Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Bugün Paskalya! Farklı kültürlerin birlikte yaşadığı Hatay’da herkes tarafından sahiplenilmiş, asırlardır birlikte kutlanan bir bayram. Benimse en sevdiğim Paskalya kahvaltısı. Çünkü bu mevsimin kahvaltı sofraları kalabalık, neşeli, renkli ve çok çeşitli.
Masada yok yok: Hatay’ın çeşit çeşit peynirleri: sünme, carra, lavas, çökelek… Nar ekşili, kimyonlu, pul biberli kırma zeytinler, süzme yoğurt, biberli ya da zahterli küçük pideler, taptaze kekikli domatesler, ceviz - kabak – turunç tatlıları, mahlepli ekmekler, rengarenk yumurtalı paskalya çörekleri, tavşan-yumurta-civciv şeklinde çikolatalar, bir de portakal çiçeğinin tam zamanı, o zaman portakal çiçeği sulu kahkeler de eksik olmamalı.
Yıl boyunca yapılsa da bu mevsimde tadı bambaşka mam’üller: Mamul bi tamer (hurmalı), Mamul bi joz (ceviz), Mamul bi fıstok (antep fıstıklı), üstlerinde incecik bir pudra şekeri katmanı…
Cevizli veya fıstıklı kerebiç, yanında çöven otundan yapılan, bembeyaz bulutumsu helva köpüğü.
40 günlük Paskalya orucunda yenmeyen ne varsa, bu sofrada.
Tabii ki başrolde tekrar hayat bulmanın simgesi yumurta. Yumurta kırma yarışında en iddialı olan sadece çocuklar değil… Önce dişine vurarak yumurtanın sağlamlığını kontrol edersin, sonra dişine göre bir rakip yumurta seçersin. Sivri uç kısmıyla vurursan daha büyük şansın var, rakibin senin yumurtana vururken ise baş ve işaret parmağınla yumurtana halka şeklinde kalkan yaparak taktik belirlersin.
Kazanırsan ödül, kaybedersen teselli sofrada. O yüzden bugünün tarifi yörenin en güzel kurabiyesi olsun: Mamul.
Mamulün yapımında kullanılan tahta kalıplar sadece buna özel. Desenleri, içindeki malzemeyi bir bakışta belli etmek için birbirinden farklı. Cevizlisinin şekli yuvarlak ve konik, hurmalısının yuvarlak ve yassı, Antep fıstıklısının ise uzun.
Mamul
Malzemeler:
Hamuru:
250 gr ince irmik
250 gr orta irmik
200 gr tereyağı
2 çorba kaşığı mahlep
5 cl portakal çiçeği suyu
5 cl gül suyu
İçi:
125 gr dövülmüş ceviz / hurma / antep fıstığı
1 fındık tereyağı
4 çorba kaşığı ince toz şeker
2 çorba kaşığı portakal çiçeği suyu
Üzerine koymak için pudra şekeri
Hazırlanışı:
* Bütün irmiği, mahlebi, erimiş tereyağını karıştırıp üzerini streç filmle örtüp bir gece oda sıcaklığında bırakın.
* İrmiğin üzerine portakal çiçeği suyu ve gül suyunu ekleyin, karıştırarak hamur haline getirin ve 2 saat dinlendirin.
* Seçtiğiniz harca göre dövülmüş ceviz veya antep fıstığını 2 çorba kaşığı şeker ve 1 çorba kaşığı portakal çiçeği suyuyla karıştırın. Hurmalı istiyorsanız hurmayı ezerek tereyağıyla karıştırın, top haline getirin.
* Hamuru top haline getirip yassılaştırın.
* Ortasını parmağınızla oyun ve içine seçtiğiniz karışımı koyun ve kapatın.
* Topu kalıbın içine yerleştirerek kalıbın şeklini almasını sağlayın. Ters döndürüp vurarak kalıptan çıkartın.
* Önceden 220 dereceye ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.
Biz bugün Paskalyayı, baharı, aile ve sevdiklerimizle birlikte olmayı arka bahçemizde yine uzun ve kalabalık bir sofrada, Lübnan’dan gelen mamullerle, İskenderun Petek Pastanesi’nden gelen kömbe ve kerebiçlerle, dolayısıyla iştahla kutladık. Ne diyelim, her sene bugünlere!