27 Aralık 2011

Yılbaşı gecesi için Red Velvet

YAZI: ESEN HÜNAL BLAKE

Yılbaşı geceleri için hazırlanan menülerde tatlılar hep en az düşünülen bölüm olur. Büyük bir kargaşayla hazırlanan hindinin, sosların garnitürlerin ve iç pilavın ardından derken tatlıya hali kalmaz insanın. Enerjisi kalanlar da klasik yılbaşı tatlısı temeli olan kestane püresiyle birşeyler yaratmaya çalışır.!..!

Ben "Hamileliğim boyunca hiç aş ermedim," derken, son iki ayımda Red Velvet olarak tanınan cupcake'e aş ermeye başladım ve kendimi cupcake düşünmekten alıkoyamaz oldum. Hamileliğimin son aylarının aynı zamanda çok yakın arkadaşım olan Bengi Kurtçebe'nin yeni açıyor olduğu bakery'si Le Fırın ile aynı döneme gelmesi benim şansım olsa gerek.

 

Elbette ki ben cupcake'leri daha tariflerin deneme aşamasında tatmış birisi olarak, bu kadar emeğin ve denemenin üzerine gün geçtikçe ne kadar lezzetli bir hal aldıklarını size söylemeden geçemeyeceğim. Ben zaten bu kadar yemek yapmayı seven ve bilen, hatta sabrı olan birisi olsam da, iş cupcake kısmına gelince zorlanıyorum.

Karnı burnunda birisi olarak hamileliğimin son haftasında işe gitmeyi bıraktım. Ama bu, haftasonu evimde Christmas yemeği vermeyeceğim anlamına gelmesin. Çünkü işin başlangıç ve ana yemek kısmı benim için çocuk oyuncağı... Ama iş tatlıya gelince bu sene beni mazur görsünler. Zira gücüm kalmıyor. Ayrıca kendime bahane arıyorum. Çünkü arkadaşımın cupcake'lerinden yemek ve yedirmek istiyorum.

Şaka bir yana, yılbaşı gecesi siz de yemeklerinizi servis ettikten sonra dekoratif bir şekilde sunacağınız cupcake'leri misafirlerinize sunmak istemez misiniz? Hem lezzetli hem servisi kolay (Bulaşıktaki tabak sayısı da azalacak unutmayın!)
Ben Bengi'den Red Velvet'in tarifini hala gücü olup da tatlıyı kendim yapmak istiyorum diyenler için aldım. Ama ben hiç uğraşamam hazır gelsin diyorsanız, siparişlerinizi şimdiden vermenizi tavsiye ediyorum.

 

 

Le Fırın web sitesi ve menüsü yakında erişime açılıcak. Sadece cupcake değil, birçok farklı lezzeti de burda bulabileceksiniz ama şimdilik Bengi'nin yarattığı muhteşem Le Fırın cupcakelerine ulaşmak için: info@lefirin.com veya 0532 466 33 65 no'lu telefondan siparişlerinizi verebilirsiniz. Yılbaşı için Red Velvet ve Double Chocolate siparişleri alıyor, tercih size kalmış.

 

İşte cupcakeler. Bir tanesini çekime başlamadan ısırdım dayanamadım, ama bahanem var. ;)

Bu da tarifi:

·         2,5 kap elenmiş un
·         2 yemek kaşığı kakao
·         1 çay kaşığı tuz
·         1,5 kap şeker
·         1,5 kap ayçiçek yağı
·         2 yumurta, oda sıcaklığında
·         1 çay kaşığı jel ya da istenilen kadar kırmızı gıda boyası
·         1 çay kaşığı vanilya şurubu
·         1 kap buttermilk ya da bir kap süte bir çorba kaşığı elma sirkesi ekleyip 10 dk bekletince buttermilk elde edebiliriz
·         1,5 çay kaşığı karbonat
·         2 çay kaşığı elma sirkesi

 

Fırını 180 dereceye ayarlayıp, cupcake kalıplarımızı fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Şeker ve ayçiçek yağını mikserde birkaç dakika iyice karışana kadar çırpıyoruz. Teker teker oda sıcaklığındaki yumurtalarımızı ekliyoruz ve iyice karışınca istediğimiz kırmızı rengi elde edene kadar kırmızı gıda boyasını koyuyoruz.

Jel boyalar daha etkili. Oo nedenle bir çay kaşığı yeter. En son kabın kenarlarını sıyırıp, vanilyayı da ekleyip, son bir kez daha karıştırıyoruz. Başka bir kaseye unu, tuzu ve kakaoyu eliyoruz. Mikser yavaş hızda çalışırken, önce üç seferde unu, unun aralığında da iki seferde buttermilk/sirkeli sütü yediriyoruz.

Bir bardakta karbonat ve sirkeyi karıştırıp, baloncuklanınca cupcake hamurumuza ekliyoruz. Eşit oranlarda kalıplara döküp, 180 derecede 20 dakika kadar pişiriyoruz, cupcake'ler içine soktuğumuz kürdan kuru çıkınca pişmiş demektir.  

Fırın tepsisinde 10 dakika soğuduktan sonra cupcake'leri bir soğutma teline alıp, iyice soğuyunca isteğe göre krema ile süslüyoruz.
 
Krem Peynirli Frosting
 
1/2 paket (125 gr) tereyağı, oda sıcaklığında
1 paket Pınar beyaz (oda sıcaklığında)
1 ya da 2 paket (250 gr) pudra şekeri
1 tutam tuz
1 çay kaşığı vanilya şurubu
 
Oda sıcaklığındaki tereyağını küçük küpler halinde miksere alıp, krema gibi olana kadar hızlı devrede çırpıyoruz. İçine krem peyniri atıp topak kalmayana dek karıştırıyoruz.

Mikseri durdurup içine tuz, pudra şekeri ve vanilya şurubunu ekleyip, mikser kabının üzerini kapatacak şekilde bir bez serip makineyi çalıştırıyoruz. Dikkat! Bu bezi kapamazsanız mutfağınız pudra şekeriyle kaplanır. Bu çok önemli bir adım.

Kıvam alana ve tadı ayarlanana dek pudra şekeri ekleyebilirsiniz.
 

 

Herkese afiyet olsun!

 

 

- Esen Blake Hünal (La Brise)

 

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , CUPCAKE , LE FIRIN