Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Geometrik desenleri ve futuristik tasarımlarıyla moda dünyasını değiştiren ve avant-garde’ın ustası sayılan Pierre Cardin 98 yaşında aramızdan ayrıldı.
2012 yılında verdiği bir röportajında “Durmayı değil, sürekli kendimi kanıtlamayı seviyorum.” diyen Pierre Cardin, genç yaşından beri sahip olduğu iş etiği ile bu sözünü hep kanıtladı. Kariyeri boyunca pek çok alanda ilerleyen Cardin sadece modayla sınırlı kalmadı. Otomobillerden restoranlara, otellerden mobilya tasarımına kadar daha pek çok alanı kapsayan bir imparatorluk yarattı. Artık pek çok alanda tek bir tasarımcının adını görmek mümkün ancak bunu ilk başlatan isim kesinlikle Pierre Cardin’di.
Pietro Cardin 1922 yılında Kuzey İtalya’da doğdu. Babası onun her ne kadar mimar olmasını istese de, Cardin çocukluğundan beri modayla ilgileniyordu. Sırf bu yüzden daha 14 yaşında bir terzinin yanında çıraklık eğitimi almaya başladı. Eğitimini tamamladıktan kısa bir süre sonra ise Paris’e taşınarak tüm zamanların en popüler moda evleri Paquin ve Schiaparelli için çalıştı. Ardından sanatçı Christian Bérard’la birlikte Jean Cocteau’nun Güzel ve Çirkin filmi için kostümler ve maskeler tasarladı. New Look akımının başladığı 1947 yılında ise Christian Dior’un atölye terzisi oldu. Ancak kısa bir süre sonra kendi markasını kurmak için Dior’dan ayrıldı.
1951 yılında, sanat koleksiyoncusu Carlos de Beistegui’nin Venedik’teki Palazzo Labia’da düzenlediği maskeli balo için her zaman hatırlanacak futuristik yaklaşımıyla tasarladığı kostümler Cardin’in kariyerinin de başlangıcı oldu. 1954 yılında en ünlü tasarımı olan bubble elbiseye rağmen, 60’larda tasarladığı kare kesim, geometrik kollu elbiseler bugün bile uzay çağı şıklığını yansıtmaya devam ediyor.
Pierre Cardin’in simgesi haline gelen 1964 yılında çıkarttığı Cosmos koleksiyonu ise unisex kıyafetlerle birlikte moda dünyasını da tamamen dönüştürdü. 1990 yılında Victoria and Albert Müzesi’ndeki sergide “ Henüz var olmayan bir hayat, bir diğer deyişle yarının dünyası için yarattığım kıyafetleri tercih ediyorum.” demişti Pierre Cardin. Kendine has kesimlerin, kıyafetlerin ve yapıların ötesinde Cardin moda dünyasının da bugünkü haline dönüşmesinde büyük bir rol oynadı. İlk hazır giyim konseptini çıkarttığında ise couture tasarımlarla ilerleyen moda dünyasında büyük bir skandal yarattı. Modayı büyük kitlelerle buluşturan tasarımcı ilk moda markasını da yaratan isim oldu. Aynı zamanda sahip olduğu markayı Çin, Hindistan, hatta Moskova’ya taşıyarak yüksek modanın yapamadığını başardı.
Monaco Prensliğinden kültürel değerlerin korunmasına dair aldığı ödül başta olmak üzere Pierre Cardin, hayatı boyunca Fransız modasına ve kültürüne vermiş olduğu katkılardan dolayı pek çok ödül aldı. Ayrıca UNESCO’nun onu elçisi ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün iyi niyet elçisi seçildi. Yaş almak onu asla durdurmadı. 2014 yılında ise Paris’in merkezinde bir müzede en ikonik tasarımlarını moda severlerle buluştururken, 95 yaşına girdiği 2017 yılında Londra Moda Haftası’nda bir pop-up dükkanı açtı.
Cardin, The Telegraph’a bir keresinde şöyle bir yorumda bulunmuştu “ Kıyafetler önemlidir. Herkesin bir şekilde giyinmesi gerekir. Ancak tıpkı bitkiler ve ağaçlar nasıl yenileniyorsa sizde kıyafetlerinizi değiştirmelisiniz.” Her tasarımcı bir iz bıraksa da gözlerinizi kapatıp neyi temsil ettiğini düşünmelisiniz. Chanel'in küçük ceketini, Paco Rabanne metalik detaylarını…Cardin’e gelince ise moda dünyasında çok büyük bir iz bıraktığına hiç şüphe yok.