31 Ekim 2013

Sri Lanka'da son gün ve bahçelerin keşfi

YAZI: HAZER AMANİ

Sigiriya’dan son durağımız Kandy şehrine dolu çıktığımız yolda beni en çok heyecanlandıran destinasyonlardan birine, Matale Baharat Bahçeleri’ne uzunca bir ziyarette bulunduk.   
Bu fotoğrafını gördüğünüz baharatın ne olduğunu anlayabildiniz mi? Yazının devamında yanıtı tariflerde bulacaksınız…
Tarih boyunca hem tadı hem de renk verme özelliği için oldukça sık kullanılan bir bitki kökü bu. 
5. yüzyıldan kalan büyüleyici  Sigiriya Kalesi’nın dünyaca meşhur “Heavenly Maidens” fresklerindeki renk ile baharatların aynı renkte olması tabii ki bir tesadüf değil. Doğada bulununan tüm renkler fresklerde de, yemeklerde de karşımıza çıkıyor bu ülkede…
 
Bahar Kitabçı’ya yukarıdaki deniz mahsüllü pilav fotoğrafı için teşekkür ediyorum ve “Knorr Herkes Sofraya” sayfası için çektiğimiz diğer harika fotoları ve tarifleri görmeyi sabırsızlık ile bekliyorum… 
Yeni bir tarife daha burada yer verelim:
 
Deniz Mahsüllü Pilav 
 
Malzemeler:
 
2 bardak pirinç 
3 bardak sıcak su 
2 tablet Knorr  tavuk Bulyon 
45ml pratik  Becel zeytinyağlı
200g lahana (ince doğranmış)
1 iri havuç rendelenmiş
2 orta boy kırmızı soğan 
250g midye içi 
250g karides eti veya çim çim karides(ufak pişmiş ve donmuş karides)
500g kabuklu midye(opsiyonel) 
250g kılçıksız balık fileto 
1 limon(yarısı pirinci ıslatmak yarısıda pişirmek için)
30ml beyaz şarap veya 1 yemek kaşığı koruk suyu
1 yemek kaşığı zerdeçal (evet doğru tahmin ettiniz yukarıda, yukarı da köklerini gördüğünüz bitki’de, 1600 yıllık freskler deki doğal boyalar’da turmeric yani zerdeçal )
3 yemek kaşığı  dereotu, doğranmış
2 yemek kaşığı  maydanoz, doğranmış 
30g sarımsak
10g tarçın (Dünyada daki en güzel ve aromatik tarçının Sri Lankanın güney doğusunda yetiştiği söyleniyor.) 
15g karabiber
 
Hazırlanışı:
 
Pirinçleri ılık suda yarım saat bekletin(içine katacağınız yarım limon suyu, pirincin ıslanırken oxide olmasını, yani kararmasını engeller ve pilavınızın bembeyaz kalmasını sağlar). 
Tencereye 1 kaşık pratik Becel koyup uzunlamasına  kesilmiş soğanları ekleyin, silikon veya tahta bir kasıkla hafiften yumusayıp pembeleşinceye kadar pişirin, sarımsağı ekleyin.
Kabuklu midyeleri tencereye atıp ağızları açılana kadar soğan ve sarımsakla kavurun, şarap veya koruk ilave edin.
Ağızları açılmış, yani pişmiş olan midyeleri büyük bir süzgeçli kaşıkla kenara alıp ılık bir ortamda bekletin. 
İç midyeleri  ilave edip pişirmeye devam edin midye içleri suyunu bıarkınca , tarçın, karabiber ve zerdeçalı ekleyin.
Lahanaları ekleyip 2 dakika harlı ateşte kavurun.
Kabaca doğranmış fileto balığı ve karidesleri ilave edin. 
Pirinçleri süzdükten sonra tencereye ilave edin, limon suyunu ekleyin.
Sıcak suyun içerisine 2 tablet Knorr tavuk bulyonu  ekleyin ve eriyene kadar bir çatal ile karıştırın.
Knorr bulyonlu ılık suyu tencereye ekleyin, tencerenin kapağını kapatın ve düşük ateşte 10 dakika pişirin.
Ateşin altını kapatıp 5 dakika dinlendirdikten sonra maydonoz ve dereotunu katın. Kenarda bekleyen kabuklu midyeler, balik ve karidesler ile uzerini susleyin. Limon dilimleri ile servis edin. 
 
 
Bakalım bu fotodaki baharatın ne olduğunu anlayabilecek misiniz. Kabuğun içindeki kırmızı zar ve siyah çekirdek tatları çok benzese de ayrı ayrı iki baharat. Dilerseniz çok basit ama bir o kadar da lezzetli bir pilav tarifi daha vereyim, bu sefer bulursunuz sanırım(Bu baharatı oldukça çok kullanmama rağmen yaş halini görmediğimden, ne olduğunu çıkaramamıştım, kırmızı zar gibi olan kısmını çiğnediğim anda ne olduğu ortaya çıktı). 
 
Baharat bahçesinde dolaşırken yine çok sevdiğim vanilya ile karşılaşmak güzel bir tesadüf oldu. Vanilya keselerinin kurutulmuş veya yarı kuru halini zaten gerek restorantlarda gerekse Carte d’Or için oldukça fazla kullanmıştım ama bu şekilde ağaca tırmanmış ve yemyeşil halini görünce tanımakta zorlandım. 
 
Yukarıda gördüğünüz meyva gibi olan keseler aslında hepimizin favorisi çikolatanın hammaddesi kakao. İç kesitte görünen kakao yemişlerinin yağı alınıyor ve daha sonra kurutulup toz haline getirilerek kullandığımız kakao tozu haline getiriliyor. 
Birgün yolunuz düşerse mutlaka Ranwali baharat bahçesine uğrayın ve size ikram edecekleri sıcak kakaonun  tadına bakın. Ben size içinde olduğunu tahmin ettiğim şekilde bir tarif vereceğim; taze kakao çekirdekleri ile yapılınca tadı cennetlik oluyor, tam da bu cennet bahçesine yakışacak bir lezzet. Hala tadı damağımda... 
 
Sri Lanka Gezisinden Sıcak Kakao
 
Malzemeler:
 
1 paket Carte d’Or kakaolu krem şanti
3 yemek kaşığı kakao
1 litre süt
1 tatlı kaşığı toz muskat
1 çay kaşığı karabiber
1 adet çubuk vanilya
 
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri derin bir tencereye koyun ve kaynayana kadar karıştırın 
Kaynayınca ocağın altını en kısığa getirip 5 dakika kısık ateşte karıştırın. 
Ben bu sekilde az şekerli seviyorum; dilerseniz biraz şeker atıp servis edin. 
 

Bakalım bu fotodaki baharatın ne olduğunu anlayabilecek misiniz. Kabuğun içindeki kırmızı zar ve siyah çekirdek tatları çok benzese de ayrı ayrı iki baharat. Dilerseniz çok basit ama bir o kadar da lezzetli bir pilav tarifi daha vereyim, bu sefer bulursunuz sanırım(Bu baharatı oldukça çok kullanmama rağmen yaş halini görmediğimden, ne olduğunu çıkaramamıştım, kırmızı zar gibi olan kısmını çiğnediğim anda ne olduğu ortaya çıktı). 

Arpa şehriyeli beyaz pilav

Malzemeler:

·       2 bardakiyi baldo pirinç

·       3 bardak ılık su

·       150g arpa sehriye

·       2 tablet Knorr tavuk  bulyon

·       1 limon

·       45g (3 yemek kaşığı) Becel pratik tereyağ keyfi

·       15 sıvı yağ

·       1 tatlı kaşığı  muskat veya hint cevizi ( Evet, bu seferki baharatımız muskat veya hint cevizi dediğimiz nutmeg ve kırmızı kısmı ise mace)

 

Hazırlanışı;

1.     Baldo pirincini içine yarım limon sıktığımız 1 litre suda en az 15 dakika bekletin, 15 dakikanın sonunda pirinci bir süzgeçe koyup iyice yıkayın yıkadığınız su yine ılık olsun, pirinci akan suyu iyice berraklaşıncaya kadar yıkayın. Bunu yaparak pirincin birbirine yapışmasını sağlayan nişastasının akıp gittiğini görürsünüz.

2.     Geniş tabanlı bir seramik  tencereye sıvı yağı ekleyin ve sehriyeleri iyice kavurun.

3.     Pirincinizi ve Beceli  ekleyin ve tahta kaşık yardımı ile iyice yağa bulanmasını sağlayın.

4.     Muskatı ekleyin(Pilavınızın azıcık bir muskat, iyice karamelize olmuş şehriyeler ve en Önemlisi Knorr tavuk  bulyon ile nasıl lezzetli olduğuna ve nasıl damağınızda bu tadın devam ettiğne inanamıyacaksınız).

  1. 3 bardak  sıcak suyun içine  suyun içine  Knorr bulyonları ilave edinve eriyene kadar karıştırın. .
  2. Bulyonlu suyu pilav tenceresine ilave edin.
  3. Yarım limonun suyunu ekledikten sonra tahta kaşıkla 1 kez karıştırıp kapağını kapatın
  4. 20 ila 25 dakika sonra altını kapatın ve 5 dakika daha dinlenmeye bırakın.
  5. Sıcak servis edin. 

Baharat bahçesinde dolaşırken yine çok sevdiğim vanilya ile karşılaşmak güzel bir tesadüf oldu. Vanilya keselerinin kurutulmuş veya yarı kuru halini zaten gerek restorantlarda gerekse Carte d’Or için oldukça fazla kullanmıştım ama bu şekilde ağaca tırmanmış ve yemyeşil halini görünce tanımakta zorlandım. 

Yukarıda gördüğünüz meyva gibi olan keseler aslında hepimizin favorisi çikolatanın hammaddesi kakao. İç kesitte görünen kakao yemişlerinin yağı alınıyor ve daha sonra kurutulup toz haline getirilerek kullandığımız kakao tozu haline getiriliyor. 

Birgün yolunuz düşerse mutlaka Ranwali baharat bahçesine uğrayın ve size ikram edecekleri sıcak kakaonun  tadına bakın. Ben size içinde olduğunu tahmin ettiğim şekilde bir tarif vereceğim; taze kakao çekirdekleri ile yapılınca tadı cennetlik oluyor, tam da bu cennet bahçesine yakışacak bir lezzet. Hala tadı damağımda... 

 

Sri Lanka gezisinden sıcak kakao:

1 paket Carte d’Or kakaolu krem şanti

3 yemek kaşığı kakao

1 litre süt

1 tatlı kaşığı toz muskat

1 çay kaşığı karabiber

1 adet çubuk vanilya

Hazırlanışı:

1. Tüm malzemeleri derin bir tencereye koyun ve kaynayana kadar karıştırın 

2. Kaynayınca ocağın altını en kısığa getirip 5 dakika kısık ateşte karıştırın. 

3. Ben bu sekilde az şekerli seviyorum; dilerseniz biraz şeker atıp servis edin. 

İlgili Başlıklar