Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Türk mutfağı ve kültürünü dünyaya tanıtan ödüllü yemek kitabı yazarı Özlem Warren, son eseri Sebze’yi Vogue Türkiye’ye anlattı.
Mutfak lezzetiyle nam salan Antakya'lı köklü bir aileden geliyor Özlem Warren… Evlenmesiyle yurtdışı yolculuğu başlıyor, ancak Türk kültürünü, leziz Türk tatlarını ve konukseverliğini de beraberinde götürüyor. Mahareti ve Türk mutfağına olan aşkının fark edilmesiyle yemek dersleri vermeye başlıyor ve ilerleyen süreçte Özlem’s Turkish Table isimli kitabını çıkarıyor. Kitabıyla 2020’de Winner of the Prestigious Gourmand Cookery Book Award ödülünü, Best in Food Heritage – Turkey kategorisinde alıyor. Şimdi ise yeni eseri Sebze’de mutfağımızdan vejetaryen tariflere yer vererek dünyaya sağlıklı ve zeytinyağlı leziz mutfak tatlarımızı tanıtıyor. Kısa sürede İngilizcesi 2. baskıya giren kitap, farklı dillere çevriliyor. Bugün Londra’da yaşayan Özlem Warren, “Sağlıklı salatalarımız, leziz zeytinyağlılarımız, böreklerimiz, tencere yemeklerimiz, tüm dünyada yemek severlerin mutfağına girmiş durumda” diyor. Warren, hem yeni kitabını hem de yurtdışında Türk mutfağına olan ilgiyi Vogue Türkiye ile paylaştı.
Sizi yakından tanımak isteriz; Özlem Warren kimdir?
Türk mutfağına gönül vermiş bir yemek yazarı ve eğitimciyim. 20 yılı aşkın zamandır yurt dışında Türk mutfağını bir nebze de olsa tanıtabilmek büyük mutluluk -yemek dersleri ve kitaplarımla. 5 nesil Antakyalıyız; o coğrafyanın duygusal önemi büyük bizim için. İlk kitabim Özlem’s Turkish Table, ağırlıklı Antakya ve güney mutfağı üzerineydi. 2020’de Food Heritage kategorisinde Gourmand ödülü alması mutfağımız için çok değerli oldu.
Mutfağa ilginiz büyük. Türk mutfağını dünyaya tanıtma yolculuğunuza nasıl başladınız?
2002 yılında evlenip yurt dışına yerleştik. İlk durak Austin – Texas, Amerika oldu. Memleket ve yemeklerimize, sıcak konukseverliğimize olan özlem ile komşularımızla yemeklerimizi paylaşmaya başladım sonra da Central Market Cooking School’da yemek derslerine yardım etmeye başladım. Türk mutfağını kebap ötesinde pek bilmiyorlardı, ben de sağlıklı, leziz ev yemeklerimiz, mezelerimiz, çorbalarımız, pilavlarımız, tencere yemeklerimiz, yöresel lezzetlerimizi öğretmeye başladım. 5 yıl boyunca guest chef olarak Central Market’in Austin, Houston, San Antonio, Dallas’taki yemek okullarında Türk yemekleri dersleri verdim. Mutfağımızı anlatırken zengin tarihçesi, mutfak kültürünü de anlatmak önemliydi, çok ilgilerini çekti.
Fotoğraf: Sam A Harris
Türk mutfağını diğer mutfaklardan ayıran en belirgin özellikler nelerdir?
Mutfağımızın çok sağlıklı, leziz ve yurt dışında kolaylıkla yapılabilir olması önemli özelliklerden. Ayrıca binlerce yıllık bir yemek kültürüne sahip olmamız, birçok etnik mutfağı barındırmamız, çok sesli olmamız ve yöresel tat zenginliğimiz çok değerli ve bizi farklılaştırıyor.
Geleneksel Türk yemeklerinden en sevdiğiniz ve sizin için en anlamlı olanı hangisi?
Zeytinyağlılarımız, mezelerimiz ve böreklerimiz en favorilerimden. Sağlıklı, leziz olmaları ve bizim çok severek yaptığımız, “misafirlerimizle sofrayı paylaşma” adına çok değerli. Tüm dünyada hızla büyüyen sağlıklı yasam trendine de çok uygun. Yurt dışında börek kültürü pek bilinmiyor, ben de paylaşmakla büyük mutluluk duyuyorum.
Yemek tariflerinizi ve hikayelerinizi paylaşmanın en keyifli yanı nedir?
Yemek kültürümüzün ne kadar zengin olduğunu vurgulamak. Derslere gelen herkes tatlı bir sürprizle, mutfağımızın ne kadar leziz, sağlıklı ve bir o kadar da kolay olduğunu fark ediyor. Hikayelerimizle konukseverliğimiz, elimizin bolluğu, geleneklerimizi, yemek ritüellerimizi de paylaşmak büyük mutluluk.
Türk mutfağının sağlık açısından sunduğu avantajlar nelerdir?
Mutfağımız, Doğu Akdeniz mutfağının en güzel örneklerine sahip. Yoğun zeytinyağı, mevsimsel sebze – meyve tüketimi, tahıl kullanımı hem çok sağlıklı hem de kolaylıkla yapılabilir tarifler sunması ile sağlıklı beslenme adına çok önemli bir kaynak.
Dijital çağda yemek tariflerini ve yemek kültürünü tanıtmanın avantajları ve zorlukları nelerdir?
Dijital çağ, büyük kitlelere ulaşabilmek adına çok değerli. Covid döneminde ağırlıklı zoom üzerinden yemek dersleri verdim; Singapur’dan Amerika’ya ve Avustralya’ya kadar birçok yemek sever derslere katildi; bu çok değerli bir ulaşım. Tabi süre daha kısıtlı oluyor ama farkındalık yaratmak adına çok önemli. Pek zorluk yaşamadım, dürüst, hassasiyet ve açık yürekle, bilgileri, tarifleri sosyal medya ortamında paylaştığınızda bir güven ortamı yaratıyorsunuz okurlarla ve çok mutluyum ki su ana kadar olumlu geri bildirimler aldım.
Son kitabınız Sebze uzun bir çalışmanın ardından raflarda yerini aldı. Birçok vejetaryen tarif kitapta yer alıyor. Biraz kitaptan bahsedebilir misiniz?
Sebze uzun zamandan beri yazmak istediğim, önemli bir çalışma oldu. Yayınevim Hardie Grant & Penguin Random House desteğiyle Nisan ayında aynı anda Amerika, Avustralya ve İngiltere’de yayınlandı. Mezelerimizden zengin kahvaltımıza, yöresel lezzetlerimiz, çorbalar, turşular, pilavlar, sokak yemekleri, börek ve ekmekler, zeytinyağlılar, tatlılarımız gibi kategorilerde 85 tarif var. Her tarifte olabildiğince glutensiz ve vegan opsiyonlarını vermeye çalıştık, dondurma gibi okurlar için önemli adımları ekledik. Sam A Harris adında çok değerli bir fotoğraf ustası ile çalıştık. Sam, Londra’da 10 gün boyunca tarifleri fotoğraflamakla kalmayıp, benimle İstanbul ve Hatay – Altınözü’ne de gelip çok güzel lokasyon ve aile fotoğrafları çekti, çok özenli, gurur duyduğumuz bir çalışma oldu. Tariflerde İngilizce çevirinin yani sıra yemeklerin Türkçe adlarını kullandık, kitabin isminin de Türkçe: Sebze olması gurur verici – tüm dünya artık sebzenin anlamını biliyor!
Sebzelerle yemek kültürümüzü dünyaya tanıtmak etkileyici. Her evin mutfağına rahatlıkla girebileceksiniz diyebilir miyiz?
Çok gurur duyuyorum; dünyanın dört bir tarafından yemek severlerin sağlıklı, leziz vejetaryen Türk mutfağının örneklerini kitabim Sebze ile evlerinde pişirmeleri, paylaşmalarını görmek tarifsiz bir mutluluk. Sebze’nin İngilizcesi şimdiden 2. baskısına girdi, ayrıca Ağustos ayında Hollanda dilinde yayınlanacak, 2025 yılında da Almanca edisyonu çıkıyor. Farklı dillere çevrilmesi ve geniş kitlelere ulaşması çok mutluluk verici, mutfağımızın tanıtımı adına. Evet, hedefimiz her mutfakta Türk yemeklerinin piştiğini görmek.
Yemek tariflerinizi okurlarınıza aktarırken nelere dikkat ettiniz?
Tariflerin dünyanın her yerinde yapılabiliyor olması benim için çok önemli – buna çok dikkat ettik. Yöresel lezzetleri ekledik, geleneksel tatları yansıtmaya, mutfağımızın özüne sadik olmaya özen gösterdik.
Kebap ile tanınıyoruz. Oysaki mükemmel sebzeli salatalarımız, mezelerimiz, çorbalarımız, böreklerimiz ve zeytinyağlılarımız mevcut. Sizce artık kebabın sınırlarını da aşar mıyız? Evet buna gönülden inanıyorum. Kitabim Sebze’ye olan ilgi – maşallah diyorum – çok mutluk verici ve teşvik edici, bence kesinlikle kebap ötesine doğru güvenli adımlarla yürüyoruz. Sağlıklı salatalarımız, leziz zeytinyağlılarımız, böreklerimiz, tencere yemeklerimiz, tüm dünyada yemek severlerin mutfağına girmiş durumda.
Yemek yapmayı öğrenen birine verebileceğiniz en önemli ipucu nedir?
Mutlaka meraklı olunuz; tarifi incelerken tarihçesi ile de ilgileniniz. Mükemmel olması endişesinden uzak, tarifi kendi damak tadınızı da düşünerek uygulayınız. Türk mutfağında atık, israf yok; bu bağlamda, elinizdeki sebzeleri değerlendirmeyi de unutmayınız.