Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Hatay’ın künefeden sonra en ünlü tatlıları, yapımları son derece zahmetli, son derece de lezzetli: Kabak, patlıcan, hurma, ceviz, turunç, ağaç kavunu, kebbet (bergamot) tatlıları.
Hepsi mevsiminde toplanıyor. Yağ veya katkı maddesi içermiyorlar ve tatlandırmak için sadece şeker ve su kullanılıyor.
Kimi tariflerde reçel olarak adlandırılsalar da, kahvaltıda değil, yemek sonrasında tatlı olarak sunuluyorlar.
Bunların en bilineni dışı çıtır, içi yumuşak, rengi harika kabak tatlısı. Yine bir ‘bildiğiniz gibi değil’ vakası, çünkü Hatay’da kabak tatlısı kirece yatırılarak yapılıyor. Beyaz kış kabağı, soyulup dilimlendikten sonra içine kireçli suya yatırılarak sertleşiyor. Defalarca yıkanıp sudan geçiriliyor, böylece kireçten arınıyor. Sonra limon tuzu eklenmiş suda haşlanan kabaklar şerbette iki gün bekletiliyor, çıkartılıyor. Şerbet tekrar tekrar kaynatılarak koyultuluyor, en sonunda limon kabuğu rendesi ve vanilya ile birlikte kabaklar da eklenerek kaynatılıyor.
Kabak tatlısını nerede yiyeceğinize, nereden alacağınıza daha sonra değinecek olsam da, buraya da bir not düşmek istedim:
İskenderun’da Yusuf Amca (bkz. alttaki fotoğraf), Antakya’da ise Berk-Buket Tatlıcılık tavsiyem.
* Yusuf Amca: Mithatpaşa Caddesi , No:9, İskenderun - +90 326 61 413 67 - siparis@yusufamca.com.tr
* Berk Buket Tatlıcılık: Zenginler Mah. Saydam Cad. No:3 Antakya - +90 326 216 61 09 - info@bbtat.com
En yorucusu ve zahmetlisi ceviz reçeli. Ham cevizden yapılıyor ve soyması çok zor, üstelik soyarken elde bıraktığı lekeler günlerce çıkmıyor. Tadına göre bir hafta ile 10 gün boyunca her gün iki kere suyu değiştirilip süzülerek tatlandırılıyor. Daha sonra ise yine kireçte bekletiliyor. Tekrar tekrar yıkanıyor, kaynatılıyor, şerbette kaynatılıyor. Kimi zaman karanfil, kimi zaman da tarçın ekleniyor.
En garipseneni kuşkusuz patlıcan. İlk çıkan patlıcanla tatlı yapılmaz, aynı tadı vermez derler. O sebepten ‘güz patlıcanı’ denen küçük patlıcanlarla yapılıyor. İçine ceviz koyuyorlar, kimi zaman da karanfil ekliyorlar.
Bence en güzeli turunç. Babaannemin güzel yaptığı herşeye zaafım var, ama turunç reçeli bunların başında sanırım. O yüzden turunç tatlısı tarifini vermek de boyun borcum.
Turunç Tatlısı
10 adet turunç
1 kg toz şeker
500 ml su
Yarım limon suyu
* Turunçlar yıkandıktan sonra ince bir rendeyle hafifçe rendeleyin. (kabukları atmayın, rendede kalan parçaları atabilirsiniz)
* Turuncu dört veya altı eşit parçaya bölün ve kabukları soyun, içini çıkartın. Reçel için kullanacağınız bölüm kabukları.
* Kabuk dilimlerini uzunlamasına rulo yaparak kıvırın, yorgan iğnesi yardımıyla ipe dizin ve ipi düğümleyin. (dilerseniz ipe dizmeden de kaynatabilirsiniz)
*Çatal geçecek yumuşaklıkta kalacak kadar kaynatın. (Dikkatli olun: turunç çok çabuk haşlanır)
* Hafif acılığını seviyorsanız 2 gün, yoksa 3-4 gün suda bekletin, günde iki defa suyunu değiştirin.
* Turunçları iyice süzün, üstüste koyup bastırarak ya da tek tek yuvarlayarak sıkabilirsiniz, turunç su bırakır.
* Şerbet için bir ölçü şeker ve yarım ölçü su kaynatın. Şeker eridikten sonra, kaynadıktan sonra yoğunlaşması için limon suyu ekleyin. (Bir damla alıp tabağa dökün, eğer yavaş akıyorsa olmuştur.)
* Turunçları içine atın, bir taşım kaynatın. Şekerin içine iyice nüfus etmesi için 1 gün bekletin.
* Şerbeti kıvamı koyulaşana kadar tek başına tekrar kaynatın.
* Turunçlar hala sert ise bir kez daha şerbette kaynatabilirsiniz.
* Soğuduktan sonra teker teker sararak kavanoza istifleyin. Üzerine şerbeti dökün.