören Pierre Cardin'i, onu daha yakından tanıyarak anıyoruz.
1922 yılında İtalya'nın Venedik yakınlarındaki San Andrea da Barbara bölgesinde doğan Cardin, henüz 4 yaşındayken ailesiyle beraber Fransa'ya göç etti. Ailesinin Cardin'den çok spesifik bir beklentisi vardı: mimar olması. 17 yaşında bir terzinin çırağı olarak çalışmaya başlayan genç moda tutkunu, yolculuğunun onu mimarlığa ulaştırmayacağının farkındaydı. Yine de Paris'te mimarlık okuyan Cardin, ailesinin hayalini gerçekleştirmek için girişimde bulunsa da moda sektöründen ayrılmadı.
Mimar olarak çalışmadı ancak yapım aşamasında olan Bubble Palace'ı satın alarak mimarisiyle dikkat çeken bu evin tamamlanma sürecini denetledi. Mimari yeteneği ve birikimini tasarımlarına da yansıtan Cardin'in ailesinin arzusunu bütünüyle olmasa da gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz.
Moda sektöründeki kariyerine erken yaşlarda başlayan Cardin'in attığı sağlam adımların ortak bir özelliği vardı, yenilik merakı. Modern tasarımlarıyla adını duyuran Paquin, Coco Chanel'in cüretkar rakibi Schiaparelli ve onun New Look koleksiyonu, Jean Cocteau... 1946'da her hamlesiyle biraz daha yaklaştığı Christian Dior'la çalışmaya başladı.
"Pierre Cardin gibi tasarımcılar haute couture'un geleceğidir" diyen Christian Dior'un mirasını devralabilecek en güçlü isimlerden biri olarak görülen Cardin, bu rolü Yves Saint Laurent'e bıraktı. Her zaman Golden Age'in mimarlarından biri olarak kalacak olan genç modacıyı farklı bir gelecek bekliyordu, 1950 yılında kurduğu markasında moda sektörünü değiştirecek iddialı girişimler!
Kendi markasını kurduktan birkaç yıl sonra ilk başarılı koleksiyonunu tanıtan Cardin, kadın giyimi için Eve isimli butiği, erkek giyim içinse onun kardeş butiği Adam'ı açtı. "Seksi, zarif, genç" erkek kıyafetlerine kimi zaman kendisi modellik yapan tasarımcı, ilk erkek koleksiyonunu University of Paris'teki öğrencilerden oluşan modeller kadrosuyla tanıttı. Erkek giyiminde yaptığı devrim ona büyük bir başarı getirdi: Satışları, kadın giyimi satışlarını altıya katladı. Elbette bu başarıdaki en etkili hamlesi, The Beatles üyeleri için hazırladığı yenilikçi takımlardı.
Pierre Cardin, halen birçokları tarafından hazır giyimin kurucusu olarak nitelendiriliyor. Kendisi, bu sıfatı kazanmak için birkaç olumsuzlukla karşılaşsa da geleceği kucaklayıp davasının ardında durması modada devrim yapmasına olanak sağladı. Hikayesi mi?
Cardin'in bir kısmı modayı demokratikleştirme isteğinden kaynaklanan çabası, hızlı üretim için lisanslama anlaşmaları imzalamasına; bu girişimi ise geleneğe zarar verdiği gerekçesiyle eleştirilmesine sebep oldu. Chambre Syndicale de la Haute Couture'dan geçici olarak ihraç edilen Cardin, lisans ve alt-lisans çalışmalarına ara vermedi. Standardın dışına çıkan hareketi, bugünün standardının temelini attı ve Cardin'i iş zekasıyla öne çıkan bir modacı olarak tanımamızın en büyük sebeplerinde biri oldu.
Marka isminin gücünü kullanmayı moda dünyasına öğreten Cardin, yalnızca mesleki hayatında değil, her zaman yenilik tutkunuydu. Uzay Çağı'nı kucaklayarak tanıştığı teknolojilerin tümünü tasarımlarında kullandı. Balon elbisesiyle modern olana tutkusunu gösteren tasarımcı heyecan verici yeni kumaşlar, led ışıklar, ısıl işlemden geçirilen kabartmalı tasarımlarla çıtayı her an yükseltti. Onun için sınır uzaydı; ancak o uzaya dahi yaklaşmanın yollarını buldu.
Uzaya olan ilgisi, NASA uzay giysisini giyen ilk sivil olmasını sağladı. Gizemin etki alanına giren Cardin, bu şekilde Uzay Çağı tasarımlarının ilhamını da buldu.