Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Bu yıl üçüncü serisi başlayan Dior Lady Art projesinde 11 kadın sanatçı yer alıyor. Sıkı durun, aralarında Türk sanatçı Burçak Bingöl de var.
Fotoğraf: Ekin Özbiçer
Yüksek moda ve sanat nasıl bir araya gelmeli? Bu birlikteliği kadın dayanışması başlığı altında inşa etmek mümkün mü? Farklı kültürel referanslarla global ve çok yönlü bir moda kimliği inşa edilebilir mi? Maria Grazia Chiuri, Dior’un ilk kadın kreatif direktörü olarak, 2016 Temmuz ayında Fransız modaevinin başına geçtiğinden bu yana yaratıcılığını bu üç soruya geçerli cevaplar bulabilmek adına kullanıyor. “Yolun başındayken böyle sorular sormazdık. Moda çok eğlenceli ve renkli bir dünyaydı. Bu kadar önemli mesajlar taşıyabileceğinin farkında değildik.” Bahsettiği yıllar 90’ların başı. Yaklaşık 30 yıl sonra, bulunduğu noktadan gördüğü ve yön verdiği moda dünyası tamamıyla farklı. Dior’daki görevine “We Should All Be Feminists” (Hepimiz Feminist Olmalıyız) sloganıyla kadınlara ve dünyaya mesaj vererek başlaması da, bu fark yüzünden. Çünkü günümüzde modanın değişim ve dönüşüm gücü hiç olmadığı kadar etkili. Tıpkı Dior Lady Art projesindeki gibi sanatla yan yana geldiğinde.
Lady Dior çantasının hikayesini hatırlarsınız... 1995 yılında Lady Diana’nın bir Paris seyahatinde koluna takıp nasıl meşhur ettiğini. Neredeyse 24 yıldır yüksek modanın en çok tanınan çantalarından biri olan Lady Dior, Fransız modaevi ve Maria Grazia Chiuri için yalnızca popüler ve çok satan bir çanta modeli değil, bir sembol. Dior Lady Art projesinin ilham kaynağı. Dünyanın dört bir tarafında yaşayan sanatçıları modayla buluşturabilecek kadar da değerli.
Fotoğraf: Ekin Özbiçer
Bu yıl üçüncü serisi başlayan projede 11 kadın sanatçı yer alıyor. Sıkı durun, aralarında Türk sanatçı Burçak Bingöl de var. Kendisi küçük yaşta hayatı sanatla anlamlandırmanın formülünü keşfetmiş. Daha ilkokuldayken Ankara’da müzik eğitimi alıyor, korolara katılıyor. Lisansını Güzel Sanatlar dalında yapıyor. Uzmanlık alanı ise seramik sanatı. 2000’de New York’a yerleşiyor. Amerika’da geçirdiği yılları bir keşif süreci olarak tanımlıyor. Yeni bir kültürle tanışıp, o kültürü anlamaya çalışmanın genç bir sanatçı için çok kıymetli bir deneyim olduğundan bahsediyor. “Algılarınızı açıyor. Başkalarına dair yeni bilgiler öğrenirken, kendinizi de baştan keşfediyorsunuz.”
Tam 10 yıl sonra bir proje için İstanbul’a geliyor ve geliş o geliş. Bir daha İstanbul'dan ayrılmıyor. Ankara’nın sanatçı kimliğinin oluşumunda temel bir yeri olduğunu söylüyor, fakat bu kimlik New York ve İstanbul ile törpülenmiş. Bu üç şehrin sentezi ve kültürlerin bağlayıcı gücü... Tüm bu nitelikler Maria Grazia Chiuri'nin de dikkatini çekmiş ki, bugün Dior Lady Art projesinin kadrosunda. Peki, bu çalışma nasıl gerçekleşti? Dior ile yan yana gelmekten dolayı ne hissediyor? Biz soruyoruz, Burçak Bingöl cevaplıyor.
Projeye dair teknik bilgileri aşağıdaki videoda detaylı bir şekilde anlatıyorum. İzleyin derim.
Bu soruya, bu projenin beni bir sanatçı olarak dönüştüren taraflarıyla cevap vermek isterim.
İki çanta modeli üzerinde çalıştık. Iznik Enchanted ve Cobalt Course. İkisinde de 16. yüzyıl İznik çini ve seramik sanatından ilham aldım. Tasarlarken, üretmeye başlarken ortaya çıkan ürünün 'kullanışlı' olması gerektiği çıkmış aklımdan. İtiraf edeyim, başlarda zorlandım. Ama belirli bir sınırlandırmayla yaratmak zor olduğu kadar çok besleyici ve eğlenceliydi aynı zamanda.
Dior için söyleyebileceğim çok fazla özellik var ama özet geçmek gerekirse: Yalın ama bir o kadar da sofistike tasarımlar. Rafine bir zanaatkârlık ve nükteli bir zarafet diyebilirim.
Sanatımı temsil eden en önemli kelime keşif duygusu sanırım. Zamanı keşfetmek ve tarihin parçalarını anlamlandırmaya, yorumlamaya çalışmak. Bu bağlamda, özdek ile anlam arasında bir diyalog kurmaya özen gösteriyorum. Şehirlerin tarihi ve anıları kıymetli bir ilham kaynağı benim için. Farklı kültürlerle kendi dokularını yaratıyorlar ve bu dokular birbirleriyle iletişim kuruyor. Şairler, yazarlar, ressamlar ve dahası... Üreten herkes şehirlerin bu dokusundan besleniyor. Etkilenmemek mümkün değil. Materyaller de birbirini etkileyen kültürler gibi değil mi? Bu yüzden farklı materyaller kullanmayı ve yeni teknikler denemeyi seviyorum.
Belki duymuşsunuzdur. 2018’in başlarında San Francisco’da düzenlenen Untitled Art Fair sergisinde yer aldım. İstanbul ve Stockholm ile bağlantılı çalışmalar yürüttüm. Bu yıl ise Berlin’de gerçekleştireceğim sergim için hazırlanıyorum. Nisan’a kadar yetiştirmem gerek. Bunun yanı sıra, Dubai'de düzenlenecek Asian Contemporary Art Week'te bir performansım olacak. Ek olarak, iki kitap üzerinde çalışıyorum. Unutmadan söyleyeyim, The Art Basel Hong Kong, Art Düsseldorf ve Contemporary Istanbul için de farklı projelerim var.