27 Nisan 2012

Somon Pate

YAZI: ŞEMSA DENİZSEL

Hep bahardan dem vuruyorum ya, bu kış uzun ve zorlu geçtiğinden mi nedir, sanki bahar daha kıymetli bu sene. Aslında her sene öyle, ama geçmişi kolay unutuyoruz; bugün, şu an, en kıymetli.

Baharla beraber yiyecek tercihlerimiz de değişiyor, hafifliyor. Güneş parıldarken, akşamüstü bir beyaz şarap ya da öğlen bir roze fikri tekrar iyi gelmeye başlıyor. Eş dostla görüşmek, dışarıda olmak istiyoruz. Misafir çağırmak da şekil değiştiriyor. Akşamüstü içkileri mevsime uyuyor.

Tabii onlarla beraber ikramlar da değişiyor. Bahar ve ilk yaz akşamlarında içki yanında balıktan yapılan pateleri seviyorum. Yapması kolay, gerekirse birkaç gün dolapta bekliyebiliyor, sunumu da şık. Benim burada vermeye çalıştığım, bir reçeteden daha çok bir fikir... Kullanılacak malzeme basit; istediğiniz balığa -çipura, levrek somon- uygulayabilirsiniz. Hem içki yanına yakışır, hem de hafif bir öğle yemeği.

somon pate
Somon Pate

400 gr Derisiz Somon, temizlenmiş, ayıklanmış
100 gr Labne
20 ml Sızma Zeytinyağı
Taze Soğan/Frenk Soğanı
Dereotu
Tuz
Taze Çekilmiş Karabiber
Limon/Portakal Kabuğu Rendesi

- Balığı derisi ve kılçığıyla bütün olarak biraz suda ya da buharda pişirin. --> Ama çok pişirmeyin. Hele somonsa çok çok az pişirin. İçi pembe kalsın.
- Ilınsın, didikleyin.
- Dereotlarını ve taze soğanların yeşil yerlerini incecik doğrayın.
- Bir çatal yardımıyla labneyi ezerek somonla karıştırın.
- Tuz, karabiber, limon kabuğunu da bu aşamada ekleyin.
- İçine dereotu ve taze soğanları ekleyip, ezmeden karıştırın.
- Bir kavanoz ya da kapaklı cam bir kaba sıkıştırarak koyun.
- Üstünü zeytinyağla kaplayın.
- Buzdolabında 24 saat beklesin.
- Yemeden 30 dakika buzdolabından önce çıkarın.
- Tercihen kızarmış ekşi maya ekmekle servis edin.
- Yanında da soğutulmuş bir Sauvignon Blanc için.

- Şemsa Denizsel (Kantin)
www.kulaktandolmatarifler.com

ETİKETLER: YEMEK , SOMON PATE , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF