11 Şubat 2014

Sıcak Vs. Soğuk

YAZI: CİHAN KIPÇAK VE URYAN DOĞUMUŞ

“14 Şubat Öncesi, soğuk havalarda hem sizi ısıtacak hemde afrodizyak etkisi ile baştan çıkaracak Erosun Eczanesinden sıcak bir dondurma reçetesi

Tarif demek doğru olmaz çünkü gerçekten reçete!”

 

Dondurma Base

 

250 ml süt

1 ½ vanilya çubuğu

50 gr şeker

3 ½ yumurta sarısı

62,5 gr krema

1 kahve çekirdeği

 

Acıbiber karışımı

 

75 gr Şeker

5 ml limon suyu

75 ml Su

4 adet AcıArnavut  biberi

½ vanilya çubuğu

 

Bitter Çikolata Toprağı

 

3   gr Kavrulmuş kişniş tohumu

50 gr traşlanmış bitter çikolata

2  gr Fındık Yağı

1  gr toz cayenne biberi

½ gr tuz

1 adet kavrulmuş burcak 

20 gr Kavrulmuş Kakao çekirdeği

 

Kurutlulmuş Çilek

100 gr çilek

 

Dondurmanın Hazırlanışı

 

Acıbiber karışımı hazırlamak için

biberleri 2 cm genişliğinde verev kesin

vanilya çubuğunu boyuna kesip bıçağını sırtı ile içindeki çekirdekleri çıkartın.

diğer malzemeleri 1 lt'lik bir sos tenceresinde karıştırıp ısıtın ve biberleri, vanilyanın tüm kısımlarını içine atın içine atın

20 dk kısık ateşte kaynamadan pişirin ateşten alıp üstüne streç filmle kapatıp parfüme olması için 1 gece oda sıcaklığında dinlemeye bırakın.

 

Dinlenen biber şurubunu alıp blender yardımı ile püre haline getirin ve ince bir süzgeç yardımı ile süzün.

 

Dondurmayı Hazırlamak İçin

 

Yumurta sarısı, şeker ve vanilya çekirdeklerini hızlıca çırpın beyaz, yoğun bir köpük kıvamına gelene kadar bu işlemi sürdürün.

Vanilyanın çubuk kısmını,süt ve kremayı bir sos tenceresine alıp tek kahve çekirdeğini kırıp içine ekleyin. kısık ateşte pişirmeye devam edin. Karışımı ateşten alıp 3 seferde çırpılmış yumurtaya yavaşca ekleyin eklerken karıştırmaya devamedin.

 

işlem bittikten sonra tekrar ocağa alıp, kısık ateşte karıştırarak 8 dk daha pişirin. bu karışıma biber püresini ekleyip ateşten alın ve kabını değiştirip sıcaklığının düşmesini sağlayın ve 3 dk daha karıştırıp  streç film ile kapatıp 30 dk dinlendirin.

 

Çikolata Toprağı

Kişniş Tohumunu havanda ezin ezdikden sonra burçağı koyup ezmeye devam edin ve fındık yağını ekleyip karıştırın. kalan malzemeyi üstüne ekleyip karıştırın.

 

Çilek

Çilekleri 2 mm inceliğinde kesip 90 derecede ısıtılmış fırında fansız 3 saat kurutun.

 

 

İlgili Başlıklar